Social 21 Noiembrie 2023, 08:21

Plante pentru detoxifierea organismului

Untisorul Untisorul
Scris de

Untișorul

Frunzele de untișor, înainte de înflorirea plantei, se consumă ca salată sau ca adaosuri în supe ori ciorbe. Au un gust untos, de unde îi vine plantei numele. Untișorul are efect detoxifiant și tonic digestiv; stimulează secreția de sucuri gastrice și peristaltismul intestinal. Tocmai de aceea, în medicina populară a Moldovei, există convingerea că untișorul, consumat în Postul Paștelui, în Săptămâna Patimilor, va pregăti organismul pentru mâncarea mai greu digerabilă a Sărbătorilor Pascale. În Maramureș, se consideră că untișorul, consumat de copii (atenție, nu mai mici de 10 ani!), îi ferește pe aceștia de boli, fapt explicabil prin conținutul bogat în vitamina C al plantei proaspete. Efectul benefic al curei de untișor se evidențiază și asupra aspectului pielii acneice. Consumul frunzelor de untișor va diminua manifestările alergice. Mai mult, untișorul stimulează circulația venoasă, tonifică pereții vaselor sanguine capilare, fiind un remediu bun contra varicelor. Untișorul împiedică formarea hemoroizilor, având proprietăți astringente și antiinflamatoare.

Precauții: Consumul frunzelor de untișor se face numai până la apariția florilor, deoarece, după înflorire, planta devine toxică. Pentru începutul curei cu frunze de untișor, doza va fi de 25 g pentru copiii mai mari de 10 ani și 50 g pentru adulți. Apoi, cantitatea se poate dubla.

Atenție! După înflorire, untișorul devine iritant pentru tubul digestiv, moment ce poate fi recunoscut prin faptul că frunzele capătă un gust amar.

Leurda

Leurda Allium ursinum

Leurda (Allium ursinum), întâlnită în pădurile de foioase, este o plantă perenă, ierboasă, înfiptă în sol printr-un bulb. Planta are un puternic miros de usturoi.

Primăvara, în lunile aprilie-mai se recoltează frunzele, înainte ca planta să înflorească. Frunzele se consumă doar proaspete, în stare crudă, în salate sau în supe. La sfârșitul verii sau toamna, se extrag din sol bulbii. Aceștia pot înlocui usturoiul. Medicina populară consideră că frunzele de leurdă au efect depurativ asupra organismului, sunt un bun diuretic, au acțiune antiscorbutică și măresc peristaltismul intestinal. Leurda previne ateroscleroza, tulburările cardiace, elimină paraziții intestinali și combate insomnia.

Anca LĂPUȘNEANU


Vizualizari 327
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti