Lacul Vida, un autentic colţ de rai

În zona Bihorului se află un lac ireal, desprins parcă din poveşti, care impresionează, mai ales, prin culoarea apei. Este una dintre frumuseţile ascunse ale României despre care o mare parte dintre turişti nu au auzit încă.
Lacul de acumulare Vida a fost amenajat în anul 1967 în folosul minelor de unde se extrăgea bauxită, pe Râul Holod (Vida). Se află în apropierea localităţii bihorene Luncasprie, comuna Dobreşti. Este un lac de acumulare care s-a dezvoltat pe confluența dintre Vida și afluentul lui de pe partea stângă, Toplița.
În mijlocul lacului există un vârtej uriaş, spectaculos, ce conferă un aspect aparte. De fapt, este un baraj deservor de tip pâlnie, unic în lume, construit pentru evacuarea apei atunci când sunt ploi abundente.
Barajul de anrocamente are o înălţime de aproximativ 10 metri, iar construirea acestuia a făcut posibilă obținerea unui volum de 0,4 milioane de metru cubi de apă. Pe locul actual al barajului, până în anul 1967, se găsea cea mai veche moară din satul Luncasprie, numită moara lui Lioliu. Pe acest loc se aflau doar două case, a morarului şi a fiului său.
Lacul şi firele de apă reci ca gheaţa sunt tot ce îşi pot dori pescarii împătimiţi, care pot prinde păstrăvi de lac, cleni ori bibani. De asemenea, se pot relaxa într-un loc fascinant şi într-o atmosferă liniştitoare. Un loc perfect pentru a-ţi încărca bateriile şi o alegere inspirată pentru a petrece o vacanţă de vis. Pe malul lacului există un drum forestier, lung de aproximativ doi kilometri, de unde poate fi admirată o privelişte deosebită. Cheile Videi, care au aspectul unor potcoave de dimensiuni unice, sunt și cele mai lungi din Apuseni, măsurând aproximativ 10 kilometri.
În apropierea lacului sunt în jur de 300 caverne uimitoare, multe încă neexplorate. Printre cele care pot fi vizitate se află şi Peştera cu Cristale de la Farcu, una dintre cele mai spectaculoase din ţara noastră.
Anca Lăpușneanu
Bihor, lacuri, Lacul Vida, Raul Holod
- Articol precedent: Kotor, comoara fortificată a Muntenegrului
- Articolul următor: Călător în Zări Albastre. Zidurile din Dubrovnik și tainele lor