Sănătate cu ajutorul arborilor
Cu toții știm cât de spectaculoasă poate fi natura și cât de minunat ne putem simți în preajma ei. Spre exemplu, sunetul pădurii dat de adierile vântului și de ciripitul păsărilor, mirosul proaspăt al copacilor, luciul apei, razele soarelui care se joacă printre frunze și aerul curat, toate aceste detalii formează o imagine de basm care ne oferă un sentiment de relaxare, pace și confort. Potrivit psihologilor, acest tablou revigorant al naturii poate fi transformat în silvoterapie: sănătate cu ajutorul arborilor.
„Mesteacănul ne dă din energia lui și alungă supărarea. Trebuie doar să credem și să ne lăsăm ajutați de beneficiile acestui arbore care se spune că poate îndeplini chiar unele dorințe.
Betula pendula, mesteacănul, face parte din familia Betulacee și este înrudit cu familia fagului/stejarului, Fagaceae. Aceștia sunt în general arbori de talie mică spre medie, cu scoarță albă caracteristică. Frunzele sunt simple și pot fi dințate sau lobate. Fructul este o samară.
Mesteacănul are o energie blândă, cu efect liniştitor. Este un arbore căutat mai ales pentru înlăturarea supărărilor și a stresului. Cine îmbrățișează trunchiul mesteacănului şi stă aşa preţ de câteva minute va simți o stare de liniște. Perioada de vârf a acestui copac este între orele 4 şi 8 dimineața.
Pentru a beneficia din plin de terapia oferită de arbori sunt recomandate plimbările pe jos sau cu bicicleta prin pădure, alternând cu momente de pauză și meditație, pentru a da timp organismului să asimileze oxigen de calitate, cât și anumite substanțe volatile degajate de arbori, substanțe care au efect relaxant.
Silvoterapia, terapia cu ajutorul arborilor, este indicată atât oamenilor sănătoși pentru a preveni apariția unor afecțiuni cât și celor bolnavi pentru vindecarea unor boli precum astm, bronșite sau hipertensiune“, spune Viorel Oltenacu, director SCDP Băneasa.
Spectacolul naturii
Ruxandra Hăbeanu