Social 04 Iulie 2022, 11:44

Dulcețuri și siropuri din bujor și liliac

Scris de

Din cămările gospodinelor, dulcețurile și siropurile nu lipsesc în nicio iarnă. Și, după cum bine știm, nu doar din fructe putem prepara asemenea delicatese, ci și din legume ori flori. Atunci când vine vorba despre florile din grădină ca materie primă, imediat ne gândim la celebrii trandafiri pentru dulceață ori la florile de soc și de salcâm, însă știați că putem folosi pentru prepararea dulcețurilor și flori de bujor sau de liliac?

Luna mai e plină de culori și miresme, nenumărate flori ne încântă simțurile, iar printre cele mai iubite flori se numără bujorul. În lume există peste 30 de specii de bujor și sute de soiuri, iar unele dintre ele pot fi folosite și în bucătărie.

La noi, cei mai cunoscuți și mai adesea întâlniți în grădini sunt bujorii roz, ale căror petale sunt comestibile, iar dulceața ce se poate prepara din aceste petale este cu adevărat deosebită.

Pentru a prepara dulceață de bujor avem nevoie de:

 • petale de bujor: 200 g;
 • apă: 1 litru;
 • zahăr: 1 kg;
 • lămâi: 2 buc.

dulceata de bujor

Cum procedăm? Culegem cu atenție florile de bujor, separăm petalele și le spălăm sub jet de apă, după care le lăsam la uscat. După ce s-au uscat natural, punem petalele într-un bol și adăugăm zeama de la o lămâie, apoi le „frământăm“ cu mâna pentru a-și păstra culoarea. Timp de o oră lăsam petalele în frigider și pregătim siropul. Într-o cratiță punem apa și zahărul și lăsăm la fiert până când scade cam la 3/4 din lichidul total. Scoatem petalele din frigider, adăugăm zeama de la cea de-a doua lămâie, după care le adăugăm în sirop și le fierbem încă 10 minute sau până se înmoaie. Oprim focul și lăsăm 10 minute să se răcească, după care punem dulceața în borcane. Acoperim borcanele cu pături pentru a se răci lent.


Știați că… Există o varietate de bujor numită bujor românesc? Este vorba despre Paeonia peregrina Mill. var. romanica, bujorul roșu, ce se întâlnește în pădurile de câmpie din Dobrogea, Muntenia ori sudul Moldovei. În acest moment există o petiție pentru ca această plantă să devină floarea națională a României.


Chiar dacă crește în sălbăticie, liliacul este cultivat ca arbust ornamental încă din vechi timpuri. De fapt, dacă mergem prin satele românești, vom zări adesea câte un liliac în grădinile caselor vechi.

Cu flori frumos mirositoare, liliacul se regăsește în diferite varietăți ce au flori în  nuanțe de alb, roz, albastru, magenta, violet și lila. Florile sunt simple sau duble, grupate în penicule, au caliciul mic, corolă cu tub de un centimetru lungime, patru lobi patenți și două stamine.

Pentru a prepara dulceață de liliac avem nevoie de:

 • flori de liliac fără codițe: 250-300 g;
 • zahăr: 1 kg;
 • apă: 500 ml;
 • zeama de la o lămâie;
 • păstaie de vanilie: 1 buc. sau 2 pliculețe de zahăr vanilat.

dulceata de liliac

Florile se culeg și se scutură foarte bine pentru a nu avea insecte, apoi se aleg de codițe și frunze, după care se spală sub jet de apă, într-o strecurătoare, și se lasă la scurs. Peste petalele uscate se toarnă zeama de lămâie și se „frământă“. Acest procedeu este necesar pentru a păstra culoarea petalelor de liliac. Într-o cratiță se pun apa și zahărul și se așteaptă până dă în clocot, după care se adaugă petalele și semințele de la păstaia de vanilie ori zahărul vanilat. Se lasă la fiert până când se leagă bine și compoziția nu mai cade din lingură. Cu aproximație, dulceața trebuie lăsată pe foc 20 de minute.

Pentru zilele caniculare, siropul preparat acasă este o binecuvântare. Și, dacă nu știați, din florile de liliac se poate prepara și sirop. Alături de un pahar de apă rece, acesta devine o delicatesă ce merită savurată în liniște.

Pentru rețeta de sirop de liliac avem nevoie de:

 • apă: 1 litru;
 • zahăr: 750 g;
 • flori de liliac: 60 g;
 • zeama de la o lămâie.

sirop de liliac

La fel ca și în cazul dulceții, culegem, alegem și spălăm florile de liliac și le lăsăm la uscat. În acest timp pregătim siropul, adică punem apa și zahărul într-o cratiță la foc mic până se îngroașă, moment în care adăugăm florile de liliac și mai lasăm un pic, adică să dea în clocot de două, trei ori și apoi oprim focul. Adăugăm zeama de lămâie și lăsăm compoziția peste noapte. A doua zi scoatem florile de liliac și le stoarcem, după care punem siropul din nou pe foc. Îl lăsăm să dea în clocot și mai apoi, fierbinte, îl turnăm în sticle. Sticlele le învelim cu pături sau prosoape pentru a se răci lent.


Știați că…  În România există o pădure de liliac, unică în Europa? Se află aproape de localitatea Ponoare, în cadrul rezervației botanice de la marginea orașului Baia de Aramă.


Larissa DINU


Vizualizari 1751
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti