Subventii APIA 29 Martie 2022, 13:43

Noi reguli pentru subvențiile APIA în acest an

Scris de

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a schimbat condițiile pentru fermierii care doresc subvenții. Una dintre modificările introduse de APIA în acest an este faptul că fermierii nu trebuie să se mai prezinte la APIA pentru semnarea cererii unice de plată, aceasta putând fi semnată electronic.

Este pentru prima oară când cererea unică de plată va putea fi semnată în acest mod, depunerea documentelor fiind posibilă până la data de 16 mai 2022. Pentru acest an, plata avansului la subvențiile agricole datorate fermierilor va începe la data de 16 octombrie 2022. „Noutatea anului, pe lângă aceste cereri unice care se vor depune în perioada 1 martie-15 mai, este că vom implementa de anul acesta și semnătura electronica. Vreau să menționez că pe tot parcursul anului 2021, dar și acum la Aparatul Central, noi am fost primii care am implementat semnătura electronică, am implementat-o cumva și-n jos, către centrele județene, respectiv centrele locale, astfel încât o s-o introducem și în procesarea cererii unice de plată. (...) Anul trecut au fost solicitări, pe care nu le-am putut onora pentru că, nu neapărat că nu putea fermierul semna, dar un document dacă e semnat electronic, trebuie să fie semnat cap-coadă, de la întocmire până la primire, toate semnate la fel, adică să nu fie o semnătură și olograf, și semnătură electronică. Tot fluxul trebuie să fie semnat electronic. De ce? Pentru că, momentul în care ai un document semnat electronic, el trebuie să fie păstrat undeva în calculator pentru că pe fiecare semnătură pe care tu ai pus un simplu click vei vedea dacă semnătura e validă și o poți verifica astfel încât să nu se producă niciun fel de derapaje, pentru că, odată o cerere semnată, e bună semnată și poate intra la plată“, explică reprezentanți APIA citați de publicația bihoreană online, bihon.ro.

Noi norme împotriva poluării

APIA mai informează care sunt cerințele obligatorii pe care fermierii care depun cerere unică de plată în cadrul Campaniei 2022 trebuie să le respecte întrucât au fost aduse modificări asupra normelor privind depozitarea și utilizarea îngrășămintelor cu azot în agricultură, respectiv SMR 1 – Protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole și GAEC 1 – Crearea/menținerea benzilor-tampon (fâșii de protecție) de-a lungul cursurilor de apă.

Iată care sunt acestea:

SMR 1 – Protecția apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole

1. Pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole, conform Programului de acţiune, fermierii care deţin sau administrează exploataţii agricole au următoarele obligaţii:

a) să respecte normele privind depozitarea gunoiului de grajd (art. 4 şi 5 din Programul de acţiune);

b) să respecte perioadele de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice şi chimice pe terenul agricol (art. 3 şi anexa nr. 3 din Programul de acţiune);

c) să respecte normele privind aplicarea îngrăşămintelor pe terenul agricol (art. 9 din Programul de acţiune);

d) pentru exploataţiile care practică agricultura în sistem irigat este obligatorie întocmirea planului de fertilizare pe baza studiilor agrochimice pentru terenurile în cauză;

e) să respecte cerinţele generale pentru aplicarea fertilizanţilor (art. 10, 11 şi 12 din Programul de acţiune);

f) să respecte obligaţiile privind aplicarea îngrăşămintelor pe terenurile în pantă abruptă mai mare de 12% (art. 13, 15 şi 16 din Programul de acţiune);

g) să respecte obligaţiile privind aplicarea îngrăşămintelor pe terenurile adiacente cursurilor de apă şi în vecinătatea captărilor de apă potabilă (art. 14 din Programul de acţiune);

h) să întocmească la zi, să păstreze o perioadă de 3 ani şi să prezinte pentru control documentele de evidenţă ale exploataţiei agricole (art. 17 din Programul de acţiune).

Ce fâșii de protecție trebuie menținute sau create

Alte condiții se referă și la fermierii care, potrivit legislaţiei în domeniul protecţiei mediului şi gospodăririi apelor, au obligaţia obţinerii actelor de reglementare pentru activităţile pe care le desfăşoară; aceștia trebuie să deţină aceste documente şi să respecte condiţiile stabilite de acestea cu privire la protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole.

GAEC 1 – Crearea/Menţinerea benzilor-tampon (fâşii de protecţie) de-a lungul cursurilor de apă, cu cerințele obligatorii pentru fermieri:

1. Se instituie benzi-tampon (fâşii de protecţie) pe terenurile agricole adiacente zonelor de protecţie a cursurilor de apă în care este interzisă aplicarea fertilizanţilor de orice fel. Lăţimea minimă a fâşiilor de protecţie variază în funcţie de panta terenului, astfel: 3 m pentru terenurile cu panta până la 12% şi 5 m pentru terenurile cu panta peste 12%.

2. Se menţin benzile-tampon (fâşii de protecţie) existente pe terenurile agricole adiacente zonelor de protecţie a cursurilor de apă în care este interzisă aplicarea fertilizanţilor de orice fel (art. 14 din Programul de acţiune).

Pentru SMR 1. 1.g) și GAEC 1, potrivit prevederilor art. 21 alin. (2) din Programul de acţiune, până la data de 1 septembrie 2022 se păstrează restricţiile de interzicere a aplicării fertilizanţilor de orice fel pe o lăţime de 1 m pentru terenurile agricole cu panta până la 12% şi 3 m pentru terenurile agricole cu panta peste 12%. După această dată, intră în vigoare restricţiile de fertilizare de orice fel pentru benzile-tampon (fâşii de protecţie) pe o lăţime de 3 m pentru terenurile agricole cu panta până la 12% şi de 5 m pentru terenurile agricole cu panta peste 12%, conform prevederilor art. 14 alin. (3) din Programul de acţiune.

Simona-Nicole DAVID


Vizualizari 2293
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti