Social 18 Noiembrie 2021, 18:11

200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu (1821-2021). Luptele din zona Drăgășani

Scris de

Lucrarea apărută la Editura Kitcom, în 2021, prezintă luptele din zona Drăgășani și comunele învecinate, județul Vâlcea.

Autorii sunt din comuna Ștefănești, situată în imediata vecinătate a municipiului Drăgășani, pe teritoriul căreia s-au desfășurat lupte.

Anul 1821 amintește de Mișcarea Revoluționară de eliberare socială și națională condusă de Tudor Vladimirescu. Această lucrare aduce în actualitate un șir de evenimente de acum două secole și constituie un act de mare importanță culturală și pentru conștiința națională românească grav avariată în ultimele trei decenii. Bătălia de la Drăgășani este numele generic pentru mai multe confruntări armate între panduri și turci, eteriști și turci.

Eteria voia eliberarea Greciei de sub dominația otomană luptând pe pământ românesc, iar Tudor și pandurii săi doreau cu ardoare eliberarea țării de sub cumplita stăpânire fanariotă. Prin această lucrare toate aceste evenimente se aduc la cunoștința celor care au uitat și îi informează pe tineri care, apoi, să povestească generațiilor viitoare.

Întrucât Tudor Vladimirescu urmărea înlăturarea regimului fanariot, conducerea eteriștilor a pus la cale un complot și căpitanul Hoarcă și prietenii lui au trădat, l-au luat pe Tudor Vladimirescu de la Golești pe 21 mai și l-au ucis la Târgoviște, în noaptea de 27/28 mai 1821.

În timpul luptelor o parte din trupele turcești s-au adăpostit în mănăstirea din Serbănești (comuna Ștefănești), împrejmuită cu ziduri groase ca o cetate.

După terminarea evenimentelor, o parte din panduri, Marin și Ion Coandă din Mavrodin – Teleorman, spre exemplu, a rămas la Mănăstirea Serbănești. Călugării, văzându-i oameni harnici, le-au asigurat teren și i-au ajutat să-și construiască locuințe într-o poiană din pădurea seculară. Ei au chemat neamurile din Mavrodin și alți cetățeni, au defrișat pădurea și au creat terenuri agricole. Numărul pandurilor a crescut și lângă satul Șerbănești au format satul Condoiești (de la Coandă).

Din pădurea seculară a rămas un stejar falnic care se găsește în curtea lui Carp. Acum are 300 ani și l-au numit „Copacul pandurilor“.

Lucrarea respectivă scoate în evidență, pe bază de documente, luptele care au avut loc în Drăgășani și în comunele din împrejurimi și constituie un motiv de mândrie națională și de educație patriotică a tinerei generații.

A consemnat, Prof. dr. ing. Vasile POPESCU

Fiu al comunei Ștefănești

carte tudor vladimirescu


Vizualizari 1202
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti