Imprimă această pagină
Targuri si expozitii 21 Octombrie 2021, 17:05

Târgul Crescătorilor de Animale din Iași, ediția I

Scris de

Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, împreună cu ASAS – SCDA Podu – Iloaiei, Asociația „Tradiția Moldovei“ Iași, Primăria Orașului Podu – Iloaiei și Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu“ Podu-Iloaiei. cu sprijinul Consiliului Județean Iași și al Instituției Prefectului Iași, a organizat ,,Târgul Crescătorilor de Animale din Iași“ – Ediția I, în perioada 02-03.10.2021 la Podu-Iloaiei (Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Podu Iloaiei). Scopul evenimentului a fost prezentarea animalelor (ovine, caprine, bovine), a diverselor rase și a rezultatelor de producție, promovarea produselor locale, a noutăților din domeniu și realizarea unui schimb de experiență între participanți.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și informații privind: accesarea fondurilor europene pentru fermieri; tratamente preventive la animale; bonitarea și înregistrarea animalelor, dar au fost organizate și concursuri tematice. La eveniment au fost prezenți crescători de animale din județul Iași, reprezentanți ai cercetării, învățământului, formelor asociative, procesatorilor, firmelor de profil din domeniu, ai administrației locale și instituțiilor publice implicate în activitatea din spațiul rural.

„Tradiția Moldovei“ – o asociație a crescătorilor ieșeni

„Bine ați venit la târgul organizat de asociația noastră! Asociația se numește Tradiția Moldovei, a fost înființată de mine și de alți doi fermieri, în urmă cu 6 ani. Am avut o creștere treptată, la început mai lentă; iar la ora actuală avem un număr destul de mare de fermieri și animale. În primul an am fost trei membri, după care am fost 7, iar anul acesta avem un efectiv de 120 de fermieri, care cresc în special ovine“, a precizat la deschiderea târgului Bogdan Bulat, președintele Asociației „Tradiția Moldovei“.

Viitorul sat românesc

Ca element de noutate, Asociația „Tradiția Moldovei“, începând de anul acesta este acreditată și pentru controlul oficial al produselor la caprine, mai adaugă Bogdan Bulat, unul dintre organizatorii târgului. „Să știți că animalele nu le-am adus doar pentru că sunt foarte frumoase, ele de fapt sunt mărturia muncii noastre și a crescătorilor, în special. Ca o concluzie a celor 6 ani de existență a asociației pot spune că este un pic trist. În toată perioada asta am avut și experiențe negative, dar și multe pozitive; satul românesc nu se va dezvolta niciodată cu oameni care așteaptă ajutorul social sau cu cei care și-au găsit un job la oraș. Dacă vrem să dezvoltăm satul românesc și totodată să păstrăm și tradiția vie, amintirea și lucrurile bune pe care le avem de la străbunii noștri, ar trebui să clădim viitorul satului românesc în jurul oamenilor gospodari și cu mândrie vă zic că așa sunt membrii asociației noastre“, mărturisește acesta.

Prețul mielului, stabilit de țările arabe

La un astfel de târg, mai ales că acesta reprezintă și interesele crescătorilor din acest județ, nu puteam să nu-l întrebăm care sunt problemele acestui sector și care ar fi rezolvările.

„Prețul mielului a crescut. Din păcate, cu prea puțină implicare a autorităților noastre, în mare parte pentru că Uniunea Europeană a ridicat un embargou cu două țări arabe, mari consumatoare de miel românesc. În felul acesta prețul mielului a crescut foarte mult. Vorba cuiva, acum 2-3 ani în urmă noi nu vindeam mieii, doar scăpam de ei, dar mai nou reușim să încasăm bani.“ În ceea ce privește prețul la brânză acesta este scăzut, astfel încât brânza de oaie autentică din piață lipsește (...). Acordarea subvenției nu este un aspect deloc de neglijat, nu sunt niște bani pe care fermierii îi duc acasă, ci sunt bani care se întorc tot în zona zootehniei. Un minus al acestui sector este faptul că nu avem unde să ne vindem lâna la un preț măcar decent, efectiv suntem nevoiți să scăpăm de ea în jurul stânei. Marea majoritate o privește ca fiind un deșeu; din păcate, am ajuns și noi în această situație. O altă problemă mare în acest sector este lipsa forței de muncă pentru că nu sunt utilaje atât de performante astfel încât să îngrijească fiecare în parte“, mai specifică tânărul Bogdan Bulat.

Crescător de Țurcană bucălaie, optimist!

La târg au fost prezenți mulți crescători ieșeni, cu exemplare din rase diferite, alese pe sprânceană. Unul dintre ei a fost Ciută Matei Brăduț, din comuna Focuri, județul Iași. „Împreună, tatăl, fratele meu și eu avem un efectiv de cca 900 de animale. De mic copil mă ocup de creșterea oilor pentru că noi vrem să continuăm tradiția. Rasa este Țurcană bucălaie și am ales-o pentru că se pretează mai bine zonei noastre și ne este nouă dragă această bucălaie. 2021 pentru noi, crescătorii de animale, a fost un an foarte bun, ne rugăm să fie mereu așa. Ca să le putem întreține avem și teren arabil, și pășune. Am vrea să mărim efectivul de animale, dar este mai greu cu forța de muncă“, declară tânărul crescător ieșean.

În România se poate trăi din ciobănie

Grigoraș Constantin a venit din comuna Coarnele Caprei și se ocupă de creșterea ovinelor de mic copil. „Rasa specifică este Țurcană bucălaie; de mic am crescut printre oi deoarece părinții mei dintotdeauna s-au ocupat cu creșterea oilor. Eu încerc să îi ajut cum pot și când pot, vreau să dezvolt pe viitor mica fermă de animale. În acest moment avem în jur de 300 de oi. Am ales această rasă pentru că aspectul lor i-a plăcut și tatălui meu, și mie. Și în România se poate trăi din ciobănie, cum am crescut până acum se poate trăi și de acum încolo. Avem nevoie de mai multe piețe pentru desfacerea produselor. Așa cum părinții noștri au reușit să ne crească și să trăiască în țara noastră, putem și noi. Nu avem teren arabil, ci arendăm terenurile“, încheie Grigoraș Constantin.

Beatrice Alexandra MODIGA


Vizualizari 2206
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite