Social 19 Mai 2022, 17:39

Presa agricolă, în sărbătoare

Scris de

Cu 25 ani în urmă, în octombrie 1996, conducerea revistei Agricultura României, formată din Alexandru Brad, V. Barac, Ion Banu și Gelu Oproiu, cu sprijinul ministrului Agriculturii Alexandru Lăpușan, a organizat în Aula Ministerului Agriculturii aniversarea apariției numărului 300 al revistei Agricultura României.

În cuvântul de deschidere, ministrul A. Lăpușan a accentuat că revista Agricultura României este, pe cât de utilă, pe atât de necesară agriculturii. El solicita presei, în general, să nu deranjeze producătorul agricol. Menționa că agricultura țării noastre „este, și afirm cu toată convingerea, ramura care va ajuta, va fi baza relansării economice a României în ansamblu“.

„Ne sprijinim mult pe revista Agricultura României pentru că noi dorim să transmitem prin centrele agricole, prin primăriile din mediul rural direct la producători toate informațiile de care aceștia au nevoie și cunoștințele utile în creșterea animalelor, cultura plantelor ș.a.m.d.

La acest moment aniversar țin să mulțumesc redacției Agriculturii României pentru efortul pe care îl depune constant în vederea sprijinirii producătorilor agricoli, iar celor care o realizează le doresc multă sănătate și fericire“, spunea M. Lăpușean.

Au fost prezenți foști ministri ai Agriculturii A. Miculescu, N. Ștefan, Ion Teșu, V. Tabără, secretari de stat, directori generali și directori din minister, numeroși reprezentanți ai celorlalte ziare și reviste, jurnaliști de la radio și televiziune, precum și foarte mulți colaboratori din domeniul științei și învățământului agricol.

Fotoreporterul revistei, Toncoglaz Aurel, a surprins pe peliculă grupurile de participanți, printre care și pe cei din fotografia alăturată de la INCDA-Fundulea, și anume:

Alexandru Viorel Vrânceanu care a condus laboratorul de ameliorare a florii-soarelui și a realizat, în premieră mondială, primii hibrizi comerciali de floarea-soarelui. A fost director științific și director general al institutului, precum și președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gh.Ionescu Șișești“.

Gheorghe Sin a condus laboratorul de agrofitotehnie din institut, a fost secretar științific și director general al institutului, precum și președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gh.Ionescu Șișești“.

Vasile Popescu a condus laboratorul de cercetări în domeniul mecanizării lucrărilor agricole, a înființat și condus primul laborator de extensie, consultanță și propagandă agricolă de cercetare agricolă românească, a fost director al INCDA - Fundulea și director general al Institutului de Cercetare și producție pentru cultura și industrializarea sfeclei de zahăr și a substanțelor dulci Fundulea. Este cel mai vechi colaborator al revistelor agricole, cu articole încă din anii ’60 în Agricultura Socialistă și Satul Socialist, în Agricultura României, cu peste 1.000 de articole în cei peste 50 ani de activitate publicistică.

Revista Lumea Satului este o continuare firească a celor de mai sus, continuă tradițiile celor dinainte, dar cu mai multă diversitate, la nivelul cerințelor actuale ale agriculturii și satului românesc.

Explicație foto:

Prieteni statornici ai Agriculturii României: prof. dr. docent Alexandru Viorel Vrânceanu, dr. ing. Vasile Popescu și dr. ing. Gheorghe Sin. Și-n medalion, al patrulea, dr. Dorel Stănuică, director științific la Institutul Pasteur.

A consemnat dr. ing. Vasile POPESCU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti