Transformă-ți grădina într-un paradis pentru păsări
Imaginea, oricât de frumoasă ar fi, dacă nu este însoțită de sunet nu pare vie. Nu transmite aceeași emoție. Doar încercați să vă închipuiți o grădină superbă, cu arbori, mii de flori și verdeață, dar în care este liniște deplină. Acum adăugați acestei imagini sunetul unei mierle sau ciripitul unor vrăbiuțe. Da!! Parcă peisajul se reîntregește. Specialiștii de la Societatea Ornitologică Română spun că ne putem transforma grădina într-un paradis pentru păsări. Și pentru a face asta ai nevoie doar de patru lucruri: apă, hrană, vegetație și locuri pentru adăpostit și reproducere. Vorbim în numărul acesta despre apă și hrană.
Apă
Dacă vei amenaja o adăpătoare în grădină, cu siguranță păsările vor veni să bea apă și să se îmbăieze. Și nici măcar nu ai nevoie de ceva sofisticat, este suficientă o farfurie mare de ghiveci. Aceasta poate fi fixată de tufișuri, copaci sau pervaz. Adăpătoarea poate fi pusă și direct pe sol. Dacă alegeți să o lăsați pe pământ, specialiștii de la Societatea Ornitologică Română vă recomandă să puneți adăpătoarea în imediata apropiere a unor tufișuri, copaci sau vegetație abundentă. După îmbăiere, din cauza penajului ud păsările sunt vulnerabile și au nevoie de un refugiu apropiat în cazul în care apare un prădător. O altă recomandare este ca împrejurul adăpătorii iarba să fie cosită. Astfel păsările au mai multă vizibilitate și se pot retrage în timp util în cazul unui atac.
Adăpătoarea, spun specialiștii SOR, trebuie să permită îmbăierea unei păsări de talia mierlei, deci diametrul ar trebui să fie de minimum 30-40 cm, iar adâncimea de 5-10 cm. Nu se recomandă adăpători cu adâncime mai mare pentru că se pot îneca păsările.Chiar și în această adăpătoare cu adâncimea de 10 cm este recomandat să se pună niște crenguțe sau pietre plate.
Adăpătoarea trebuie alimentată constant. Iarna trebuie pusă apă călduță (nu foarte caldă sau fierbinte), iar pe fundul ei se poate pune o piatră încălzită în prealabil.
Hrană
În anotimpurile calde păsările găsesc suficiente resurse de hrană în natură, însă iarna hrana devine o problemă pentru păsările care rămân în țară. Este cu atât mai solicitant cu cât temperaturile scăzute forțează păsările să consume și mai multă energie. Cele mai dificile luni sunt noiembrie-aprilie când, spun specialiștii SOR, este vitală amplasarea hrănitorilor. Acestea sunt de mai multe feluri, și anume:
- tip căsuță. Aceasta este fixată pe un suport înfipt în sol și are toate laturile deschise. Poate fi amplasată într-un spațiu mai mare, cu vegetație mai înaltă (tufe sau copaci);
- tip tavă. Acestea pot fi folosite în special de cei care locuiesc la bloc și se amplasează pe pervaz sau balcon;
- hrănitorile suspendate pot fi realizate din materiale noi sau reciclate și pot fi fixate pe trunchiul copacilor sau al pereților. Se pot improviza hrănitori din recipiente din plastic, cutii de lapte sau de conserve.
Se pot face hrănitori și din dovleac ornamental uscat. Coaja lignificată are o durată de viață mare. Hrănitorile pentru pițigoi pot arăta diferit. Așa-numitele bile de pițigoi se pun într-o plasă și se suspendă în copaci.
Pentru a ne asigura că hrana nu este consumată de porumbei putem amplasa hrănitori cu cel puțin un perete format din plasă de sârmă. Orificiile plasei trebuie să fie suficient de mici încât să nu curgă semințele.
Important de reținut! Hrănitorile trebuie să fie inaccesibile pisicilor și să se afle la 3-4 metri de un pom sau o tufă în care păsările să se retragă la nevoie. Alimentarea acestor hrănitori se face doar în perioada menționată, noiembrie-aprilie, în funcție și de condițiile climatice La sfârșitul iernii, începutul primăverii apar primele insecte, iar resursele de hrană pentru păsări cresc. Dacă se continuă aprovizionarea cu semințe a hrănitorilor, păsările care au cuibărit își vor hrăni puii cu semințele din hrănitori. Inițial, sistemul digestiv al puilor nu este suficient dezvoltat pentru a digera semințele, iar dacă se întâmplă acest lucru șansele lor de viață scad. De aceea trebuie hrăniți cu insecte.
Tipuri de hrană recomandate:
- semințe uleioase de floarea-soarelui, dovleac, in, cânepă, miez de nuci sau alune. Acestea trebuie să fie crude;
- hrană vegetală, mai exact legume fierte sau fructe (mere, pere etc.);
- grăsimea animală precum osânza sau slănina crudă;
- bilele pentru pițigoi sunt practic un amestec de untură cu semințe uleioase.
Nu hrăniți păsările cu:
- alimente sărate sau condimentate precum semințe sărate, prăjite, slănină condimentată, afumată etc.;
- alimente procesate;
- pâine;
- paste și orez;
- cereale (grâu, ovăz, tărâțe) sau porumb.
În numărul următor al revistei vom vorbi despre plantele pe care trebuie să le plantați pentru a vă transforma grădina într-un paradis al păsărilor.
Laura ZMARANDA
- Articol precedent: Invitație la produse gustoase și sănătoase: Ferma Geonatura
- Articolul următor: Cum funcționează bioreactorul pentru solar sau seră