Social 04 Octombrie 2021, 10:39

Cum se prepară zacusca de hribi

Scris de

Dacă-i toamnă este și momentul ideal pentru pregătirea cămării. Gospodinele prepară tot felul de borcane cu murături, dulceață și zacuscă, iar rețetele diferă de la zonă la zonă. În ceea ce privește zacusca, rețetele vedetă în zona de câmpie sunt cele cu vinete și fasole, iar în zona de munte, la baza preparării rețetelor stau ciupercile. Fără doar și poate, cea mai apreciată este zacusca de hribi, poate și pentru că aceste ciuperci sunt mai greu de găsit.

Ingrediente

 • hribi – 4 kg;
 • ardei gras roşu – 2 kg;
 • gogoşari – 2 kg;
 • morcovi – 1 kg;
 • ceapă – 1 kg;
 • ulei – 1 litru;
 • roşii bine coapte sau fierte – 1 kg (pot fi înlocuite cu 500 de ml de suc de roşii)
 • puțin cimbru;
 • două foi de dafin;
 • câteva boabe de piper;
 • Sare după gust.

Mod de preparare

Mai întâi se curăță hribii și se pun la fiert în apă cu sare pentru 15-20 minute, apoi se lasă la scurs. Ardeii și gogoșarii se coc, de preferat la foc de lemne, iar roșiile pot fi fie coapte, fie doar puțin fierte și apoi decojite. După coacerea lor, legumele se decojesc și se lasă la scurs. Ceapa se curăță, se taie în patru, apoi se călește în puțin ulei, la fel și morcovul. După ce s-au recit toate ingredientele, se toacă la mașina de tocat.

Un alt pas important este alegerea recipientului în care se fierbe zacusca, pentru că, știm bine, materialul poate influența gustul preparatelor. Așadar, se aleg un ceaun, o oală de tuci sau de aluminiu, se pune uleiul și se adaugă treptat legumele, hribii și apoi roșiile sau sucul de roșii. Se adaugă sarea, foile de dafin, cimbrul și boabele de piper și se lasă la fiert, însă cu mențiunea că trebuie amestecat destul de des pentru a nu se prinde compoziția.

Între timp se pregătesc borcanele în care va fi pusă zacusca; acestea trebuie să fie curate și uscate pentru ca zacusca să poată fi păstrată cât mai mult timp.

Timpul de fierbere a zacuștei depinde dacă alegeți să faceți acest lucru pe o plită cu gaz sau pe foc de lemne. Ne dăm seama că este gata atunci când deasupra compoziției apare uleiul.

Zacusca gata fiartă se pune în borcane cât timp este încă caldă. Se verifică capacele borcanelor, după care se pun la sterilizat cca 30-40 de minute. După fierberea borcanelor, acestea se lasă în apă până când aceasta se răcește complet, de preferat până a doua zi. Se depozitează în loc răcoros, cămară sau beci.

Poftă bună!

Larissa DINU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti