Untișorul
Frunzele de untișor, înainte de înflorirea plantei, se consumă ca salată sau ca adaosuri în supe ori ciorbe. Au un gust untos, de unde îi vine plantei numele. Untișorul are efect detoxifiant și tonic digestiv; stimulează secreția de sucuri gastrice și peristaltismul intestinal. Tocmai de aceea, în medicina populară a Moldovei, există convingerea că untișorul, consumat în Postul Paștelui, în Săptămâna Patimilor, va pregăti organismul pentru mâncarea mai greu digerabilă a Sărbătorilor Pascale. În Maramureș, se consideră că untișorul, consumat de copii (atenție, nu mai mici de 10 ani!), îi ferește pe aceștia de boli, fapt explicabil prin conținutul bogat în vitamina C al plantei proaspete. Efectul benefic al curei de untișor se evidențiază și asupra aspectului pielii acneice. Consumul frunzelor de untișor va diminua manifestările alergice. Mai mult, untișorul stimulează circulația venoasă, tonifică pereții vaselor sanguine capilare, fiind un remediu bun contra varicelor. Untișorul împiedică formarea hemoroizilor, având proprietăți astringente și antiinflamatoare.
Precauții: Consumul frunzelor de untișor se face numai până la apariția florilor, deoarece, după înflorire, planta devine toxică. Pentru începutul curei cu frunze de untișor, doza va fi de 25 g pentru copiii mai mari de 10 ani și 50 g pentru adulți. Apoi, cantitatea se poate dubla.
Atenție! După înflorire, untișorul devine iritant pentru tubul digestiv, moment ce poate fi recunoscut prin faptul că frunzele capătă un gust amar.
Leurda
Leurda (Allium ursinum), întâlnită în pădurile de foioase, este o plantă perenă, ierboasă, înfiptă în sol printr-un bulb. Planta are un puternic miros de usturoi.
Primăvara, în lunile aprilie-mai se recoltează frunzele, înainte ca planta să înflorească. Frunzele se consumă doar proaspete, în stare crudă, în salate sau în supe. La sfârșitul verii sau toamna, se extrag din sol bulbii. Aceștia pot înlocui usturoiul. Medicina populară consideră că frunzele de leurdă au efect depurativ asupra organismului, sunt un bun diuretic, au acțiune antiscorbutică și măresc peristaltismul intestinal. Leurda previne ateroscleroza, tulburările cardiace, elimină paraziții intestinali și combate insomnia.
Anca LĂPUȘNEANU
Articole recente - Lumea Satului
- Ce știm despre lupi după trei ani de studiu în Carpații Meridionali
- Corteva cultivă viitorul prin soluții inovatoare pentru recolte durabile
- AFIR a publicat condițiile accesării fondurilor europene pentru investiții în sectorul zootehnic și în procesare
- Recomandări pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă
- APIA primește cereri inițile anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
- Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România
- O tânără din Tecuci vrea să dezvolte afacerea cu legume ecologice a familiei
- Clubul Fermierilor Români înființează o nouă structură de coordonare la nivel național
- Recomandări privind comercializarea și consumul de alimente specifice Postului de Crăciun
- Legea Porcului din vârful gardului