USV Iași: Concurs național de artă culinară cu ingrediente eco
Scris de Lumea SatuluiPasionații de artă culinară, studenți și elevi deopotrivă, și-au demonstrat talentul în cadrul Concursului studențesc „Tradiție și inovație în arta gastronomică“, organizat de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași (USV), la sfârșitul lunii noiembrie. Pe lângă studenții de la USV Iași, la această ediție a concursului s-au înscris peste 40 de tineri de la instituții de învățământ precum Facultatea de Inginerie Alimentară din Suceava, Colegiul „Virgil Madgearu“ Iași, Colegiul Agricol și Industrie Alimentară „Vasile Adamachi“ Iași, Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași, Liceul Tehnologic „Mihail Kogălniceanu“ Miroslava, Liceul Tehnologic Economic Pașcani, Liceul Tehnologic Hârlău.
Scopul, dezvoltarea culturii gastronomice locale
„Concursul are ca scop educația culinară care susține interesul crescut al studenților și elevilor pentru arta gustului și, mai ales, dezvoltarea culturii gastronomice locale, aflată în continuă dezvoltare în România. Evenimentul dorește să aducă specialiștii, studenții și elevii de liceu mai aproape de inovația în materie de artă gastronomică, pornind de la elementele tradiționale, ecologice specifice fiecărei zone din România și diversificarea cât mai rafinată adaptată cerințelor crescânde ale consumatorilor, cu impact asupra dezvoltării sustenabile la nivel național“, a punctat prof. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activitățile sociale. A doua ediție a concursului gastronomic organizat la USV Iași a pus în lumină preparatele bio cu specific românesc, a punctat șef lucrări Otilia Murariu, de la Departamentul Tehnologii Alimentare. „De această dată ne axăm pe produse sănătoase, inovație în arta gastronomică utilizând materii prime ecologice și suntem încântați pentru că avem un număr destul de mare de participanți, cu produse foarte bine pregătite. Au pregătit atât un fel principal, cât și un desert.“
„Am văzut preparate inedite și e clar că s-a muncit foarte mult. Am admirat preparate tradiționale prezentate , și aceleași preparate puse pe farfurii albe, deci modernizate, și asta a adus un plus de culoare. A fost viziunea lor și o respect, mi-a plăcut modul de prezentare, gustul“, a adăugat Gigi Fedeleș, bucătar-chef.
Premiul I pentru „sărmăluțe cu crupe“
Echipele participante au fost compuse din câte doi membri, evenimentul încheindu-se cu o gală de premiere a celor mai bune inițiative în domeniul gastronomic, după o jurizare realizată de chefi cu notorietate națională și internațională.
„Noi am preparat un risotto din orez negru cu piept de pui marinat. Avem un sos de gorgonzola condimentat și o salată proaspătă, verde de baby spanac cu pătrunjel. Prepararea nu a durat foarte mult deoarece am avut produse bio, le-am preparat la tratamente termice scăzute, pentru a păstra proprietățile produselor“, au specificat Armand și Iulian, de la USV Iași.
Premiul I a fost obținut de elevii de Colegiul Economic „Virgil Madgearu“ Iași pentru preparatul tradițional sărmăluțe cu crupe și varianta reinterpretată a acestui preparat la care s-au folosit chipsuri de varză murată și morcov. La secțiunea Desert, vedetă a fost dovleacul, elevii pregătind plăcintă, dulceață și prăjitură „Zebra“.
Câștigătorii
Secţiunea: Fel principal: premiul I: Colegiul Economic „Virgil Madgearu“ – Fel principal, locul I: Sărmăluţe în foi de viță şi varză cu crupe, reinterpretate cu pasat.
Locul II – Colegiul Agricol „V. Adamache“
Locul III – Liceul Tehnologic Economic „Nicolae Iorga“
Menţiune – Univ. de Ştiinţele Vieţii
Premiere secţiunea II: Desert
Locul I – Univ. de Ştiinţele Vieţii, Cheescake cu ciocolată, cremă fină de migdalen înnobilat cu aur comestibil
Locul II – Liceul Tehnologic Economic „Nicolae Iorga“ Paşcani
Locul III – Colegiul Agricol „V. Adamache“ Iaşi
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences