Imprimă această pagină
Social 03 Noiembrie 2021, 14:49

Dr. Carmen Truțescu „Pentru a avea copii sănătoși trebuie să păstrăm echilibrul fizic și emoțional“

Scris de

Vremea de afară ne-a luat prin surprindere cu temperaturi joase toamna aceasta. Dacă luăm în calcul și pandemia, dar și apropierea iernii, trebuie să încercăm să fim cât mai precauți în ceea ce privește sănătatea noastră și a celor dragi nouă. De aceea medicii recomandă să apelăm la diferite metode pentru a ne crește imunitatea în sezonul rece. În plus, reînceperea grădinițelor și a școlilor este un factor important, cu implicații în sănătatea fizică și emoțională a copiilor.

Cele mai frecvente răceli ale copiilor sunt cauzate de virusuri și nu de bacterii

Irina Costache, medic primar pediatrie, și dr. Truțescu Carmen (foto), medic primar psihiatrie pediatrică, au explicat într-un webinar din cadrul proiectului „Din grijă pentru copii“ care este importanța imunității copiilor în sezonul rece. Pe lângă această temă au fost abordate și subiecte legate de necesitatea echilibrului dintre sănătatea fizică și cea emoțională în dezvoltarea armonioasă a sistemului imunitar. Dr. Irina Costache a subliniat: „Atunci când atingem subiectul imunității, pot spune că este unul foarte vast. Imunitatea este formată din toți acești soldați, adică molecule și celule care învață în timp să ne apere de agresiunile din exterior. Și aici vorbim despre virusuri, bacterii, paraziți. Imunitatea scăzută este, din fericire, extrem de rară. Atunci când părinții vorbesc despre imunitatea scăzută, fac referire la răcelile ușoare pe care le au frecvent copiii, în mod special atunci când se află în colectivitate, școală sau grădiniță.“

Auzim frecvent că, odată cu începerea anului de studiu, copiii se îmbolnăvesc mult mai des, lucru care se explică prin faptul că aceștia nu au dezvoltat încă acei anticorpi capabili să îi protejeze în fața oricăror factori externi. Ca atare, sunt ușor vulnerabili, dar nu vorbim despre un fenomen anormal sau care ar trebui să îi sperie pe părinți. Conform medicilor, odată cu îmbolnăvirea, organismul uman dezvoltă și o rezistență naturală. Dr. Irina Costache (foto) a adăugat: „Desigur, atunci când copiii sunt în colectivitate se pot întâlni cu persoane purtătoare de virusuri. Cele mai frecvente răceli ale copiilor sunt cauzate de virusuri și nu de bacterii. Astfel de răceli sunt normale, iar în viitor, ca urmare a anticorpilor dezvoltați, simptomatologia produsă de virusuri și bacterii va putea trece «neobservată». Din păcate, în școlile și grădinițele din România virusurile se transmit mult mai ușor deoarece încăperile nu sunt aerisite frecvent și nu sunt dezinfectate corespunzător.“

Este necesară o alimentație cât mai sănătoasă care să conțină vitamine și minerale

Mulți părinți se întreabă cum pot fortifica imunitatea copilului și ce ar trebui să facă pentru ca aceștia să devină mai rezistenți în fața factorilor externi. Dr. Irina Costache precizează: „Pentru a avea un copil cât mai sănătos trebuie să păstrăm echilibrul fizic și emoțional. Recomand părinților să înceapă cu o alimentație cât mai sănătoasă, care să conțină vitamine și minerale. Totodată, copiii necesită un program de activități de studiu, joacă, socializare etc. și să respecte acele 9-10 h de somn. Cu părere de rău trebuie să spun că noul stil de viață digitalizat ne afectează atât pe noi, cât și pe copiii noștri, de aceea trebuie să încercăm să fim atenți la măsura în care folosim aceste tehnologii.“

Sănătatea mentală și cea a corpului trebuie privite ca fiind complementare. În acest sens, dr. Truțescu spune: „În ultima perioadă cercetătorii confirmă faptul că a crescut numărul de copii depistați cu ADHD, autism etc. Deși unele cercetări arată că acest lucru are ca și cauză nivelul de poluare mai mare din ultimii ani, acest fapt nu a fost încă în totalitate demonstrat. Însă este recomandat ca pentru sănătatea mentală a copilului femeile să evite expunerea la un mediu intens poluat. De asemenea, trebuie să aibă un mod de viață sănătos, mai exact să facă mișcare și să aibă o alimentație sănătoasă.“

Casetă

Imunitatea poate fi influențată și de genele moștenite. Astfel, imunitatea moștenită presupune existența din naștere a unor celule, cum sunt macrofagenele, iar imunitatea dobândită este cea care se formează în timp cu ajutorul anticorpilor. Dr. Irina Costache a explicat: „Într-adevăr, există o diferență de imunitate de la persoană la persoană. De obicei, în cazul celor cu o imunitate moștenită scăzută acest lucru se manifestă încă din primul an de viață prin dezvoltarea unor pneumonii și infecții bacteriene severe, unii au nevoie de transplant etc., dar acestea sunt cazuri destul de rare. Cea mai puternică formă de imunitate este cea dobândită, adică prin trecerea bolii.“

Liliana POSTICA


Vizualizari 1430
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite