Romania

Perseidele. Pe 12 august vom putea vedea și 100 de meteori pe oră

Perseidele. Pe 12 august vom putea vedea și 100 de meteori pe oră
Distribuie:  

În luna august are loc cea mai intensă ploaie de meteori. Perseidele reprezintă cel mai cunoscut curent de meteori. Valentin Grigore, fondatorul Societății Astronomice Române de Meteori, ne-a predat o scurtă lecție de astronomie.

„Sunt un autodidact, fascinat de la 14 ani de bolta cerului, care mi s-a destăinuit pic cu pic în nopțile de taifas cu astrale într-o perioadă (anii `80 și începutul anilor `90) când poluarea luminoasă, generată de prostia omenească printr-un iluminat defectuos și ineficient, încă nu ne răpise dreptul la noapte și la bolta înstelată. Am căutat de-a lungul timpului să împărtășesc cu semenii mei bucuria cunoașterii și emoția explorării cerul nopții. În anul 1993 am înființat SARM, a doua societate națională de astronomie din istoria României (după cea înființată de Victor Anestin și activă la începutul secolului trecut), promovând astronomia în rândul publicului prin simbioza astronomie-cultură-artă-educație-societate.

În luna august va fi activ cel mai cunoscut curent de meteori. Este vorba de Perseide, activ în perioada 17 iulie – 24 august și care an de an generează o intensă activitate pe o perioadă de mai bine de o săptămână, atingând maximum pe 12 august, când poate produce 80-100 de meteori pe oră. Acest curent de meteori are legătura cu cometa 109P/Swift-Tuttle, care are o perioadă orbitală de 130 de ani.

Se vor mai putea vedea în bune condiții anul acesta curenții de meteori Orionide (cu peste 20 de meteori pe oră în noaptea de maximum 20/21 octombrie), Leonidele în luna noiembrie și Geminidele, cel mai puternic curent de meteori al anului, care poate produce peste 1.000 de meteori în noaptea de maximum, pe 14 decembrie.“

Astronomia nu se studiază în școală, așa cum se proceda în perioada de dinaintea regimului comunist, iar în anul 1990 când, spune dl Grigore, a început promovarea și popularizarea astronomiei, aceasta părea o ciudățenie pentru foarte mulți, inclusiv pentru autoritățile române, instituții locale sau centrale. „Cu timpul, prin activitățile pe care le-am organizat, percepția publică s-a îmbunătățit. Astăzi, interesul pentru astronomie este în continuă creștere mai ales datorită impactului mediatic. Astronomia însă nu înseamnă doar informații despre Univers. În primul rând înseamnă contactul nemijlocit cu bolta cerului, cu cerul natural al nopții lipsit de poluare luminoasă. De aceea, prin taberele și școlile de vară pe care le organizăm, noi promovăm «astronomia de la firul ierbii», plecând de la identificarea constelațiilor și orientarea pe boltă prin observații cu ochiul liber și ajungând la instrumente astronomice și astrofotografie, lărgindu-ne astfel orizontul de cunoaștere și înțelegerea lumii înconjurătoare. Iar emoțiile și trăirile nostre în explorarea bolții înstelate ni le exprimăm prin cosmopoezie, astroarte, astro-foto-poezie, pictură și grafică astronomică, muzică astrofolk și alte creații cultural-astronomice. Tânăra generație este foarte receptivă la acest fel de exprimare și de promovare a astronomiei.“


„Astronomii sunt numiți de multe ori astrologi. Ceea ce este o gravă eroare, o superficialitate de neacceptat. Noi nu facem horoscoape și nu prezicem viitorul! Apoi, în goana după rating și audiență, vorbesc de astronomie și despre fenomene astronomice fel și fel de oameni care nici ei nu știu ceea ce spun. Moda de a traduce informații găsite pe Internet și a le prezenta apoi ca informații credibile printr-o traducere seacă și chiar greșită, fără ca cei ce fac asta să înțeleagă ei, în primul rând, despre ce este vorba, duce la erori grave. Intenția de informare se transformă în dezinformare. Este nevoie de o bună documentare și informare corectă, apelându-se, în primul rând, la cei care cunosc astronomie.“


Laura ZMARANDA

august, perseidele, meteori

Alte articole:

Cum îngrijim stupina la final de vară

Sărbători creștine și tradiții populare în luna august

Atenție! Se anunță o vară fierbinte

Soiul de cireș George ne oferă fructe în luna august

„Cavalerul munților înalți“

Livezile urbane, oportunități nebănuite