Pentru încorporarea ușoară a resturilor vegetale
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Utilaje agricole
Combinarea secției cu sape cu cea cu discuri permite prepararea universală a solului și asigurarea unei prelucrări de calitate a terenului. O astfel de combinație este oferită de unul dintre cele mai noi produse din portofoliul firmei Farmet. Combinându-se două utilaje, utilizate și verificate în timp, discuitorul Softer și cultivatorul de adâncime Duolent, firma a prezentat în 2018 noul Triton.
Combinatorul Triton, cu discuri şi sape, este ideal pentru prelucrarea solurilor grele, care prezintă o cantitate mare de resturi vegetale. Triton permite încorporarea în sol a unui volum mare de biomasă prin intermediul celor două rânduri de discuri cu diametre de 510 sau 560 mm, cu protecție, fără întreținere împotriva suprasolicitării. Discurile taie eficient și resturile după recoltarea porumbului sau resturile dense de culturi intermediare, mestecându-le uniform și încorporându-le foarte bine în sol. Adâncimea de lucru a secției cu discuri se reglează de operator din tractor, în intervalul 3-12 cm. Discurile fac față cu ușurință și culturilor culcate. În prezent, am utilizat Triton în acest sezon pentru încorporarea resturilor vegetale dense și culcate de după recoltarea secarei energetice.
Două rânduri de discuri dințate, ascuțite pe toată circumferința, sunt urmate de două rânduri de sape masive, asigurare cu arcuri, cu forță împotriva eliberării de 450 kg. Sapele, cu un pas suficient de mare de 42 cm, prelucrează solul fertil la adâncimi de la 5 la 35 cm și permit trecerea ușoară a resturilor vegetate și a pietrelor mai mari. Firma oferă o gamă largă de tipuri de sape cu lamele SK cu uzură mai mică. Rolul acestor sape este în special acela de a scarifica zonal pe adâncime, ceea ce permite o mai bună pătrundere a apei în sol. De asemenea, stratul înalt de pământ scarificat permite încorporarea unei cantități mai mari de resturi vegetale. Poate încorpora perfect și fără probleme o cantitatea mare de facelia.
Penultimul segment de prelucrare a utilajului îl reprezintă discurile dințate de nivelare, cu diametru de 460 mm, care au rolul de a mărunți bulgării, de a netezi suprafața solului, creând astfel un terne drept, cu o structură de suprafață fină.
Un segment opțional îl reprezintă tăvălugii posteriori, firma Farmet având în ofertă o mulțime de variante. Prin sistemul de cuplare rapidă, operatorul îi poate rapid înlocui, adăuga sau elimina complet, ori poate lucra fără ei. Tăvălugii posteriori compactează bine solul și nivelează perfect terenul.
Triton este fabricat în variantă semipurtată, cu două lățimi de lucru de 4,5 sau de 6 metri. Viteza de lucru a utilajului este de 8-12 km/h, discurile prelucrând în prima fază solul până la adâncimea de 12 cm, după care sapele adâncesc până la 35 cm. Datorită caracterului universal și variabilității mari a adâncimii de lucru, Triton este un utilaj potrivit atât pentru dezmiriștire, cât și pentru prelucrarea de bază a solului înaintea semănatului.
Ing. Helena Dvořáková, FARMET a.s
Articole înrudite
Articole recente - Lumea Satului
- Schimbările climatice și epoca de semănat
- KORVETTO™ – Erbicidul nr. 1 pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din cultura de rapiță
- APPR devine Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România
- Întâlnirea fermierilor din județul Iași cu cercetătorii
- Noi produse pentru protecția plantelor lansate de Corteva Agriscience
- ARME CONTRA ARME
- APIA: Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite
- Combaterea buruienilor din culturile de porumb, pentru producții mari și de calitate
- APIA primește Cereri de plată aferente anului 2023 pentru schema de ajutor de stat - Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor
- Femeile fermier din România se pot alătura programului de pregătire profesională TalentA-2023 organizat de Corteva Agriscience