Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Rarău, o destinație unică de vacanță

Rarău, o destinație unică de vacanță
Distribuie:   

Bucovina este o zonă ce merită vizitată în fiecare anotimp, iar destinațiile pe care le puteți alege sunt atât de multe și frumoase, încât în cadrul fiecărei vizite veți avea experiențe noi. Pentru această vară vă propun să alegeți zona Rarăului, pentru că veți avea o vacanță de neuitat parcurgând un traseu montan spectaculos, vizitând Mănăstirea Rarău sau urcând pe munte, tocmai pe Pietrele Doamnei, iar seara vă puteți odihni la cabana cu același nume.

Transrarău

Considerat cel de-al treilea cel mai frumos traseu montan din România după Transfăgărășan și Transalpina, Transrarăul era cunoscut în trecut sub denumirea Drumul Comorilor, asta datorită legendei care amintește de faptul că în masivul Pietrele Doamnei domnitorul Petru Rareș și-a ascuns la un moment dat familia și chiar o parte din avere. Drumul leagă Pojorâta de Chiril, iar lungimea traseului este de 26 de km, dintre care 16 km cu adevărat spectaculoși. Până în 2014, drumul era greu de străbătut, aproape imposibil pentru unele autoturisme, însă, în urma investițiilor, acum poate fi parcurs chiar și iarna. Mai mult decât atât, aici se organizează și o etapă a Campionatului Național de Drift, prilej cu care numeroși pasionați de sporturi extreme, dar și turiștii pot admira un adevărat spectacol.

Turism ecumenic

Pe același traseu este amplasată și Mănăstirea Rarău, care are un trecut zbuciumat, dar, prin perseverența călugărilor, a rezistat deceniu după deceniu și în prezent este una dintre cele mai apreciate mănăstiri din zonă. Se spune că a fost înființată la sfârşitul secolului al XV-lea, la iniţiativa călugărului Sisoe. Monahul a ridicat lăcaşul unde soţia şi copiii lui Petru Rareş s-au adăpostit atunci când acesta a fost înlăturat de la domnie. Cei mai mulți dintre credincioși se îndreaptă spre această mănăstire deoarece se spune că adăpostește icoane făcătoare de minuni – icoana Fecioarei Maria – Izvorâtoare de Mir şi icoana Sfântului Ioan Evanghelistul, care este aşezată în biserica nouă. Despre icoana Fecioarei Maria există numeroase mărturii ale călugărilor care au povestit cum au fost părtaşi la minunile acesteia. Una dintre mărturii susține că icoana a fost dăruită schitului chiar de ctitorul ei, Petru Rareş, însă nu acesta este elementul care a făcut-o faimoasă, ci faptul că dispărea din faţa altarului, călugării găsind-o de mai multe ori la ieşirea bisericii. Astfel, prin post şi rugăciune, stareţul din acele vremuri, împreună cu întreaga obşte, s-a rugat sfintei icoane, acesta avertizându-i să mute locul mănăstirii pe cealaltă parte de munte, fapt care s-a şi întâmplat, iar vechiul lăcaş al mănăstirii a fost incendiat de austrieci. Astăzi, în poiana Maicii Domnului, liniștea este întreruptă doar în momentele în care călugării taie lemne, pentru că se gospodăresc singuri și își asigură toate cele necesare traiului. În rest, momentele de rugăciune nu îți pot fi întrerupte de alte activități.

Rezervația Pietrele Doamnei

Pentru aventurieri și pentru cei care iubesc traseele montante, rezervația Pietrele Doamnei reprezintă o destinație ce nu trebuie ratată. În anul 2000 a fost declarată arie naturală protejată, iar frumusețea peisajelor este adesea completată de apariția Florii de Colț, o specie protejată de lege. Numele rezervației provine de la formațiunea de stânci vizibilă din mai multe locuri din apropiere. Însă, dincolo de explicația logică, stă și legenda care susține faptul că în timpul celei de-a doua domnii a lui Petru Rareș, în retragerea din fața otomanilor spre Cetatea Ciceului, acesta a găsit aproape de culmile Rarăului (care se numea, pe atunci Todirescu) adăpost pentru familia sa și a unei părți din avere. Se spune că, în momentul în care otomanii au încercat să-i ia averea, s-a produs o alunecare de pietre, care i-a omorât. Astfel, oamenii locului i-au dat masivului numele Rarău, iar stâncile au fost numite Pietrele Doamnei. Acestea au aproximativ 70 de metri înălțime, iar de sus peisajul este de-a dreptul impresionant. Cel mai înalt punct atinge 1651 de metri înălțime, iar traseele sunt amenajate și marcate corespunzător, astfel încât turiștii să aibă condițiile optime de plimbare, bineînțeles ei având obligația de a fi echipați corespunzător.

Cazare la poalele muntelui

De curând a fost redeschisă și cabana Rarău, o unitate modernă ce dispune de toate facilitățile – internet, televizor, baie, dar și de priveliști de neuitat. Structurată pe 6 nivele, cabana are 112 locuri de cazare și un restaurant unde se pot servi preparate tradiționale și vânătorești.

Pe lângă renumita cabană, în satele Chiril și Pojorâta, există și alte pensiuni sau agropensiuni unde se simte o parte din traiul bucovineanului de la poalele muntelui.

GALERIE FOTO


Larissa SOFRON

Revista Lumea Satului nr. 14, 16-31 iulie 2017 – pag. 54-55

munti, Muntii Rarau

Alte articole:

Cascade din Carpații Meridionali

Imagini de poveste din Munții Baiului

Gura Teghii, pe cărări de munte neumblate

Munții Leaotă - paradisul brândușelor

Pe poteci de munte, un altfel de turism

Călătorie în ţinuturile mayașilor (III)