Logo
Imprimă această pagină

Gregoire - combina de recoltat struguri înlocuiește 150 de persoane

Recoltatul strugurilor nu mai e ce era odată. Asta cel puțin în viile de la Averești – Vaslui, unde anul acesta a intrat în funcțiune combina Gregoire distribuită în România de NHR Agroparteners. Utilajul este unul dintre cele mai folosite la nivel mondial și recoltează strugurii boabă cu boabă, prin scuturare.

„Combina prezintă mai multe avantaje, productivitatea fiind primul dintre ele. Lucrează prin scuturare și recoltează doar boabele de struguri ajunse la maturitate, cele verzi sau cele afectate de boli rămânând pe ciorchine. Deci ciorchinele rămâne, nu este transportat la cramă și astfel se mai elimină un proces, desciorchinarea, care are loc de obicei la cramă. Utilajul are motor Deutz de 175 CP și scuturători tip arc a căror frecvență se poate regla din cabină în funcție de soiul de strugure. Capul de recoltare propriu-zis este amplasat în partea de sus a mașinii și se verticalizează singur. În dreptul spalierilor există niște senzori care reduc frecvența pentru a nu-i deteriora. Boabele cad pe o bandă cu solzi, de aici sunt dirijate pe alte 2 benzi transportoare până în spațiile situate în partea de sus a mașinii. Însă, înainte de ajunge în benă, boabele sunt oprite într-un spațiu unde sunt curățate și triate, astfel că doar boabele curate ajung în benă. Când cele două bene se umplu, se aprinde girofarul, capacitatea lor fiind de 3.200 litri. După ce s-au răsturnat strugurii, se acoperă cu un strat mic de vată carbonică pentru a elimina oxidarea“, a declarant dr. ing. Florin Neașcu, director NHR Agroparteners.

Chiar dacă este primul an în care utilizează combina Gregoire, domnul Constantin Duluțe, administratorul Viticola Averești 2000, susține că este mulțumit de cum s-au desfășurat lucrările în vie, dar că nu a renunțat la recoltatul manual. Nu a făcut acest lucru deoarece vrea să poată face o comparație a calității vinului pentru a observa dacă recoltatul mecanizat a influențat în vreun fel boabele

Combina Gregoire recoltat struguri

„Sunt mulțumit de modul în care lucrează combina, pierderile sunt puține, calitatea producției este foarte bună. Însă în paralel recoltăm și manual, pentru a putea face o comparație între calitatea vinului. Din ceea ce am văzut în Franța, în condițiile unui recoltat mecanizat corect, calitatea vinului este superioară celui recoltat manual. După vizita din Franța mi-am spus că toată tehnologia de acolo o voi implementa și eu la Averești, de la recoltat mecanizat la răcit mustuială, mod de fermentație până la sticlă“, a specificat viticultorul.

Loredana Larissa SOFORN

Revista Lumea Satului nr. 20, 16-31 octombrie 2016 – pag. 44-45

Revista Lumea Satului