Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Romania

Arad - Agromalim, la a 32-a ediţie

Arad - Agromalim, la a 32-a ediţie

Prima zi din luna septembrie a marcat deschiderea, la Arad, la complexul Expo Internaţional, a Târgului Internațional de Agricultură, Industrie alimentară și Ambalaje. Aproximativ 270 de firme au participat la Agromalim, aflat la a 32-a ediţie. Amenajat pe o suprafață de peste 35.000 mp, din care 4.500 mp în interiorul complexului expozițional, vizitatorii au putut participa la diferite demonstrații specifice, la întâlniri de afaceri, prezentări firme, work-shopuri pe teme de interes, întâlniri ale membrilor asociațiilor profesionale.

Organizatorul evenimentului – Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad – a anunţat la deschidere că vor fi prezenţi expozanţi din România, Ungaria, Germania, Franţa, Olanda, Polonia, Cehia şi Bulgaria.

Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț Arad: „Pot să afirm despre Agromalim că este unul dintre cele mai consistente evenimente din regiunea Arad, fapt confirmat de prezența numeroșilor expozanți de care ne bucurăm la această ediție. În acest sens, anul acesta la Agromalim participă un număr de 270 de societăți comerciale din peste 10 țări. Și tocmai datorită numărului mare de participanți organizarea târgului din acest an a fost ceva mai dificilă. Dar pe noi nu poate decât să ne bucure faptul că există un interes și o prezență atât de mare Agromalim, mai ales dacă ne gândim la criza pe care o traversează toată lumea în aceste momente. Oricum, mă bucur că împreună cu asociațiile profesionale, dar mai ales cu colegii mei de la Camera de Comerț am reușit să organizăm ediția din acest, chiar dacă contextul de criză în care ne aflăm a făcut ca lucrurile să fie mult mai dificile în acest an.“

Agromalim1

Valeriu Tabără: „Nu pot să nu remarc faptul că, dacă până acum unitățile de cercetare erau prezente sporadic la târguri și expoziții, anul acesta, exceptând patru unități din Transilvania, toate institutele de cercetare sunt prezente la Arad cu standuri în care își prezintă rezultatele, zic eu, excepționale. Aici este prezent și autorul ultimului soi de grâu care a avut o producție de peste 9.000 kg/ha cu un procent de proteină de 16%. Vă dați seama de valoarea acestui produs. Nu pot să nu vă spun că suntem pregătiți să dăm răspunsuri la probleme mari cu care se confruntă agricultura. Multă lume spune că nu sunt probleme, dar eu vă spun că sunt. (...) Și mă refer în special la crizele multiple pe care le traversează sectorul energetic, dar și la seceta pedologică. Noi am anticipat aceste crize, personal vorbesc de secetă de ani buni, dar eu împreună cu câțiva colegi ne răcim pur și simplu gura degeaba. Reiau, nu seceta pedologică cu care ne confruntăm de mult timp, ci seceta atmosferică a uscat polenul, ea nu a lăsat albinele să zboare... Deci seceta atmosferică este cea care a făcut prăpăd în România, nu cea pedologică. Europa nu a fost pregătită pentru această secetă la fel cum nu a fost pregătită nici pentru programe energetice din surse regenerabile. (...) La final vă invit să vizitați standurile cercetării românești de la târg pentru a găsi soluții noi și inovative la problemele cu care agricultorii se confruntă.“

Ciprian Popa, Smart Agro Machines: „Avem un stand de 500 mp și un număr de 20 de exponate. Dintre acestea aș remarca cele două semănători Kinze de producție americană evaluate foarte bine în piață deoarece seamănă cu o precizie de 99,9%, la o viteză de 19 km/h. Mai avem în stand o mașină autopropulsată de la Caffini, cu o lățime de lucru de 30 m și un bazin de 4 mii de litri. La acestea se adaugă GPS și un computer performant. De la producătorul Agromehanika din Slovenia suntem prezenți cu două mașini de erbicidat – met, unul tractat, de 18 m, echipat cu computer și GPS și unul purtat de 1.200 l de 18 m. De la producătorul spaniol Sola avem o semănătoare electrică, cu rată variabilă și la sămânță și la azot. Tot de la Sola mai avem și o semănătoare de păioase de 4 m cu simplu-disc și roată de tasare pentru limitarea adâncimii.“

Agromalim2

Lunka Attila, Agro Drone Tech: „Am avenit de la Târgu Mureș cu câteva drone care se folosesc pentru diferite tratamente agricole. În acest moment, noi producem 4 tipuri de drone, dintre care 3 pentru tratamente cu modele de la 10 l, 20 l și 30 litri. Al patrulea model de dronă este echipat cu o cameră multispectrală care poate identifica bolile din culturi. După informațiile noastre, suntem singurii din România care produc acest gen de echipament agricol.“

Bandur Zoltan, crescător animale: „La acest târg am adus găini de rasă și niște iepuri de rasă pentru blană. Trebuie să precizez că sunt membru al Asociației Crescătorilor de Porumbei, Păsări de Curte și Iepuri de Blană din Arad, asociație care are în componență aproximativ 80 de membri. Iar, din perspectiva asociației, la acest târg am venit cu aproape toate rasele de găini, cu mai multe rase de iepuri, păuni, rațe, gâște. La acestea se adaugă și diferite rase de păsări exotice, dintre care aș aminti papagalii, dar și rațele pitice olandeze și porumbeii decorativi.“

Jaszfalvi Zsolt, Felix San: „Suntem prezenți aici cu o rasă de oaie de carne originală din Franța – Ile de France, pe care am reușit să o aclimatizăm la noi în fermă. Rasa are performanțe ridicate pentru producția de carne, cu un spor mediu zilnic de circa 400 grame, iar activitatea noastră de bază este producția de reproducători. Avantajele acestei rase franțuzești față de cele autohtone este că se folosește pentru ameliorarea altor rase. De exemplu, la Merinosul de Palas, pentru linia de carne, ca ameliorator s-a folosit Ile de France.“

Georgeta Dicu, expert Agribusiness: „În acest an suntem prezenți la Agromalim cu setul de hibrizi de porumb de la grupa de maturitate semitimpurie până la semitardiv – sunt nouă hibrizi de porumb pentru care vom avea sămânță anul viitor. Prezentăm aici și primii doi hibrizi de floarea-soarelui, Demetra și Geia, adaptați pentru toate condițiile pedoclimatice din țara noastră, lucru posibil deoarece sunt testați în toate locațiile reprezentative ale României. Cred, mai ales după rezultatele pe care le-am avut în anii secetoși, că hibrizii noștri sunt mai adaptați la astfel de condiții deoarece, după toți acești ani de testare, au altă adaptabilitate și plasticitate ecologică.“

Bogdan PANȚURU

Arad, targuri, expozitii, Agromalim

Alte articole: