Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Sinaia - excelență în turismul românesc de schi

Sinaia - excelență în turismul românesc de schi
Distribuie:   

„Perla Carpaților“, așa cum este supranumită stațiunea Sinaia din județul Prahova, și-a consolidat renumele printr-un prestigios premiu la un concurs internațional din luna noiembrie. Orașul, prin primarul Vlad Oprea, a primit trofeul „Best Ski Resort“ la World Ski Awards, singura inițiativă globală de a recunoaște, recompensa și sărbători excelența în turismul de schi. Evenimentul, aflat la a cincea ediție, a fost găzduit de stațiunea Kitzbühel din Austria, ea însăși declarată cea mai bună din țara sa. La nivel global, titlul de cea mai bună stațiune din lume i-a revenit Franței (Val Thorens).

Din România, țară inclusă pentru prima dată pe lista participanților, și-au mai depus candidatura, alături de Sinaia, alte opt stațiuni sau domenii schiabile: Predeal, Rânca, Straja, Vatra Dornei, Vidra-Transalpina, Arena Platoș Păltiniș, Azuga și Poiana Brașov. De departe, orașul Sinaia, singurul nominalizat la premii, a fost apreciat pentru faptul că are cel mai întins domeniu schiabil, instalații de transport prin cablu, dar și o infrastructură hotelieră puternică. Pe de altă parte, investițiile în drumuri și înfrumusețarea orașului au atârnat greu în alegerea stațiunii drept cea mai importantă din țară. La Kitzbühel s-au adunat, pentru a participa la World Ski Awards, reprezentanți ai autorităților locale, hotelieri și agenții de turism din cele mai cunoscute stațiuni de schi din lume. Superlativele la nivel mondial au revenit, printre altele, Franței (cea mai bună stațiune și cel mai bun hotel din lume, Val Thorens), Elveției (cel mai bun hotel din lume, Verbier, cea mai modernă înaltă stațiune, Laax), Austriei (cel mai bun hotel din lume construit în 2017), Japoniei (cel mai bun hotel din lume), Canadei și Italiei.

Investiții de peste 32 de milioane de euro în domeniul schiabil și regenerarea urbană

schi Sinaia

Sinaia este poate cea mai frecventată și cunoscută stațiune turistică de munte din România. Începând cu anul 2007, după o vreme îndelungată în care orașul s-a menținut în virtutea inerției, Primăria Sinaia a început o serie de investiții majore în domeniul schiabil și în reabilitarea urbană. S-au construit trei instalații pe cablu, două gondole și un telescaun, două instalații de zăpadă artificială, s-au achiziționat mașini de bătut zăpadă, s-au reabilitat pârtiile vechi și s-au deschis altele noi. Cu totul, inclusiv proiectele care au vizat modernizarea orașului, valoarea investițiilor a urcat la peste 32 de milioane de euro. Așa se face că astăzi stațiunea pune la dispoziție 18 pârtii de schi cu grade de dificultate diferite, mergând de la albastru pentru înce­pători, până la cele marcate cu roșu și negru pentru nivel mediu și avansat (Carp, Drumul de Vară, Gondola, Începători, Lăptici 1 și 2, Pârtia Nouă, Papagal, Scândurari, Târle, Valea cu Brazi, Valea Dorului sub Telescaun 1 și 2, plus varianta Sinia, Valea Soarelui 1 și 2 etc.). Toate sunt deservite de instalații de transport pe cablu (teleschi/ telescaun/ baby ski-lift). În afară de vechea telecabină Cota 1400 și 2000, Primăria Sinaia a construit și două telegondole. Tronsonul 1000-1400 al gondolei, inaugurat în 2007, pornește din cartierul Furnica și ajunge la Cota 1400, având 34 de gondole, fiecare putând transporta cel mult 8 persoane. Lungimea traseului este de 1.312 m, iar capacitatea de transport, 1.700 persoane/ora. Tronsonul 1.400-2.000 (Carp), în lungime de 2.000 m, dispune de 42 de gondole a câte opt locuri și o capacitate de transport de 1.500 persoane/oră. Primăria Sinaia spune despre acest traseu că ar deține câteva recorduri naționale: ajunge la cea mai mare altitudine din România – 2.050 m; în zona Valea cu Brazi se află la cea mai mare înălțime față de sol înregistrată de o astfel de instalație – 120 m; traversează cel mai abrupt segment de transport pe cablu – 45 de grade la primii trei piloni. Dacă la aceste superlative adăugăm peisajul rar, baza hotelieră sau lunga listă a monumentelor istorice excepționale (Peleș, Pelișor, Cazinoul Sinaia etc.), avem întreaga motivație a declarării orașului Sinaia ca fiind cea mai bună stațiune de iarnă din România.

Maria BOGDAN

turism, schi, Sinaia, turism romanesc

Alte articole:

Paris, chipul șoaptelor iubirii de basm (I)

Cordoba, orașul unde fluturii zboară printre umbre maure (II)

Cordoba, orașul unde fluturii zboară printre umbre maure (I)

Picături din călimara portului antic, Jaffa