Romania

Efectul imunomodulator al levamisolului

Efectul imunomodulator al levamisolului
Distribuie:  

Levamisolul este un medicament cunoscut ca antihelmintic, dar și ca imunomodulator atât în medicina umană, cât și în cea veterinară. Cele mai bune rezultate s-au obținut la bolnavii cu imunodeficiențe, dar cu doze stricte la interval de timp regulate. Se consideră că levamisolul potențează imunitatea prin amplificarea răspunsului imun mediat celular.

Activitate farmacologică

Componenta activă este un izomer levogir. Medicamentul modulează funcția imună la un dozaj de 2-3 mg/kg masă corporală, spre deosebire de doza antihelmintică care este cu mult mai mare.

Când este administrat în doză mai mare față de doza imunoterapeutică, levamisolul poate supresa funcția imună.

Levamisolul hidrocloric este absorbit rapid după administrarea orală sau injectarea intramusculară.

În ciuda timpului de înjumătățire scurt, o singură doză de levamisol amplifică răspunsul imun mediat celular pentru mai mult de 48 de ore.

Tratamentul intermitent cu levamisol restaurează răspunsul imun mai mult decât în cazul administrării continue.

Se recomandă ca levamisolul să fie administrat 3 zile consecutiv sau o dată pe săptămână.

Tratamentul îndelungat reduce sensibilitatea pacientului la efectele imunomodulatoare ale levamisolului și poate fi chiar supresiv sau conduce la complicații grave.

Efectul levamisolului asupra celulelor sistemului imun

Levamisolul schimbă metabolismul și funcțiile limfocitelor T, monocitelor și neutrofilelor, stimulează reactivitatea imună mediat-celulară prin potențializarea ratei de diferențiere a limfocitelor T, responsabile de antigene și mitogene.

Când este injectat la animale sănătoase, levamisolul determină creșterea numărului de celule anticor­poformatoare din splină și mărește rezistența la infecțiile bacteriene sau virale, în particular la gazdele imunizate în prealabil.

Mecanisme de acțiune

Levamisolul corectează deficiențele imunologice, modificând activitatea fagocitelor și a limfocitelor T. Molecula de levamisol este constituită din „2 regiuni“ farmacologic active: nucleul imidazolic care este responsabil de efectele „in vitro“ ale medicamentului și „o regiune“ ce conține sulf, care aparent este responsabilă de efectele „in vivo“.

S-a remarcat că levamisolul „imită“ ca importanță activitatea timopoetinei (hormon timic).

„In vivo“, levamisolul induce maturarea timocitelor, stimulând imunitatea mediat celulară și favorizează producția de factori serici capabili să potențializeze funcțiile leucocitelor.

Recomandări privind imunoterapia cu levamisol

Levamisolul poate fi folosit ca reactivator al răspunsului celular imun depresat, în numeroase boli (bacteriene sau virale): infecții cu herpesvirusuri, bruceloză, mastite bovine, boala de Aleutine (la nurcă), febra de transport (la bovine), febra aftoasă, bronșită infecțioasă, bursită infecțioasă, boala Carre (jigodia) etc.

S-au menționat bune rezultate obținute cu acest preparat la păsări, administrat în doza de 2,5 mg/kg masă corporală (m.c.) asupra răspunsului mitogen al limfocitelor. De asemenea, în terapia bolilor infecțioase, levamisolului (asociat, firește) a dat rezultate încurajatoare în doza de 7-10 mg/kg m.c. (doza unică).

La păsări, în cazul vaccinărilor, levamisolul poate fi administrat ca imunostimulant, în cursul aceleiași zile sau în următoarele zile consecutive vaccinării (anti­pseudopestoase, antibursitică etc.) la o doză de 1/4-1/3 din doza antihelmintică, timp de 3 zile și apoi repetată administrarea peste alte 3-4 zile.

Doza antihelmintică este, în general, de 5-7,5 mg/kg m.c. (în cazul administrării parenterale) sau de 7,5-10 mg/kg m.c. (în cazul administrării „per os“).

La puii de carne se poate administra o dată pe săptămână, până la sacrificare.

În scopul reducerii morbidității și mortalității, levamisolul rămâne un imunorestaurator eficace, la îndemâna medicilor veterinari practicieni.

Dr. Cătălin TUDORAN, Romvac Company SA

Revista Lumea Satului nr. 1, 1-15 ianuarie 2017 – pag. 26

medicina veterinara, Romvac, medicamente uz veterinar, Levamisol

Alte articole: