Social 22 Decembrie 2021, 11:39

Doina Berescu, aromaterapeut: „Uleiurile esențiale sunt dragostea lui Dumnezeu manifestată în molecule“

Scris de

Cu siguranță, despre aromaterapie ai început să auzi tot mai frecvent în ultima perioadă. Dar te-ai întrebat vreodată ce înseamnă acest termen? Conform specialiștilor, aromaterapia este practica folosirii uleiurilor volatile din plante, inclusiv a uleiurilor esențiale, pentru a susține starea de bine atât a planului fizic, cât și a celui emoțional. Este o ramură a medicinii complementare care s-a dovedit a fi atât preventivă, cât și curativă. Astăzi, putem găsi pe piața din România o gamă largă de uleiuri esențiale pentru aromaterapie, ce pot servi ca tratamente pentru răceală, piele, păr sau chiar relaxare.

Proprietățile lor au fost descoperite întâmplător

Doina Berescu, aromaterapeut, ne-a povestit despre beneficiile aromaterapiei: „Aromaterapia este o metodă de vindecare naturală cu ajutorul uleiurilor esențiale. Uleiurile esențiale sunt dragostea lui Dumnezeu manifestată în molecule, după cum spunea omul de știință David Stewart. Uleiurile esențiale sunt lichide volatile extrase prin diverse metode din flori (lavandă, trandafir), rădăcini (vetiver, leuștean), semințe (morcov, fenicul, țelină), coaja fructelor (citrice), frunze (mentă, roiniță). De exemplu, uleiul esențial de portocală dulce este obținut din coaja fructului prin metoda presării, iar uleiul esențial de neroli este obținut prin distilare cu aburi din florile de portocal. Dezvoltarea aromaterapiei este atribuită farmacistului francez René-Maurice Gattefosse, considerat fondatorul aromaterapiei moderne medicale. Acesta, din întâmplare, pentru a-și vindeca rapid arsurile de pe mână cauzate de o explozie în laborator, le-a acoperit cu ulei esențial de lavandă care era la îndemână și a observat cu uimire cum rana s-a oprit din evoluție, iar mâna a inceput să se vindece vizibil.“

Beneficiile aromaterapiei

Utilizarea uleiurilor esențiale în aromaterapie se bazează pe elementele chimice multiple ale fiecărui ulei esențial care sunt determinate prin analize de laborator și care ne furnizează calea de urmat în terapie. Uleiurile esențiale pot fi folosite în multiple moduri, spre exemplu prin mirosirea efectivă a flaconului în mod profund, de câteva ori pe zi (olfactoterapie), prin aplicarea pe piele folosind un ulei vegetal gras ca suport sau prin masaj. Uleiurile esențiale se pot lua și prin ingerare cu ajutorul mierii de albine sau a uleiului vegetal de măsline. Totodată, uleiurile se pot folosi prin picurarea pe sarea de baie sau în amestec cu o substanță grasă direct în cadă sau se pot încorpora în produsele  cosmetice. De asemenea, se pot adăuga în soluția de spălat vase, în soluția de spălat pe jos sau se pot difuza în încăperi cu ajutorul difuzorului de uleiuri esențiale. „Uleiurile esențiale sunt substanțe concentrate puternice care trebuie folosite cu precauție după principiul de bază al aromaterapiei care spun că „uneori mai puțin este mai bine“. Frumusețea uleiurilor esențiale este că niciodată nu vom găsi două loturi la fel, iar complexitatea lor de molecule creează combinații infinite, cu efecte terapeutice remarcabile. Fără a exagera, putem spune că uleiurile esențiale sunt veriga lipsă a medicinii moderne,“ a adăugat aromaterapeutul Doina Berescu.

Ecolodand Production

Deoarece Doina Berescu a văzut un potențial în ședințele cu aromaterapie, în anul 2010 a pus bazele unei afaceri cu uleiuri esențiale Ecoland Production. „Ecoland Production comercializează uleiuri esențiale naturale, în formulă unică sau în amestecuri, având profilul biochimic determinat pentru diverse afecțiuni și formule pentru curățarea aerului de viruși sau ca măsură de prevenție împotriva virusului Covid – 19. Producem uleiuri esențiale din culturi proprii în distileria noastră din județul Botoșani, dar achiziționăm și de la producători sau comercianți consacrați din domeniu din Europa. Ne străduim să oferim clienților noștri produse de înaltă calitate, zi de zi, în cadrul drogheriei proprii, prin magazinul on-line sau pe platformele de vânzare“, a conchis Doina Berescu.

Aromaterapie împotriva virusului Covid – 19

Pentru prevenția împotriva virusului Covid – 19, aromaterapetul recomandă îmbibarea a câtorva picături de ulei esențial Ecoland pe interiorul benzii metalice superioare a măștii, atunci când ieșim din casă, sau folosirea amestecului antiviruși cu ajutorul difuzorului. Acesta poate fi folosit la birou sau în alte încăperi de 3-4 ori pe zi, câte 15-20 de minute cu pauze de minimum jumătate de oră între difuzări. „Aromaterapia este la început de drum în România, dar sunt din ce în ce mai mulți utilizatori de uleiuri esențiale. Utilizate corect, acestea dau rezultate imediate, astfel încât sunt destul de repede acceptate de clienți“, a declarat Doina Berescu.

Liliana Postica


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti