Romania

Calamitatea timpurilor

Calamitatea timpurilor
Distribuie:  

Nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume vara aceasta a stat sub semnul extremelor. Inundații, furtuni, precipitații cu grindină cât portocala și alte fenomene extreme au dat planeta peste cap. Iar dintre toate domeniile economice, agricultura este, firesc, cea mai afectată. De altfel, o parte din agricultura românească este, în fapt, calamitată. La momentul scrierii acestor rânduri, ministrul Daea spunea: „În momentul în care am ajuns în Bucureşti, împreună cu colegii, secretarii de stat, ne-am aşezat la masa de lucru, am proiectat actul normativ, l-am semnat cu ministrul Bode, a plecat la Monitorul Oficial, am avut videoconferinţă cu toate structurile din ţară, le-am transmis ce am făcut, le-am dat liber să decidă fermierul şi să păstreze o suprafaţă de 5% din tarlaua respectivă, ca să fie probă martor pentru executarea proceselor verbale de constatare a calamităţi şi pentru a nu fi penalizaţi de către APIA să-şi piardă subvenţia. Este primul pas concret pe care l-am putut face şi pe care l-au cerut fermierii“, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Cu alte cuvinte, situația nu e deloc pe roze. Și parcă anul ăsta e mai rău ca anii trecuți. În plus, se mai petrece ceva ciudat… Cel puțin 20 de incendii – toate în lanuri de grâu – au avut loc într-o lună în România în perioada 20 iunie - 8 iulie, relevă o trecere în revistă a presei autohtone. Situația este cu atât mai neobișnuită cu cât anul trecut, în toată perioada verii (1 iunie - 31 august), am putut găsi doar șapte astfel de incidente relatate de presă. Lucru curios, zilele de 20-21 iunie și 4-5 iulie au fost cele mai „prolifice“ – nu mai puțin de 9 incendii în lanuri de grâu au avut loc în aceste patru zile. Spre comparație, anul trecut, pe toată perioada verii (1 iunie - 31 august) am găsit pe Internet doar ȘAPTE știri despre incendii de grâu și/sau vegetație, se arată în cercetarea jurnalistică realizată de R3media. Interesant, niciunul dintre acestea nu s-a petrecut în luna iunie 2021. Spre comparație, în iunie 2022 în România au avut loc 12 incendii în lanuri de grâu! În zona Tulcea, deși temperaturile au avut un maxim de 24 de grade, au avut loc două incendii în lanuri de grâu în aceeași zi: 20 iunie. Este adevărat că în vestul țării au fost maxime de 34 de grade... În condițiile în care anii trecuți au fost și peste 40 de grade și parcă n-am avut parte de asemenea nenorociri.

Și asta nu e tot… De la Romsilva am primit un comunicat în care se arată că: „Numărul incendiilor produse în fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a crescut semnificativ în prima jumătate a anului, fiind înregistrate 711 incendii, față de 98 de incendii înregistrate în perioada similară a anului trecut. Majoritatea acestor incendii, 693 din 711, s-au înregistrat în zone de deal și de câmpie, principala cauză fiind extinderea incendiilor de vegetație produse în proprietățile agricole vecine fondului forestier, în urma arderii miriștilor și a vegetației uscate.“

Și, ca o coincidență demnă de semnalat, în lunile mai, iunie și iulie, în America de Nord au avut loc peste 50 de incendii la mari ferme agricole.

Da, într-adevăr, se apropie o mare criză alimentară despre care unii știu de ceva timp…

Ion Bogdan

editorial

Alte articole:

107 - Ordonanța austerității

RĂSCRUCE CU ȘAPTE CĂRĂRI

CU FRUNȚILE PLECATE

Munții noștri aur poartă…

Arde pământul, scrumește teșchereaua

Deriva elitelor

GRINDINĂ ȘI... ANTIGRINDINĂ

PROVOCĂRILE PRIMĂVERII

S-a stins și Ultimul Cronicar al Țăranului Român...

ZĂRNĂIE PUȘCA LA PÂRLEAZ