Social 18 Februarie 2022, 14:05

Ciocolata de casă, desertul copilăriei

Scris de

Ciocolata de casă este una dintre prăjiturile copilăriei, cel puțin pentru mine. Nu exista Crăciun, Paște ori zi de hram fără ca mama să nu prepare ciocolată de casă fie simplă, fie în foi de napolitană, fie în două culori. Așa că vă propun o rețetă simplă, din puține ingrediente, rapid de preparat și nu foarte costisitoare: ciocolată de casă în două culori între foi de napolitană.

Ingrediente

  • lapte praf – 500 g;
  • zahăr – 400 g;
  • cacao – 30 g;
  • unt – 125 g;
  • apă – 150 ml;
  • esență rom/vanilie, după gust – 1 fiolă;
  • foi de napolitană 2-3 buc.;
  • alune, nuci, stafide – dacă este cazul, iar cantitatea se alege după preferințe;
  • folie alimentară.

Cum procedăm

După ce ați cântărit toate ingredientele, cerneți laptele praf, apoi, dacă doriți ca ciocolata să fie în două culori, împărțiți laptele praf în două vase, în cantități egale. Într-unul dintre vase adăugați pudra de cacao, pe care o cerneți; dacă vi se pare că nu este de bună calitate, puteți mări cantitatea, după care amestecați.

Următorul pas este fierberea apei. Se pune apa într-o cratiță, apoi se adaugă zahărul. Se amestecă pentru a se topi zahărul, iar din momentul în care apa ajunge la temperatura de fierbere, se mai lasă 5 minute pe foc. Oprim focul și adăugăm untul, după care amestecăm constant până când se topește întreaga cantitate de unt. Împărțim și siropul în două porții egale.

Într-o tavă punem folie alimentară suficientă astfel încât să puteți înfășura la final întreaga prăjitură, iar peste folie așezați o foaie de napolitană. Prima parte de sirop, care trebuie să fie încă cald, se toarnă peste cantitatea de lapte praf, fie cea simplă de unde rezultă ciocolata albă, fie cea cu cacao, de unde rezultă ciocolata clasică. Dacă doriți, adăugați nucile sau alunele tăiate mărunt, după preferință și după gust. Turnați prima parte a compoziției peste foaia de napolitană, după care puneți peste și a doua foaie de napolitană. Procedați la fel și cu cea de-a doua parte de lapte praf și sirop, iar după ce ați amestecat, turnați compoziția pe foaia de napolitană, neteziți și puneți peste ciocolată ultima foaie de napolitană.

Ridicăm ușor folia alimentară, înfășurăm întreaga prăjitură, astfel încât să nu curgă multă cantitate dintre foi. Peste ciocolată așezăm o altă tavă în care punem o greutate ori un tocător mai greu, după care punem tava la frigider pentru minimum 6 ore, ori, de preferat peste noapte.

După ce ciocolata s-a întărit, se taie cu un cuțit bine ascuțit și fiecare bucățică se savurează cu plăcere.

Larissa DINU

Vizualizari 1385
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti