Adama Sultan iulie 2020
update 9 Jul 2020

România - 'Ţara anului' la Biofach 2013; 55 de firme prezente în pavilionul naţional

România, desemnată 'Ţara Anului' la cel mai mare târg destinat agriculturii ecologice din lume "BioFach Nürnberg 2013, va fi reprezentată în pavilionul naţional de peste 55 de firme din sectorul agriculturii ecologice, evenimentul fiind susţinut de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică - "Bio România".

"România va fi 'Ţara anului' la cel mai important târg de produse ecologice, Biofach - Nürnberg, iar acest lucru vine şi ca o recunoaştere a faptului că agricultura ecologică s-a dezvoltat în România, în ultimii ani, într-un mod accelerat. Cred că la acest moment - având în vedere constrângerile bugetare şi ceea ce se întâmplă pe piaţa mondială - România ar trebui să orienteze măsurile de sprijin pe care le are la dispoziţie cu precădere către acele produse care au căutare pe piaţă, iar produsele ecologice se bucură de o piaţă de desfacere extraordinară', a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Participarea României în calitate de 'Ţară a anului' la târgul Biofach - Nürnberg, care se va desfăşura în perioada 13-16 februarie 2013, constituie un prilej de a face cunoscut potenţialul natural şi uman al României, semnificativ pentru practicarea agriculturii ecologice. Acest sistem de agricultură reprezintă o nişă de dezvoltare a sectorului agricol ce poate crea condiţiile necesare pentru conservarea ecosistemelor naturale, având în acelaşi timp o contribuţie majoră la dezvoltarea durabilă şi, în special, la dezvoltarea economică a comunităţilor rurale, se arată într-un comunicat al MADR. Din datele furnizate de ministrul Agriculturii, în toamna anului trecut, efortul financiar al MADR pentru organizarea acestui eveniment este estimat la 800.000 de euro.

Pavilionul României se întinde pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi, inclusiv un restaurant unde vor fi gătite meniuri tradiţionale româneşti, iar firmele expozante vor expune produse certificate ecologic precum cereale şi seminţe oleaginoase, uleiuri, fructe de pădure, ciuperci uscate, plante medicinale, seminţe de plante aromatice şi mirodenii, furaje, brânzeturi, produse lactate, vinuri, fructe şi sucuri din fructe, produse de panificaţie, dulceţuri, cosmetice, miere şi produse apicole, produse provenite din acvacultură.

Deschiderea oficială a târgului, în data de 13 februarie, va avea loc în prezenţa ministrului Agriculturii, Daniel Constantin şi a ministrului Federal pentru Alimentaţie, Agricultură şi Protecţia Consumatorilor, Ilse Aigner, şi va continua cu vizitarea Pavilionului României.

În zilele de 14 şi 15 februarie 2013 vor avea loc mai multe conferinţe şi dezbateri referitoare la viitorul agriculturii ecologice şi avantajele consumului de alimente bio, unde vor fi prezenţi pe lângă oficialii români şi miniştri ai agriculturii din statele membre UE, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, dar şi reprezentanţi ai Federaţiei Internaţionale a Mişcării pentru Agricultură Ecologică (IFOAM) şi ai Organizaţiei europene a producătorilor agricoli COPA-COGECA.

Având un ritm mediu anual de creştere de 23%, dezvoltarea exponenţială a sectorului ecologic din România este dovedită în principal de creşterea numărului de producători implicaţi, concomitent cu multiplicarea suprafeţelor cultivate în sistem ecologic. Dacă în anul 2010 existau 3.155 operatori în sectorul de agricultură ecologică, în anul 2011 numărul acestora a crescut de trei ori, pentru ca la nivelul anului 2012 numărul acestora să crească de 11,8 ori faţă de nivelul anului 2010, fiind înregistraţi un număr de 26.736 operatori implicaţi în producţia, procesarea şi comercializarea produselor ecologice. În ceea ce priveşte sectorul de produse procesate, în anul 2012 s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de procesatori, de la 48 unităţi în anul 2007 la 103 în 2012.
În ceea ce priveşte suprafeţele exploatate în sistem ecologic, dacă în 2007 suprafaţa totală cultivată după metoda de producţie ecologică a fost de 131.448 ha (din care 46.865 suprafaţă în conversie şi 84.585 suprafaţă certificată ecologic), la nivelul anului 2012 suprafaţa cultivată în sistem ecologic se ridica la 450.000 ha, culturile din flora spontană fiind colectate de pe o suprafaţă de circa 520.000 ha. În 2012, suprafeţele în sistemul ecologic au crescut cu 45% faţă de anul 2011, reprezentând circa 3,38% din totalul suprafeţei agricole utilizate a României.

Potrivit datelor furnizate de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică "Bio România", consumul intern de produse ecologice certificate reprezintă doar 2% din totalul alimentelor consumate, deşi aproape 70% din produsele provenite din mediul rural românesc pot fi clasificate ca fiind naturale şi ecologice.

Piaţa românească de produse ecologice totalizează în prezent circa 80 de milioane de euro, jumătate din acestă valoare provenind din produsele româneşti, respectiv din miere, vin şi panificaţie, iar cealaltă jumătate din importuri realizate în special de marii retaileri. Cererea de produse certificate ecologic este într-o continuă creştere, produsele ecologice fiind comercializate direct de la poarta fermei ori prin magazine specializate sau prin reţeaua de supermarketuri.

Pe piaţa internă în anul 2011 s-au comercializat legume şi fructe proaspete, produse procesate din fructe şi legume, ceaiuri de plante, pâine, paste făinoase, făină, produse procesate din lapte de vacă şi oaie (unt, telemea), ouă, ulei, vin obţinut din struguri certificaţi ecologic, produse procesate din soia, miere etc.

Importul de produse ecologice a crescut anual, prin implicarea hipermarket-urilor în distribuţia cu amănuntul a acestora. Astfel, în anul 2007 valoarea importurilor era de circa 5 milioane de euro, iar la nivelul anului 2011, a ajuns la o valoare estimată de circa 75 milioane euro, conform datelor existente în piaţă.

Datele Bio-România arată că valoarea exporturilor româneşti de produse ecologice se ridică la 200 de milioane de euro, un procentaj de circa 70 - 80% din producţia de produse ecologice a României fiind exportată anual. Cele mai exportate fiind cerealele, mierea, fructele de pădure şi foarte puţin produsele procesate, precum brânzeturi, vinuri sau produsele de panificaţie. Ţările europene sunt principalele pieţe de export ale României pentru produsele ecologice, Germania, Austria sau Belgia fiind printre ţările care importă masiv materie primă obţinută în sistemul ecologic autohton, dar şi principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piaţa românească.

În toamna anului trecut, fermierii români au început exporturile de cereale bio, în special porumb, în SUA şi Canada, pe baza parteneriatului încheiat între Uniunea Europeană şi Statele Unite în domeniul comerţului cu produse ecologice.

Biofach reprezintă cea mai mare expoziţie mondială de produse ecologice, ce se caracterizează prin diversitatea produselor, prin prisma participării a peste 2.500 de firme expozante, din peste 90 de ţări, o suprafaţă de expunere de 88.500 metri pătraţi şi peste 44.500 de vizitatori, din care peste 20.000 din afara Germaniei.

Sursa AGERPRES