Utilaje agricole 19 Aprilie 2017, 17:06

Noul Spray-er John Deere, testat pe pista Academiei de pilotaj „Titi Aur“

Scris de

Vârfurile de gamă ale combinelor, tractoarelor și spray-erelor pentru erbicidat marca John Deere și-au etalat „abilitățile“ pe pista de pilotaj a Academiei „Titi Aur“, sub comanda unor piloți instruiți pentru a le pune în valoare toți parametrii tehnici performanți. Obișnuiți să le vadă pe câmp, la lucru, sau în târguri printre alte mașini agricole, fermierii prezenți la eveniment au apreciat că tot show-ul cu demonstrații practice a fost îmbrăcat într-o aură specială datorită locului de desfășurare mai puțin obișnuit.

Noul utilaj de erbicidat R4050i

Evenimentul a debutat cu prezentarea nou-venitului în familia John Deere, utilajul de erbicidat R4050i, echipat cu opțiuni noi, lansate de compania mamă în 2016 și premiat cu două medalii de aur la târgurile internaționale de agricultură, Agritehnica și SIMA. Până în prezent a fost realizat un număr mic de exemplare, iar lansarea pe piață a utilajului se va face după un tur al acestuia prin Europa, România fiind prima țară din care va porni această caravană.

20170323 132550

Spray-er-ul autopropulsat R4050i este prevăzut cu o serie de inovații care va aduce mult mai multă eficiență și economie de timp la o singură trecere prin culturi. La acest capitol au fost amintite tancul de 5.000 de litri, dotat cu o pompă de umplere centrifugală cu capacitate de 1.200 litri/minut (ce reduce timpul de încărcare cu 50%), sisteme de agitare, de amestec, mai performante.

Rampa a fost și ea reproiectată. Acum aceasta are lățimi cuprinse între 36 și 52 m, a fost realizată din carbon, un material care o face de 5,5 ori mai ușoară, de 6 ori mai rezistentă decât oțelul și mai flexibilă decât aluminiul. Materialul ușor oferă stabilitate, orizontalitate mai bună în timpul lucrului și chiar viteză mai mare, ce permite operatorului să acopere câmpul în mai puține treceri. Secțiunile individuale ale rampei sunt mai multe și mai mici, pentru a ajuta la îmbunătățirea rezoluției de pulverizare cu peste 33%. Suspensia cu conexiune oscilantă oferă o stabilitate mai mare, asigurând în același timp o înălțime constantă deasupra culturii. Pe de altă parte, suspensia pneumatică independentă pe fiecare roată asigură amortizarea șocurilor pe soluri denivelate, rezultând viteze mai mari de lucru. Motorul de 6,8 litri asigură cei 240 CP.

Pachet de inteligență pentru R4050i

Modelul R4050i aduce ca noutate pachetul de inteligență, de aici și „i-ul“ din denumirea produsului. Aici vorbim de tratament cu rată variabilă, adică posibilitatea de a aplica îngrășăminte sau alte soluții exact acolo unde este nevoie. Această opțiune poate fi acționată din platforma myjohndeere.com. Pe baza observațiilor făcute de fermier se pot realiza hărțile cu rată variabilă în baza cărora se va aplica tratamentul. Cu ajutorul Wireless Data Transfer (WDT) – de pe laptop, telefon mobil sau tabletă – se pot transfera hărțile de productivitate de la mașină către contul din pagina www.myjohndeere.com sau invers, hărțile de erbicidat cu rată variabilă pot fi setate din telefon și trimise prin wireless către mașină. Aceasta primește harta și aplică comanda. Platforma myjohndeere.com și pachetul FarmSight sunt servicii de care vă puteți folosi atunci când operatorul are nevoie de ajutor de la distanță. Această pagină de Internet include și partea de management a flotei. Printr-o simplă accesare de pe telefon sau tabletă puteți afla unde sunt utilajele, unde lucrează, ce și cât au lucrat, cum au aplicat îngrășămintele. Tot de la distanță se pot face optimizări ale utilajului.

20170323 141410

Prin Remote Display Access (RDA), putem să ne conectăm de pe telefon la display-ul mașinii, fie că este vorba de tractor, combină sau autopropulsată pentru a oferi suport la distanță operatorului. SectionControl sau închiderea automată a secțiilor este o opțiune standard pentru toate autopropulsatele care poate economisi consumul de chimicale cu 3-5%, pentru că reduce suprapunerile, evită zonele deja erbicidate, reduce dozarea dublă, astfel încât să avem o protecție a plantelor cât mai eficientă. Am văzut pe pista Academiei „Titi Aur“ utilaje mergând singure, în timp ce pilotul își ținea mâinile ridicate pentru a demonstra beneficiile opțiunii AutoTrac sau autopilotul. Acest lucru reduce oboseala și crește viteza de lucru. Și, dacă vorbim de viteză, noul model R4050i poate atinge 30 km/h pe un teren drept.

Alte dotări pentru John Deere PowrSpray:

• tracțiune integrală permanentă cu ajutorul transmisiei hidrostatice și controlul tracțiunii;

• cabină CommandView II;

• unitate de comandă, touch screen, color GS 2630;

• 5 senzori BoomTrac pentru a păstra rampa paralelă cu solul în mod automat;

• reciver SF 6000 cu activare SF3 cu abatere de 3 cm.

După partea teoretică, bine-venită mai ales pentru cei avizi de informații tehnice, cifre, performanțe și dotări, s-a trecut la show-ul propriu-zis. Specialiștii companiei chiar au venit cu un rezervor pentru a arăta fermierilor prezenți la eveniment rapiditatea cu care acesta este golit de noua pompă centrifugală de umplere. În urma cronometrării, rezervorul cu 1.000 litri plin cu apă, de această dată, a fost golit în 40 de secunde.

Alături, printr-o apăsare de buton a fost prezentată varietatea duzelor care fac mai eficientă stropirea în câmp (duze pentru fertilizare lichidă, pentru vânt, antivânt, duze cu debite diferite).

20170323 141410

După ce au fost atent inspectate și analizate în repaus, utilajele și-au turat motoarele spre deliciul fermierilor care așteptau să le vadă puse în mișcare. Când toți cei prezenți la eveniment au urcat în foișorul de observare, rând pe rând spray-erele, tractoarele și combinele și-au etalat maiestos siluetele. Cum era firesc, vedeta manifestației a avut întâietate la start. Spray-er-ul R4050i a plecat de pe loc, s-a întors către spectatori și și-a desfăcut rampa de udare, atingând 36 m lungime.

Ecartamentul mașinii este hidraulic, variabil și ajustabil din cabină. Doar apăsând un buton utilajul își va mări ecartamentul de la 50 cm la 2,5 m. Suspensia pneumatică independentă pe fiecare roată controlată de un computer a făcut trecerea peste obstacole mult mai lină pentru operator.

Au urmat la start tractoarele din gama 6 R cu o putere cuprinsă între 105 CP și 255 CP, dotate cu un motor puternic PowerTech Plus ce oferă o economie de combustibil fără precedent și gama 7 R caracterizată prin versatilitate, fiabilitate, performanță, destinată fermelor mari sau prestatorilor de servicii.

Versatilă, fiabilă, cu o putere sporită a motorului și ușor de întreţinut, combina John Deere model W440 este potrivită pentru fermele mici și medii (până la 300 ha), are o putere maximă de 253 CP şi beneficiază de o suprafață mare de cernere, de 6,3 m², asigurată de cei 6 căișori. Suprafaţa de curăţare este, de asemenea, foarte importantă: 4,5 m². Performanţa în recoltare se datorează şi sistemului activ de batere a returului de spice; astfel, se reduce încărcarea suplimentară a tobei (specificație exclusivă pentru combinele din această clasă). Buncărul este de 6.500 litri (opţional 7.600 litri, la W440 PTC). La fel de important este faptul că această combină este uşor de întreţinut şi de reglat. Lanţul cinematic cuprinde puţine curele şi magistrale hidraulice. Orice operator va înţelege rapid care sunt punctele de calibrare a recoltării. Începând cu anul 2017, combinele John Deere model W440 sunt dotate cu hedere din seria 600R, având lăţimi de lucru de 4,85 sau 5,5 metri.

Iar, în final, au defilat combinele din seria W, dotate cu buncăr de cereale de 9.000 de litri în cazul modelului W650i, respectiv 6.500 de litri pentru modelul W440.

Patricia Alexandra Pop

Revista Lumea Satului nr. 8, 16-30 aprilie 2017 – pag. 38-40


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti