Romania

Bucureștiul, fostul Mic Paris?

Bucureștiul, fostul Mic Paris?

București, capitală mult vestită, cel puțin cândva, mai ești tu Micul Paris?

M-am născut în acest oraș și până acum, la 15 ani, am reușit să vizitez o bună parte a acestuia. Având acces la Internet, cunoscând și alte orașe din țară și din afara ei, mi-am putut face o imagine asupra ceea ce avem valoros și valorifica cât mai bine. Locul meu de baștină este frumos, însă nu de natură a mă surprinde. Asta poate și pentru că, în timp, la conducerea orașului au fost fel și fel de minți „luminate“ care… au cam bătut pasul pe loc la capitolul dezvoltare.

Mergeam într-o zi pe stradă, mai precis pe Bulevardul Iuliu Maniu, și încercam să realizez cum ar fi arătat acesta într-o altă concepție arhitecturală.

Nu pot spune că îmi displace cartierul cu blocuri… care mai de care mai gri, însă este supărător ceea ce se petrece zi de zi. Terenurile verzi care au mai rămas răsfirate prin oraș și coloșii industriali, altădată în plină producție, au ajuns acum ruine, urmând să se transforme în cartiere rezidențiale sau complexe comerciale. Chiar în cartierul Militari, cel în care de altfel m-am născut, am aflat de la vecinii care locuiesc în zonă de o viață cum că, în locul magazinelor de acum, pe vremuri erau fabrici de lapte, de pâine, de textile etc.

Tânăr fiind, poate ar fi trebuit să-mi placă noile construcții. Sunt moderne, comode și la îndemână, dar de ce magazine și nu industrii românești ale căror produse să poarte sigla „made in Romania“? Însă, astăzi toate s-au distrus, rămânând doar în amintirile celor mai în vîrstă… Pentru noi, adolescenții de azi – istorie necunoscută. Dar ne plac poveștile despre ce a fost... Pentru locuitorii orașului, poate ar fi mai sănătos să se construiască parcuri în aceste zone, nu și blocuri „între blocuri“. Tot Bucureștiul este în prezent acaparat de boom-ul imobiliar dezvoltat după anii 2000. Orice loc abandonat sau câmp liber ajunge să fie teren al unor companii străine sau al unor persoane înstărite.

Bucureștiul este o așezare urbană cu o vastă istorie, care poate fi readus la viață atât prin valorificarea minunatelor clădiri și edificii culturale, cât și prin unicitatea sa ca oraș cultural postcomunist. Cu alte cuvinte, ce dânșii au făcut noi putem moderniza sau chiar restiliza pentru a da o nouă culoare orașului. Au tot început să apară inițiative, ceea ce este îmbucurător, dar greu de pus în practică.

Centrul orașului îmi place mult, zona Universității, împreună cu cea a Ateneului Român, Aviatorilor, precum și Piața Victoriei sau a Constituției, locuri în care descoperim istorie mai îndepărtată sau mai apropiată.

Cred că în special cheiul Dâmboviței reamenajat, frumos și puternic luminat, ar putea avea un puternic impact turistic. Pe viitor, Bucureștiul ar putea arăta și funcționa precum o capitală europeană, modernă, adevărată.

Sunt prea tânăr și încă nu pot privi atât de introspectiv lucrurile, dar spun exact ceea ce cred, văd și simt, iar de aici încolo nu rămâne decât să asimilez informații de la oameni documentați, cu mai multă experiență, ca să pot face legături cu viața pe care, până la urmă, cu toții o trăim, mai mult sau mai puțin intens.

Alex OPREA-BANU (15 ani)

Bucuresti, adolescenti, orase

Alte articole:

Despre lume...

Pe drumul vieții...

La răscruce de drumuri

Să visezi că într-o zi...

Vreau să fiu din nou copil!

O lume despre oameni

Circuitul vieții

O altfel de școală

VIAȚA LA ȚARĂ