Social 03 August 2022, 08:58

Cum să faci cea mai bună dulceață de fragi

Scris de

Printre cele mai apreciate dulcețuri din cămară se află și cea de fragi. Ce-i drept, gospodinele nu o prepară în cantități foarte mari pentru că fragii nu se pot procura oricând de la supermarket ori de la piață, așa cum se întâmplă cu căpșunele, de pildă. De aceea este considerată o dulceață de lux și are un preț destul de mare comparativ cu alte specialități.

Dacă vă aflați în zone de munte, știți deja că nici măcar pentru dumneavoastră fragii nu-s la îndemână în fiecare an, chiar dacă știți zonele în care se coc. În funcție de vreme, cantitățile diferă de la an la an, însă chiar și în cea mai grea vară, tot se găsesc câțiva fragi pentru un borcănel de dulceață. Asta dacă aveți răbdare să o preparați și nu consumați mai întâi fructele mici și aromate, cu gust inconfundabil.

Secretul unei dulceți de fragi reușite este dat de păstrarea formei și culorii frăguțelor după fierbere, iar acest lucru poate fi obținut dacă fierberea are loc la foc domol, ideal la foc de lemne, nu pe aragaz.

Așadar, pentru a prepara dulceața de fragi avem nevoie de:

  • 1 kg de fragi;
  • 1 kg de zahăr;
  • 1 lămâie.

Cum procedăm?

Într-o cratiță punem fragii și adăugăm zahărul. Lăsăm să stea peste noapte pentru a lăsa sirop sau măcar câteva ore. Apoi punem la foc mic fragii și lăsăm să se fiarbă. Se adaugă câteva felii de lămâie și, când începe să se formeze spuma, se înlătură cu o spumieră. Dulceața trebuie să fiarbă cca 30 de minute. În funcție de cât de puternic este focul, durata poate crește. Pentru a ști sigur că dulceața este gata probăm siropul dacă este ferm. În funcție de consistența lui știm dacă mai trebuie să fierbem sau nu dulceața.

Chiar dacă pentru multe persoane fragii nu sunt decât niște căpșune mai mici, după prima degustare acest gând se schimbă pentru că gustul fragilor nu poate fi egalat de niciun alt fruct de pădure. 

Larissa DINU

Vizualizari 604
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)