Utilaje agricole 03 Decembrie 2017, 14:32

Agritechnica 2017 - CLAAS TERRA TRAC, totul pentru sol

Scris de

Bazându-se pe experiența acumulată în mulți ani de lucru pe câmp și prin respectarea nevoilor unui număr de 25.000 de clienți mulțumiți, CLAAS și-a etalat expertiza TERRA TRAC la târgul Agritechnica prin versiuni îmbunătățite ale sistemului de șenile care echipează o combină de recoltat furaje JAGUAR și un tractor AXION de dimensiuni mari.

Totul pentru sol – și așa a fost timp de 30 de ani

Compactarea solului reduce randamentul și necesită multă muncă pentru a-l afâna din nou. Acesta este motivul pentru care CLAAS acordă o mare importanță protecției solului, începând cu măsurile luate în timpul procesului de dezvoltare a utilajelor. În urmă cu 30 de ani, compania a prezentat prima combină de recoltat produsă în serie cu șenile în totalitate din cauciuc. Câțiva ani mai târziu a urmat conceptul TERRA TRAC. De atunci, CLAAS a urmărit în mod sistematic dezvoltarea tehnologiei sistemelor de șenile la combina de recoltat LEXION de dimensiuni mari. Avantajele oferite de acest sistem pentru combinele de recoltat includ:

  • reducerea cu 66% a presiunii exercitate asupra solului comparativ cu utilajele cu roți;
  • viteza de deplasare de 40 km/h cu o lățime de transport care respectă reglementările de licență pentru transportul rutier;
  • nivelul ridicat de confort în timpul conducerii datorită suspensiei hidropneumatice;
  • ghidarea uniformă a implementului frontal și o stabilitate direcțională de excepție;
  • stabilitate ridicată pe pantele laterale;
  • potențial de reducere a costurilor prin protejarea structurii solului și reducerea efortului necesar pentru aratul ulterior.

Ca următorul pas logic, CLAAS echipează acum tractoarele AXION de dimensiuni mari și combinele de recoltat furaje JAGUAR cu acest concept.

TERRA TRAC pentru JAGUAR

Echipând combina JAGUAR cu TERRA TRAC, CLAAS este primul producător de combine de recoltat furaje care prezintă un sistem de șenile montat din fabrică, integrat la combinele de recoltat furaje, care protejează solul și covorul de iarbă prin intermediul unei funcții unice de protecție la capătul rândului. În timpul manevrelor de întoarcere, utilajul este susținut de rolele de sprijin din mijloc, ridicând astfel parțial fiecare șenilă. Ca urmare, zona de contact și presiunea exercitată asupra solului se modifică rapid la un nivel comparabil cu cel specific anvelopelor 800.

Studiile efectuate în cadrul Universității de Științe Aplicate din Kiel au demonstrat că prin reducerea în acest mod a suprafeței de contact este posibilă reducerea efectului nedorit de forfecare (care altfel este întâlnit în cazul întoarcerii pe iarbă a unui utilaj cu șenile) la aproape același nivel ca în cazul unui utilaj cu roți. Acest concept inovator per­mite utilizarea intensă a utilajelor, pe parcursul întregului an, fără a pierde timp pentru conversie. Cu șenile late de 635 mm, modelul JAGUAR cu TERRA TRAC se încadrează în lățimea de transport de 3,0 m, cu o viteză maximă de 40 km/h. Cu șenile late de 800 mm, utilajul are o lățime exterioară mai mică de 3,5 m. Alt avantaj practic este demontarea și montarea din lateral mult mai ușoară a zdrobitorului de boabe, deoarece șenilele sunt montate mai jos decât anvelopele.

TERRA TRAC pentru AXION

AXION 900 TERRA TRAC dezvoltat de CLAAS este primul tractor semișenilat cu suspensie completă. Societatea Germană pentru Agricultură (DLG) a premiat acest concept cu o medalie de argint la târgul Agritechnica. Sistemul de șenile are la bază tehnologia utilizată în prezent la combinele de recoltat. Roata de acționare, care este mai mare decât cele de la unitățile de șenile ale combinelor de recoltat și combinelor de recoltat furaje, asigură transmisia unui cuplu mai mare. Chiar și în timpul lucrărilor grele de arătură la viteze mici, sistemul de șenile transmite puterea la nivelul solului, cu alunecare minimă. Prototipul AXION 900 TERRA TRAC combină avantajele unui tractor cu șenile în materie de tracțiune și protecție a solului cu confortul de conducere al unui tractor standard. Suspensia independentă de la nivelul roții motrice, al roții în contact cu solul și al rolelor de susținere permite sistemului de șenile să se adapteze optim la conturul solului. În ciuda suprafeței mari de contact, prototipul AXION 900 TERRA TRAC are o lățime semnificativ redusă comparativ cu cea a unui tractor cu anvelope late sau duble. Suspensia oferă un nivel foarte ridicat de confort la conducerea cu viteze de până la 40 km/h.


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti