Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Pepenele pentru dulceață

Pepenele pentru dulceață
Distribuie:   

Pe domnul Gheorghe I. Costică din Dracea, județul Teleorman, l-am cunoscut în urmă cu doi ani la IndAgra. După primul salut mi-a pus în palmă câteva semințe de Alac și a început să îmi vorbească despre cât de mult s-a dedicat agriculturii și cât de mult militează pentru o agricultură bio, o alimentație sănătoasă. De data aceasta, la IndAgra revederea cu domnul Gheorghe a generat o discuție despre pepenele pentru dulceață pe care îl cultivă și îl promovează prin semințele pe care le oferă gratuit celor pe care îi cunoaște și vor să-l încerce.

– Ce ar trebui să știm despre pepenele pentru dulceață?

– Fiecare cetățean din România să își cultive acest pepene, să facă dulceață din el, pentru că este un fruct care nu necesită prea mare întreținere. Doar apă de la Dumnezeu și fără să-l stropim cu chimicale.

– Este un soi românesc? De unde ați luat semințele?

seminte pepene dulceata

– Da, este un soi românesc, semințele le-am primit de la profesorul Alexandru Danil care are brevete în pepeni. Au venit olandezii și mi-au cerut să merg să le fac sămânță, dar nu am vrut.

– Care este caracteristica acestor pepeni?

– În primul rând sunt pepeni care nu au semințe sau, cum se spune în engleză, seeds less. Ei nu au sămânță, dar nici alveola nu se cunoaște pentru că sunt încrucișați cu pepeni care au sămânța foarte mică. Nu se vede nici reminiscența aceea care în mod normal la alți pepeni din Europa se vede și fermentează. Acest pepene nu fermentează și ține 40-45 de zile după recoltare fără probleme.

dulceata pepene

– Totuși, dumneavoastră cum recoltați sămânța acestui pepene pentru înmulțire, că văd că aveți de dat și altora?

– Am și pepeni pentru dulceață speciali pentru sămânță și, exact cum ați spus, să îi înmulțim. În cazul acestora nu se mai schimbă cromozomii tocmai pentru a putea recolta sămânța. Dacă aș schimba cromozomii aș fi un escroc și i-aș face pe clienți să vină an de an să cumpere sămânță de la mine. Dar eu iubesc oamenii și ofer sămânța gratuit, pentru ca fiecare să cultive, să îmi urmeze exemplul și să dea la altul.

– Așadar, pepenii cultivați din sămânța primită de la dumneavoastră vor avea sămânță.

– Desigur, dacă le creați condiții de germinare acestor semințe pleacă scufia și polenizează ca orice alt pepene natural. Dacă l-aș face hibrid, atunci ar fi altceva și l-aș vinde pe bani. Dar eu le dau gratuit ca fiecare să-și obțină propria sămânță. Dintr-un pepene din acesta obții cel puțin 1.000 de semințe, iar dintr-o plantă cresc cel puțin 2 pepeni, dar în mod normal se obțin 3-4 fructe. Prin octogeneza plantei el se înmulțește în același sens, deci nu ai nevoie să modifici nimic.

– Care este tehnologia de cultivare?

– Eu l-am semănat pe 1 iunie la adâncimea de 3-4 cm și îl irigăm ca să poată germina. Are nevoie de irigare, ideal ar fi prin picurare, dar nu și de îngrășăminte sau alte tratamente. Probabil că, dacă primește îngrășăminte, producția ar fi și mai mare. Se recoltează toamna târziu, după ce cade bruma, când fructul ajunge la 7-8 kg. Ca regulă, cel care leagă primul este mai mare, dar dacă sunt irigați așa cum trebuie cresc foarte mari.

– Cum arată față de pepenii pe care îi știm?

– Nu arată diferit. Ca formă, acest pepene este oblong, ajunge la 50-60 cm, la exterior are o culoare verde prăzuliu, iar în interior este alb și arată ca un dovlecel. Coaja acestui pepene este foarte tare. Lujerii cresc mult, iar planta poate ajunge și la 3 m.

– Miezul este dulce?

– Nu, seamănă mult cu dovlecelul, el nu poate fi mâncat așa, în stare proaspătă, este special pentru dulceață.

– Cum se face dulceața?

– Pentru a face dulceață se taie în două și se curăță de coajă. Miezul se curăță de semințe (dacă are) și se taie cubulețe de 1 cm. La 10 kg de fruct eu pun cam 3,5 kg de zahăr brun și țin totul peste noapte ca să își lase zeama. A doua zi fierb amestecul, adaug miez de nucă – aici fiecare pune după preferințe –, iar în final adaug zeamă de lămâie. Dacă lămâia este bio, adaug și puțină coajă de lămâie rasă. Îl recomand cu mare drag gospodinelor.

Patricia Alexandra POP

pepeni, pepene pentru dulceata

Alte articole:

Soiuri de pepene verde

Știați că… despre pepenele verde

Ce hibrizi de pepeni recomandă producătorii

Un soi inedit cu multe avantaje - pepenele cu aromă de coniac