Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Carrier, porumbeii de câteva mii de euro

Carrier, porumbeii de câteva mii de euro
Distribuie:   

Când spui columbofilie involuntar asociezi această activitate cu un hobby. Și dacă vorbim despre pasiune, tot involuntar excluzi posibilitatea unui profit. Realitatea contrazice însă teoria. Și nu o spunem noi, ci un crescător de păsări ornamentale din Rătești, județul Argeș. Aurel Anghel crește porumbei și spune că pasiunea sa pentru păsările de decor este de acum o afacere. A participat la multe expoziții și concursuri care i-au validat statutul de crescător serios (a câștigat de curând locul 1 la categoria Fond Yearlingi pe județul Argeș) și acest lucru s-a reflectat în prețurile de vânzare a exemplarelor. A dat un porumbel voiajor cu nici mai mult, nici mai puțin de 1.300 de euro.

Caracteristici

Primii porumbei i-a cumpărat în urmă cu nouă ani după ce văzuse în crescătoria unui prieten rasa Carrier. Acela a fost startul afacerii de azi. Și-a construit propria crescătorie constituită dintr-un coteț de 8/3,70 cu etaj și a cumpărat din Ungaria primele 12 exemplare de porumbei Carrier care l-au costat 2.000 de euro. Deși are și alte rase în crescătoria sa, porumbei voiajori, pescăruși orientali blueți, silvereți, satineți, jucători siberieni și găinușe araucana, spune că cei mai profitabili sunt porumbeii Carrier, mai ales cei din varietatea galbenă. Descendentă a unei rase străvechi de porumbei derivată din bagdeta persană crescută în țările arabe, rasa Carrier se evidențiază printr-un aspect excentric. Acești porumbei au o siluetă zveltă, înaltă, iar acolo unde pielea rămâne descoperită de penaj prezintă negi. Porumbeii Carrier au pieptul ușor bombat, cu osul ieșit în față, corpul este lung, între aripi este lat, iar către coadă se subțiază proporțional. Aripile acoperă bine spinarea, sunt lungi și în poziție strânsă pe lângă corp. Remigele primare strâns așezate se întâlnesc pe coadă fără să se întretaie. Coada porumbeilor din această rasă este lungă și îngustă cu pene bine adunate. Carierii au un penaj lucios, lins, iar penele tari și scurte sunt bine lipite de corp. Pe picioare nu prezintă penaj. Conformația capului este alungită și îngustă, fruntea, de asemenea, este îngustă și nu prea înaltă. Creștetul capului este plat, iar ceafa rotundă coboară abrupt. Ciocul este gros cu vârful bont. Ochii porumbeilor Carrier sunt proeminenți și luminoși, de culoare galben-portocaliu. Pe suprafața pteriilor sunt prezenți negi și carunculi, iar la baza tetricelor prezintă negi cu dimen­siunea unui bob de grâu sau chiar de porumb.

Prețuri

În crescătoria dlui Anghel există în momentul de față un efectiv-matcă de porumbei Carrier de 160 de exemplare, dar spune că se va rezuma la 30 de porumbei-reproducători. O matcă de 10 perechi scoate în jur de 80 de pui. Din nucleul de reproducție al porumbeilor voiajori se obțin în jur de 100 de pui pe an. Aurel Anghel spune că afacerea cu păsări ornamentale și banii obținuți se raportează direct la volumul de muncă și timpul petrecut în crescătorie. Dacă până acum nu a mizat pe obținerea unui număr mare de pui, de anul acesta și-a propus să investească mai mult ca să scoată un profit mai mare.

Anul trecut, spre exemplu, din clociri au rezultat 22 de pui Carrier pe care i-a vândut cu 1.700 de euro, iar porumbeii au fost vânduți în momentul în care au devenit apți de zbor, la o lună și jumătate. Crescătorul din Argeș este mulțumit de mersul lucrurilor în această afacere și de faptul că este solicitat să vândă porumbei în toată țara. La târgul IndAgra de anul acesta, spre exemplu, a vândut 23 de porumbei Carrieri. Faima campionilor săi a trecut și granițele țării, așa că porumbeii din crescătoria din Rătești sunt vânduți și în străinătate. Recent a trimis spre export patru perechi de pui de Carrier, iar exemplarele au fost vândute cu prețuri între 100 și 300 de euro.

„Prețul unui campion începe de la câteva sute de euro și poate ajunge la câteva mii de euro. Eu nu am reușit această performanța de a vinde în România porumbei Carrier cu câteva mii de euro. Cel mai scump porumbel pe care l-am vândut a fost un voiajor pe care am luat 1.300 de euro.“

Dacă în cazul porumbeilor Carrier varietatea galbenă prețurile variază între 100 și 300 de euro, în cazul celorlalte varietăți de culoare (albastră, tărcați) prețurile pornesc de la 100 de lei.

GALERIE FOTO


 

Laura ZMARANDA

porumbei, Rasa Carrier

Alte articole: