Social 25 Noiembrie 2023, 16:20

Tabără de sculptură la USAMV Cluj-Napoca, prin parteneriat cu UAD

Scris de

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca și Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca, prin Departamentul de Sculptură, oferă o premieră, printr-un parteneriat, la nivelul colaborării între instituțiile academice din oraș: organizarea unei tabere de sculptură în campusul USAMV Cluj-Napoca, în care studenții UAD au creat opt lucrări din piatră de Viștea, cu tematică din universul științelor vieții.

Timp de două săptămâni, studenți din anii II-III la Sculptură (UAD) au lucrat împreună cu profesorii lor coordonatori – conf. dr. Florin Marin, director Departamentul Sculptură și asist. univ. drd. Radu Handru, în tabăra organizată în aer liber, în apropierea Centrului de Cercetări pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca.

Studenții de la UAD au avut libertatea de a alege numele sculpturilor, care vor fi expuse în campusul USAMV Cluj-Napoca, iar acestea sunt: „Fruct“ – realizator student Alexandar Knezevic, „Sămânță“ – Alexandra Mîță (anul II); „Micro Univers“ – Atena Coșovean, „Fosilă“ – Eduard Sergiu Filep, „Cristale“ – Georgiana Patricia Jucan, „Germinație“ – Alexandru Lungu și Eric Andrei Oancea, „Bob“ – Valerian Mihail Pocotilă și „Frunze de piatră“ – Ana Selena Bogdan (anul III).

„Am încercat să răspundem pozitiv la provocarea lansată de USAMV Cluj-Napoca, de a elabora opt bio-discursuri în piatră, acestea fiind concepute în strânsă legătură cu locul în care au fost create. Chiar dacă este un demers didactic, o premieră la noi în țară din ce știm, reprezintă o provocare, pentru că tot proiectul este mult mai spectaculos decât la orele de curs sau de practică. Și pentru USAMV este o experiență benefică, fiind beneficiara unor lucrări unice, reprezentând forme organice, din universul științelor vieții. Desigur, salutăm initiațiva conducerii USAMV de a strânge legăturile dintre cele două instituții de referință ale urbei noastre și ne păstrăm speranța în creionarea unor alte proiecte comune în viitor“, au declarat coordonatorii proiectului din partea UAD – Departamentul Sculptură, conf. dr. Florin Marin, director, și asist. univ. drd. Radu Handru.

Rectorul USAMV Cluj-Napoca, prof. dr. Cornel Cătoi, apreciază că lucrările rezultate prin parteneriatul dintre USAMV – UAD vor stârni și admirația comunității clujene.

„Acest parteneriat dintre universitățile noastre este o mare bucurie din mai multe motive, cel mai important fiind exemplul de colaborare dintre cele două instituții academice, cu domenii de studiu atât de diferite, dar care au găsit o cale de a le interconecta și pune în valoare. Sculpturile vor fi expuse în campusul nostru și vor putea fi admirate de studenții, profesorii și oaspeții noștri, dar și de către membrii comunității, care ne vizitează foarte des. Ne bucură o nouă implicare în viața orașului nostru, prin proiectul realizat împreună cu Universitatea de Artă și Design și transmitem felicitări studenților și profesorilor care au realizat cele opt sculpturi.“

Sculpturile studenților din tabăra organizată în campusul USAMV Cluj-Napoca au fost create din blocuri de piatră naturală din calcar de Viștea, care prin culoarea albă cu irizații gălbui conferă o strălucire aparte lucrărilor. Blocurile de piatră au fost oferite de Gyorgy Levente, din Viștea, căruia USAMV Cluj-Napoca și UAD Cluj-Napoca îi aduc mulțumiri pentru contribuția în cadrul proiectului.

Lucrările vor putea fi admirate în scurt timp de toți iubitorii de sculptură, urmând a fi amplasate în fața unor clădiri reprezentative din campusul USAMV Cluj-Napoca, iar până atunci vă invităm la vernisaj, în 2 noiembrie 2023, de la ora 11.00, în zona care a găzduit atelierele, din apropierea Centrului de Cercetări pentru Biodiversitate.

La eveniment vor participa autorii sculpturilor, studenți și profesori de la USAMV Cluj-Napoca și UAD Cluj-Napoca, alături de rectorii celor două instituții academice. (L.S.)


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti