600x250 v1

Utilaje agricole 23 August 2022, 11:09

KINZE 3605 - când înalta tehnologie se întâlnește cu câmpul

Scris de

Dacă și în lumea semănătorilor ar fi la fel ca în domeniul auto, unde în fiecare an specialiștii aleg mașina anului, atunci KINZE 3605 ar fi cu siguranță printre câștigători.

Până la apariția acestui utilaj, care este mai mult o tehnologie decât o semănătoare, două firme, una suedeză și alta germană, își disputau primul loc în lume. Și, cum întotdeauna când doi se ceartă, al treilea câștigă, a apărut această semănătoare care a rupt gura târgului, cum se zice. Adâncimea de însămânțare, singularizarea, distanța între semințe și contactul dintre acestea și sol, sunt cele patru criterii după care sunt apreciate semănătorile.

La toate aceste capitole KINZE 3605 excelează. Ea a dovedit că poate spori germinarea, creșterea plantelor, randamentul și profitul. Doriți să obțineți un venit suplimentar de 70.000 euro la 1.000 hectare de porumb cultivate? Foarte simplu. Întrucât randamentul porumbului scade cu 77 kg pentru fiecare 1% din omisiuni, vă puteți mări semnificativ profitul utilizând o semănătoare KINZE, mai rapidă și mai precisă, îmbunătățind singularizarea cu 4,5 la sută.

La floarea-soarelui nu este nevoie de dozatoare diferite, pur și simplu schimbați discul dozatorului de semințe și începeți să plantați. Aceleași avantaje există și la celelalte culturi care se pot semăna cu aceeași semănatoare KINZE 3605. Mai mult decât atât, acest utilaj de ultimă generație lucrează direct în miriște, în tehnologia no till, cu o viteză de până la 19 km pe oră, fără a diminua precizia la semănat de peste 99%. Tot ca element de noutate, această semănătoare aplică direct pe sămânță un fertilizant lichid, Azoter, care umectează sămânța și o ajută, totodată, să răsară mai repede și uniform.

Rezultatele actuale de pe teren arată că, prin plantarea rapiței folosind tehnologia KINZE de scindare a rândurilor și folosind cu 35% mai puține semințe, recoltele de rapiță au crescut cu 0,5 tone pe hectar. Asta înseamnă o creștere cu 185 de euro a profitului pe hectar.

Așa cum vă spuneam ceva mai înainte, cheia unui profit mai mare ține de adâncimea de însămânțare, singularizarea, distanța între semințe și contactul dintre acestea și sol.

Adâncimea de însămânțare este foarte importantă pentru germinarea corespunzătoare a semințelor și dezvoltarea sănătoasă a rădăcinilor. Un bob de porumb, de exemplu, absoarbe aproximativ 30% din greutatea sa în apă pentru a germina în mod corespunzător și necesită o adâncime de plantare adecvată pentru umiditate consistentă. Rădăcinile nodale trebuie formate la adâncimea corespunzătoare pentru a reduce lăsarea rădăcinilor la începutul sezonului și pentru a îmbunătăți toleranța la secetă.

Distanța între semințe. Cele mai mari recolte se obțin atunci când semințele sunt la distanță egală pe rând și nu concurează între ele pentru lumina soarelui, umiditate și substanțe nutritive. Deși dozatorul de semințe poate avea o doză ridicată de singularizare (de a semăna bob cu bob), acesta nu asigură distanța egală între semințe pe rând. Din acest punct de vedere, dozatorul de semințe de la KINZE are un sistem revoluționar de preluare a boabelor din buncăr și conducere controlată a acestora până la adâncimea de semănat. La toate celelalte semănători, boabele preluate de dozator cad până jos pe sol și se lovesc de interiorul tubului care le conduce. Din această cauză distanța între semințe nu mai este aceeași, de 5 cm să zicem. Datorită acestei situații, unele plante vor avea spații de nutriție mai mici, iar altele mai mari, cu efecte importante asupra producției finale.

Singularizarea reprezintă izolarea, preluarea unei singure semințe, astfel încât aceasta să poate fi condusă în sol fără omiteri sau dublare. Când se omit semințe, există spații în care nu este plantată nicio sămânță și, pentru fiecare scădere de 1% a singularizării, va exista o pierdere de producție de 77,25 kg la hectar. Dublarea apare când două semințe sunt plantate acolo unde ar trebui să fie doar una, ceea ce compromite performanțele plantelor nevoite să împartă lumina soarelui, umiditatea și hrana din sol.

Contactul semințelor cu solul este afectat de mulți factori, inclusiv: starea solului, înălțimea cuplajului semănătorii, alinierea roților de închidere, presiunea și proiectarea roților de închidere. Asigurarea că semănătoarea este reglată corect și că sunt selectate roțile de închidere corespunzătoare pentru tipul de sol este esențială pentru un bun contact între semințe și sol, pentru creșterea maximă și uniformă a plantelor. Așa cum vă spuneam și mai înainte, KINZE 3605 este mai mult o tehnologie decât o semănătoare pentru că ea schimbă regulile semănatului. Este de-a dreptul impresionantă. Lucrează direct în miriște, la distanțe între rânduri de 70 și 35 de centimetri, are 31 de rânduri,16 în față și 15 în spate, este destinată fermelor mari, de la câteva sute de hectare în sus, iar greutate ei este așa de bine distribuită pe secțiile de semănat că abia dacă îi zărești urma pe sol.

Cu un astfel de utilaj faci zilnic la semănat peste 100 de hectare. De asemenea, primăvara sau toamna, când vremea e capricioasă și apar acele ferestre bune de lucru, cu această semănătoare te descurci de minune. Precizie, viteză, performanță și profit, așa am putea defini pe scurt, noua semănătoare KINZE 3605, probabil cea mai bună din lume la ora actuală. Piesele supuse uzurii sunt ușor de înlocuit, au o durată lungă de funcționare și costuri scăzute. Cureaua cu came a tubului de livrare cu autoaliniere nu se întinde și nu necesită demontarea după sezonul de semănat. Întregul acces la dozator și la tubul de livrare se face fără unelte pentru schimbarea facilă și eficientă a culturilor și pentru întreținere.

Pentru aceste lucruri pe care vi le-am spus și pentru multe altele pe care ar fi mai bine să le discutați cu un specialist în domeniu, indiscutabil KINZE 3605 ar trebui să fi aleasă drept semănătoarea anului 2022.

Convinși de acest lucru, vreo 10 fermieri de la noi și-au făcut cadou un asemenea utilaj de excepție, care, fără exagerare, rescrie regulile semănatului.

Marian EFTIMIE


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti