Social 05 Iulie 2023, 10:36

Obezitatea, o problemă majoră! (I)

Scris de

De la sfârșitul anilor ’70, populația SUA a fost supusă unei „epidemii de obezitate“: proporția adulților obezi s-a dublat, ajungând la aproape 37% în 2010. Și situația se va mai putea agrava.

Există mai multe fenomene implicate, cel mai tulburător fiind unul cunoscut sub numele de „programare fetală“. În timp ce experții în obezitate vor spune pe bună dreptate că nu putem explica creșterile extraordinare ale prevalenței obezității printr-o schimbare a genelor noastre – cu siguranță o putem explica prin acest concept de programare fetală și schimbarea a ceea ce se numește „expresie epigenetică“ a acestor gene. Programarea fetală înseamnă – condițiile din uterul unei mame însărcinate vor influența modul în care diferitele gene se exprimă.

Nu este controversat faptul că obezitatea maternă, diabetul, diabetul gestațional și creșterea semnificativă în greutate în timpul sarcinii vor crește toate riscul de obezitate și diabet la copii. Acest lucru implică faptul că, pe măsură ce tot mai multe femei suferă de obezitate și diabet și de ceea ce se numește sindrom metabolic în perioada fertilă, ele vor da naștere la tot mai mulți copii predispuși să devină obezi și diabetici pe măsură ce îmbătrânesc. Prevalența obezității și a diabetului zaharat va crește cu fiecare generație, chiar dacă mediul alimentar în care acești copii ajung la majoritate rămâne același sau nu se îmbunătățește semnificativ.

Toate acestea sunt agravate de gândirea convențională despre obezitate și diabet. Ideea este că diabetul de tip 2 este cauzat de creșterea în greutate, iar aceasta este cauzată de a mânca prea mult și, prin urmare, poate fi prevenit făcând oamenii să mănânce mai puțin și să facă mai multe exerciții fizice. Și pentru că grăsimea din dietă este cea mai densă sursă de calorii, acest lucru merge împreună cu ideea că persoanele predispuse la obezitate și diabet – cei care au probleme în a-și controla greutatea și zahărul din sânge – ar trebui să mănânce mai puține grăsimi și mai mulți carbohidrați. Dacă acest sfat este greșit, atunci, pe măsură ce populațiile și indivizii devin din ce în ce mai grași și mai diabetici, li se oferă exact sfaturile greșite de la medici și dieteticieni, autoritățile de sănătate publică cu privire la modul de a inversa problema.

Autoritățile de sănătate publică ignoră criticii politicilor lor, iar recunoașterea faptului că au greșit este o problemă la fel de serioasă pentru credibilitatea acestor instituții.

Toată lumea este de acord că, atunci când populațiile trec de la dietele lor tradiționale la dietele și stilurile de viață occidentale, vor experimenta o epidemie de obezitate și diabet.

Înțelepciunea convențională este că, atunci când aceste populații devin occidentalizate, mănâncă mai mult și devin mai puțin active. Poate chiar mănâncă mai multă carne, iar acestea sunt mecanismele din spatele creșterilor asociate ale obezității și diabetului. Occidentalizarea se caracterizează, în primul rând, prin creșterea consumului de zahăr (zaharoză și siropuri bogate în fructoză) și a procesării carbohidraților. Acestea sunt cauzele obezității și diabetului, nu prin cantitatea de calorii consumate, ci prin efectul acestor calorii din zahăr și carbohidrați asupra insulinei și deci a acumulării de grăsimi.

Dacă vrei să provoci o epidemie de obezitate și/sau diabet într-o populație, trebuie pur și simplu să adaugi zahăr și, poate, în special, băuturi dulci la orice consumă în mod tradițional, indiferent dacă este vorba în mare parte de dietele cu carbohidrați ale populațiilor din Asia de Sud-Est sau de dietele preponderent carnivore ale populațiilor inuite sau pastorale, cum ar fi masaii din Kenya și apoi așteptați cel mult o generație sau două pentru a vedea aceste tulburări manifestându-se.

În 1960, Asociația Americană a Inimii a recomandat dietele cu conținut scăzut de grăsimi ca fiind cea mai bună modalitate de a reduce incidența bolilor coronariene.

O mulțime de medici, poate bine pregătiți în practicarea medicinei, dar nu în știință, au decis că existența unei ipoteze rezonabile (și la modă) era un motiv suficient pentru a crede că este adevărată. Încă din 1960, AHA le-a spus medicilor să le spună pacienților că un consum de diete bogate în grăsimi nu numai că îi îngrașă pe oameni, ci le dă boli de inimă prin efectul grăsimilor saturate asupra colesterolului LDL.

În timp ce aceste ipoteze au fost testate în mod repetat în studii clinice randomizate și, de obicei, au eșuat testele, medicii care au condus aceste studii și care, de asemenea, au ajuns să creadă că aceste ipoteze sunt adevărate au putut întotdeauna să găsească suficiente dovezi pentru a învinovăți testele pentru eșec, mai degrabă decât ipotezele în sine. Sociologia implicată ar fi fascinantă, dacă totul nu ar fi atât de deprimant și, în cele din urmă, tragic.

Începând cu anii 1930, cercetătorii în obezitate, pur și simplu, au dat vina pe mâncatul prea mult, iar cercetările lor de atunci au încercat să explice de ce persoanele cu obezitate ar putea mânca mai mult decât au nevoie, iar persoanele slabe nu. Ei discută acest lucru în termeni de bilanț energetic. Oamenii cu obezitate au avut un echilibru energetic pozitiv, deoarece s-au îngrășat consumând mai multe calorii decât cheltuiesc. Oamenii slabi sunt într-un echilibru energetic perfect și își potrivesc aportul cu cheltuielile.

În literatura medicală înainte de anii 1960 existau două ipoteze ale obezității, iar cercetătorii nu știau care era adevărată. Una a fost ideea echilibrului energetic, iar cealaltă a fost că obezitatea este cauzată de o perturbare a reglării neuro-endocrine a metabolismului grăsimilor și a depozitării grăsimilor. Persoanele care s-au îngrășat prea mult au avut o predispoziție constituțională de a face acest lucru, iar acest lucru s-a manifestat în sistemul nervos (neuro) și reglarea hormonală (endocrină) a țesutului adipos.

Astfel, oamenii de știință nu s-au preocupat de cât de mult mănâncă și dacă oamenii fac exerciții fizice, deoarece celulele adipoase în sine nu pot monitoriza acest lucru. Ei răspund doar la mediul lor imediat, semnalele de la sistemul nervos (neuro) și de la hormoni (sistemul endocrin), iar acest mediu intern – folosind terminologia lui Bernard – al celulelor adipoase determină cât de multă grăsime preiau și rețin. Și pentru că insulina exercită un efect dominant asupra depozitării grăsimilor, atunci este o ipoteză rezonabilă că este implicată în dereglarea semnalizării insulinei.

(Va urma)

Dr. ing. Daniel BOTĂNOIU


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti