Case tradiționale românești scoase la vânzare de Sotheby's
Nu am putut să nu remarcăm un lucru inedit... Sotheby's, cea mai mare și mai veche casă de licitații la nivel mondial a scos la vânzare pe site-ul Sotheby's România case tradiționale de pe plaiurile mioritice. Deși și-au păstrat aspectul arhaic, original, au fost renovate cu mare grijă, casele scoase la licitație fiind dotate cu tot ce și-ar putea dori oricine vrea să le cumpere.
Casă tradițională în Șuncuiuș
Bălnaca, comuna Șuncuiuș, județul Bihor, 90 de km față de Cluj-Napoca, 60 km față de Oradea. Preț: 200.000 euro.
Bălnaca găzduiește, pe lângă cadrul natural intim și liniștit, o proprietate în pur stil tradițional, proaspăt renovată pentru un confort modern. Împreună cu cele 1,8 hectare de pământ și priveliștea minunată spre Valea Crișului, casa a fost construită din lemn și materiale naturale cu scopul deconectării de la stresul cotidian, după cum se precizează pe site-ul de licitații al Sotheby's România. Spațiul interior a fost amenajat astfel încât să spună o poveste, să reflecte pasiunea pentru ambianța rustică, dar cu accente boho și influențe contemporane. Elementele specifice arhitecturii românești, cum sunt grinzile de lemn, soba cu lemne și șura, au fost integrate într-un concept de design modern care să reflecte nevoile actuale. Una dintre atracțiile principale ale living-ului este soba, creată de un artist ceramist din Sf. Gheorghe, care a împletit în opera sa într-un mod creativ și inovator ideea de scară cu dublă funcțiune cu cea a unui spațiu destinat focului.
Șura este gândită în două zone principale: zona de luat masa și cea de relaxare sau de lucru în zilele când se dorește detașarea de mediul cotidian. Masa este restaurată dintr-un vechi mihei de tâmplărie, fiind piesa ce omogenizează aspectul rustic al spațiului. Motivul geometric de pe pereți a fost preluat și reinterpretat în diverse părți ale casei,- la ușa de la intrare și peretele terasei. Pentru a aduce încă un element de unicitate acestei proprietăți, a fost preluată ideea amenajării teraselor într-un stil modern, păstrând însă aerul tradișional. Cele 2 băi care deservesc vizitatorii sunt separate de cele ale gazdei. Cu toate aceste atribute unice prin ambianța lor, combinând aerul tradițional cu dotările și confortul contemporan, desprinzându-te de zgomotul și stresul cotidian, oferă oportunitatea perfectă de conectare cu natura și cu tine însuți.
Tradiție maramureșeană cu confort contemporan
Comuna Botiza, județul Maramureș, 38 km de Sighetul Marmației, 150 km de Cluj-Napoca. Preț: 175.000 euro.
Casa Cosma este parte din peisajul de basm al Maramureșului. Potrivit Sotheby's, casa veche de 150 de ani a fost restaurată din temelii în anul 2008 cu o grijă aparte pentru elementele tradiționale ale acesteia și, totodată, a fost dotată modern, adaptându-se cerințelor actuale. Aflată în mijlocul unei livezi mari, casa are în partea din faţă un pridvor tradițional tipic pentru Maramureș, cu sculpturi frumoase și bănci de șezut. De aici se poate admira o priveliște minunată asupra Munților Rodnei şi Țibleș, altitudinea fiind de 750 m. Cu o suprafață construită de 139 metri pătrați, ea oferă spațiu suficient pentru patru persoane, într-un ambient mai mult decât confortabil. Dacă pe dinafară casa își arată doar latura tradițională și oglindește frumusețea vremurilor de odinioară, la interior ea se transformă și se adaptează pentru a oferi tot confortul necesar vieții omului modern. Astfel, casa este complet utilată și mobilată cu mobilier de calitate premium și electrocasnice de top.
Casa poate fi un punct de plecare ideal pentru iubitorii de natură, cultură, drumeții sau poate chiar de vânătoare. Zona este una foarte bogată din punct de vedere natural, cu o floră și o faună incredibil de bogată, cuprinzând urși bruni, lupi, râşi, pisici sălbatice, vidre, căprioare, cerbi, vulturi şi o diversitate de păsări rare, cum ar fi pupăza şi grangurul. Pajiștile din jur şi întregul teren sunt cosite manual, cu mare grijă, așa cum se face aici de mai bine de o sută de ani. Tot aici putem întâlni la tot pasul orhidee, gladiole sălbatice, plante carnivore, bumbăcărițe şi multe alte plante.
Mănăstirile și bisericile istorice din lemn, precum și muzeele sau piețele din Sighet și din satele din jur reprezintă o destinație ideală de excursie. Cele mai cunoscute obiective turistice din zonă sunt la mică distanță și pot fi vizitate cu ușurință. Printre cele mai cunoscute sunt: Sighetul Marmației (50 km), Cascada Cailor (83 km), Cimitirul Vesel de la Săpânța (68 km), Mănăstirea Bârsana (25 km), Breb (42 km), iar aeroportul de la Baia Mare este la doar 90 km.
Toate acestea fac ca această proprietate să îndeplinească toate criteriile necesare pentru a deveni o viitoare casă de vacanță sau, de ce nu, un nou acasă într-un peisaj de basm, departe de zbuciumul metropolelor.
Casă rustică lângă Cluj-Napoca
Sălicea, județul Cluj, 12 km față de Cluj-Napoca. Preț: 400.000 euro.
Situată în comuna Sălicea, la doar 15 minute distanță de orașul Cluj-Napoca, această proprietate aduce un tribut vieţii transilvănene din vremurile de odinioară. Acoperișul din stuf, grinzile de lemn cu o vechime de peste o sută de ani, dar mai ales tihna cu care a fost construit întreg ansamblul fac din această casă tradițională un cămin perfect pentru orășenii în căutare de aer curat și relaxare. Proprietatea dispune de șase camere, distribuite pe suprafață de 180 mp și de o curte generoasă de 1.470 mp, numai bună pentru reuniuni de familie.
Bogdan PANȚURU
Foto: Sotheby's, Tudor Prisecaru
Cluj, Maramures, Bihor, case traditionale, Sotheby's, Suncuius, Balnaca, Botiza, Salicea
- Articol precedent: Povestea celui mai sustenabil bistro din România - CUIB
- Articolul următor: Țara visurilor mele