Social 03 Martie 2022

Rețete de la Corabia, județul Olt: Știucă umplută

Scris de

Ei bine, dragi cititori ai lumii satului românesc, în acest număr al revistei Lumea Satului ne-am gândit să vă oferim o nouă rețetă cu pește, un deliciu absolut, așa cum am gustat la Corabia, în județul Olt. Ce spuneți de o știucă umplută? Sună apetisant, nu-i așa?

Valori medii nutriționale pentru 100 g:

  • Calorii: 141 kCal
  • Proteine: 13,3 g
  • Lipide: 6,0 g
  • Carbohidrați: 8,4 g

Dacă sunteți prin zonă, răsfățați-vă papilele gustative cu orice preparat pe bază de pește. Cu siguranță ne veți mulțumi pentru sfat. Iar apoi luați pește proaspăt, de Dunăre, și acasă pentru a-l prepara pentru cei dragi. Iar, dacă aveți musafiri pe care vreți să-i impresionați, această rețetă este ideală. Dar despre ce rețetă este vorba? Ei bine, iată știuca umplută! Ce-i drept, puteți încerca această rețetă și cu alt pește la fel de gustos, alegerea vă aparține.

Ingrediente: 2 știuci de aproximativ 2,5 kg; carnea tocată din cele două știuci; 1 morcov ras; 2 cepe tăiate cubulețe; 1 ou; o felie de pâine albă; mărar; pătrunjel; ulei; o ceapă și un morcov tăiate rondele; sare; piper; apă; 50 ml de vin alb.

Mod de preparare: Știuca se curăță de solzi, se eviscerează (se scot intestinele și urechile), se spală bine, apoi se scoate pielea. Carnea știucii, scoasă de pe șira spinării, se toacă la mașina de tocat sau se poate toca la cuțit, fiind o carne fină, se toacă foarte ușor.

Cum pregătim umplutura pentru știucă: adăugăm într-un bol carnea tocată, ceapa tăiată cubulețe cât mai fine, morcovul ras, felia de pâine, oul, verdeața. Adăugăm și o linguriță și jumătate de sare, o jumătate de linguriță rasă de piper proaspăt măcinat. Amestecăm totul foarte bine, până ajungem la o consistență cât mai uniformă. Vom umple știuca: vom adăuga pe rând umplutura, o vom distribui, nu trebuie să fie umplută foarte tare, ca să nu pocnească. Urmează să coasem știuca, facem o cusătură în urma acului, ca să țină știuca bine închisă și să nu curgă umplutura. Înțepăm fiecare pește cu un ac, înțepături dese pe ambele părți, ca să nu pocnească în timpul coacerii.

În tava pe care o vom pune în cuptor așezăm morcovul și ceapa tăiate rondele, peste care așezăm peștii, cele două știuci. În tavă, în jurul peștilor, putem adăuga și câțiva cartofi mici, întregi, pe care să-i folosim ca garnitură. Stropim știucile cu puțin ulei, cam două linguri, iar apoi turnăm în tavă și puțină apă rece, foarte puțină, exact cât să nu se lipească. Acoperim tava cu folie de aluminiu și o punem în cuptor la 200-220 de grade Celsius. Este bine să verificăm tava după 20 de minute pentru a vedea în ce stadiu se află peștele în timpul preparării termice. Acum este momentul ideal să stropim totul cu un vin alb sau roze și să mai introducem tava la cuptor, cam zece minute, fără folie de aluminiu de această dată pentru o rumenire frumoasă a deliciilor care vor fi apoi servite alături de un pahar de vin. Personal aș savura această știucă umplută tot cu un vin din struguri crescuți pe malul Dunării. Fără să mă gândesc prea mult, aș alege un soi local al podgoriei Ostrov, mai exact Crâmpoșia.

Dragilor, un pahar de Crâmpoșie ne va vorbi despre autenticul din vremuri de demult… Iar un al doilea pahar ne va dezvălui valoarea sălbatică a licorii bahice, licoare rustică, bine definită, ce ne poartă cu gândul la mere verzi, gutui, iasomie. Crâmpoșia de la Domeniile Ostrov are o culoare caldă, un galben palid ce ne amintește de importanța luminii și a soarelui, de lumina unui apus demențial de vară peste lanurile de grâu gata de recoltat și peste livezile încărcate de rod bogat. Alegeți cu încredere un vin românesc și petreceți timp de calitate alături de toți cei dragi.

Să aveți poftă și să vă fie de folos rețeta și recomandările mele.

Simona-Nicole DAVID

Vizualizari 881
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)