Social 05 Iunie 2023, 11:35

Ziua Familiei, sărbătorită la Iași, cu mare fast pentru seniori

Scris de

La jumătatea lunii mai, Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit Ziua Națională a Familiei, pentru a sublinia că familia naturală, formată din bărbat și femeie, binecuvântată de Dumnezeu prin Taina Sfintei Cununii, este singura în măsură să-i nască, să-i crească și să-i educe într-un mod sănătos pe copii, cu multă credință, nădejde și iubire creștină. De aceea, este necesară redescoperirea și reafirmarea reperelor autentice ale educației, împlinite armonios cu practica rugăciunii ca izvor de prietenie și de iubire statornică în familie, în școală și în societate, ca legătură permanentă între generații.

50 de ani de căsătorie

Astfel, duminică, 14 mai, Primăria Municipiului Iași, prin Direcția Locală de Evidență a Persoanelor, a organizat în Parcul Expoziției cea de-a XIX-a ediție a sărbătorii Ziua Familiei. La eveniment au participat peste 570 de familii care au aniversat 50 de ani de căsătorie în perioada 15 mai 2022 - 10 mai 2023. Acesta este cel mai mare număr de cupluri premiate din istoria de aproape două decenii a Zilei Familiei. Dintre acestea, 70 de familii au fost premiate în cadrul festivității de către primarul Mihai Chirica.

„Există pe lume un loc minunat în care ne regăsim mereu liniștea sufletească, unde ne reîncărcăm bateriile, după o zi agitată, stresantă, epuizantă. Acest loc este familia! Într-o lume tot mai rapidă, care ne consumă timpul și viața cu o viteză amețitoare și în care suntem constrânși să jucăm zi de zi tot felul de roluri, nu toate plăcute, familia rămâne oaza de pace unde redevenim noi înșine. Fără îndoială, familia reprezintă piatra de temelie a întregii noastre existențe. Iar când văd căsnicii care au ajuns să împlinească jumătate de secol în armonie nu pot decât să mă înclin cu respect în fața unor asemenea oameni, care reprezintă un model pentru noi toți. Recunosc că admir puterea și înțelepciunea cu care au depășit obstacolele vieții. Avem multe de învățat de la aceste familii. O comunitate se dezvoltă cu adevărat atunci când cei mai experimentați dintre noi își transmit cunoștințele și experiențele generațiilor următoare. Deși populația României scade în ritm alarmant, încă există speranță, iar Iașul este o dovadă în acest sens. Cu mulți copii și tineri, cu o economie tot mai dinamică și mai diversificată, orașul nostru arată că, acolo unde există inteligență, inițiativă și mai ales solidaritate, oamenii pot depăși orice obstacol, pot rezolva orice problemă pentru a-și face viața cât mai frumoasă. Împreună! În aceste vremuri de război, dorința mea este ca Iașul, țara în care trăim, Europa întreagă să redevină o mare familie! Unită, civilizată și prosperă“, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.


Scurt istoric – Pe 23 septembrie 1993 Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția nr. 47/237 prin care ziua de 15 mai a fost declarată Ziua Internațională a Familiei. În anul 1994, Guvernul României a decis marcarea acestui eveniment internațional prin sărbătorirea la 15 mai a Zilei Familiei Române.


Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti