Recomandări pentru stocarea mașinilor de stropit pentru perioada de iarnă
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Utilaje agricole
Pregătirea pentru iarnă a mașinilor de stropit este o operație foarte importantă și strict necesară, mai ales dacă depozitarea lor se face la temperaturi negative. Dacă mașina nu este stocată corect, se pot distruge o serie de componente din cauza înghețului. Pot apărea crăpături ale carcasei și capacului pompei, ale corpului duzelor sau filtrelor, conductelor, robineților, deteriorarea manometrului etc.
Prima operație este curățarea cât mai bună a mașinii. Apoi se introduce în rezervorul de lichid, de apă pentru spălarea instalației și în rezervorul de pregătire a soluției (dacă mașina este prevăzută cu astfel de rezervoare) o cantitate de minimum 1% din volumul rezervorului cu soluție de antigel cu apă cu o concentrație corelată cu tipul antigelului și cu temperatura exterioară estimată. Pentru a stabili concentrația necesară, citiți instrucțiunile de pe bidonul cu antigel. De regulă, se amestecă o parte antigel cu două părți apă.
Când mașina de stropit este goală, se toarnă în rezervoarele de mai sus soluția de antigel cu apă. La o mașină de 4-5.000 litri se folosește o cantitate de 40-50 litri de soluție. Se cuplează cardanul și se acționează mașina până când la duze curge antigel.
Dacă pe rampă sunt filtre în linie, se scot filtrele și se păstrează separat. La fel se scot dopurile de la țevile de lichid de pe fiecare secțiune a rampei.
Manometrul de control al presiunii trebuie demontat și stocat în poziție verticală într-un spațiu uscat și sigur.
Apoi se gresează toate punctele de gresare conform schemei din manualul de operare și se ung cu ulei sau cu vaselină părțile exterioare ale tijelor cilindrilor hidraulici.
Conexiunile hidraulice și electrice trebuie protejate cu capace sau se introduc într-o pungă de plastic care se leagă cu o bandă de plastic sau cu sfoară.
Calculatoarele trebuie stocate la loc uscat și călduț.
Dacă vopseaua la anumite părți metalice s-a deteriorat, este bine să se retușeze, pentru a le proteja de rugina care poate apărea pe perioada rece și umedă.
Dacă vorbim de mașini autopropulsate, pe lângă cele de mai sus se recomandă curățarea motorului și verificarea agentului de răcire, care trebuie să aibă concentrația necesară pentru a rezista la îngheț. Se recomandă umplerea rezervorului de motorină pentru a evita condensarea apei și pătrunderea ei în motorină și demontarea bateriilor de acumulatori și păstrarea lor într-un spațiu uscat și călduț. Dacă mașina va fi stocată la temperaturi sub -10°C și dacă are motor care folosește AdBlue pentru reducerea noxelor este bine să se golească rezervorul de AdBlue pentru că, după cum se știe, acesta îngheață la -11oC.
O dată pe lună se recomandă pornirea motorului timp de 30-60 minute pentru încărcarea bateriilor și pornirea instalației de aer condiționat.
Dacă urmăriți aceste câteva recomandări puteți fi siguri că mașina dumneavoastră pentru tratamente fitosanitare va fi stocată în siguranță, fără riscul unor accidente pe timpul iernii și va fi mai ieftin și mai simplu ca în primăvară să o pregătiți pentru noul sezon.
Pregătirea pentru iarnă a mașinilor de stropit este o operație foarte importantă și strict necesară, mai ales dacă depozitarea lor se face la temperaturi negative. Dacă mașina nu este stocată corect, se pot distruge o serie de componente din cauza înghețului. Pot apărea crăpături ale carcasei și capacului pompei, ale corpului duzelor sau filtrelor, conductelor, robineților, deteriorarea manometrului etc.
Florin NEACȘU, NHR Agropartners
Articole înrudite
- Măsuri de stocare a utilajelor agricole pe timpul iernii
- Hrănirea găinilor ouătoare din sistemul free-range în sezonul rece
- Acţiuni privind asigurarea statusului de sănătate, a normelor de protecție și bunăstare la animale în perioada de iarnă
- Sfaturi de la un apicultor ieşean pasionat. Pregătirea albinelor pentru iarnă
- Rețete culinare de la mănăstirile grecești și cretane. Ghiveci de legume pentru iarnă
- NHR Agropartners anunță începerea lucrărilor unei noi filiale în județul Constanța
- Ecoprotect L3, un nou echipament Gregoire pentru tratamente fitosanitare în vii cu recupararea surplusului de soluție
- Soluții pentru recoltarea culturilor căzute și a plantelor mici
- NHR Agropartners ia măsuri pentru desfășurarea activității în termeni restrânși și de precauție maximă
- 2019, un an cu provocări pentru NHR Agropartners
Articole recente - Lumea Satului
- Programul „De la fermă la furculiță“ în opinia unui specialist. „Pentru fermieri vin vremuri grele“…
- Să diminuăm prin toate mijloacele consumul și pierderile de apă din sol
- Cum putem proteja recoltele cu plantele companion
- Gospodar fără pereche cu 1.000 de oi în satul Iacobeni, județul Sibiu
- Exemplare deosebite din rasa Merinos de Palas, înscrise în Registrul Genealogic
- Cu „țoalele pe măgar“ până la stâna din Baia de Aramă
- PREPELIȚESCU - un pas important spre o franciză românească
- Cu definitivarea organizării Camerelor Agricole să se rezolve și problema consultanței agricole
- România promovează încă foarte puțin femeile în înalte demnități publice
- Programul Start-Up Nation. Fabrică de sucuri natural în valoare de 200.000 lei, la Oneşti