Social 04 Octombrie 2021, 10:20

Mulți, dar prea puțini…

Scris de

Lumea în care trăim se află într-o continuă schimbare de ceva ani, o schimbare care de altfel atrage după sine atât lucruri benefice dezvoltării societății, dar și elemente care nu fac decât să arate cât de vulnerabili suntem, mai cu seamă din punct de vedere socio-economic.

Din multitudinea acestora, pe care le putem observa la tot pasul, mă voi opri la una care parcă se opune naturii însăşi.

Schimbarea de care tot auzim vorbindu-se în ultimul timp este de natură relațională, ceea ce nu ar fi nimic grav dacă nu ar atrage după sine involuţie demografică, producerea diferitelor malformații de natură morală ale noilor generații sau, cel mai grav, schimbarea orientării celor tineri, aspect care pe termen mediu și lung nu va duce decât spre un adevărat eșec, poate social, profesional sau emoțional.

Auzim adesea vorbindu-se despre viitorul pensiilor chiar la nivel european. Evident şi logic de altfel, tinerii sunt cei care participă la realizarea fondului de pensii pentru cei care au suportat la rândul lor costurile pentru ca aceștia să se poată dezvolta profesional, psihic şi moral. Numai că, pentru realizarea acestui, să-i zicem, deziderat trebuie să promovăm modele demne de urmat, capabile să aducă plusvaloare. Pe de altă parte trebuie încurajată natalitatea, inclusiv prin măsuri economice stimulative pentru a avea în timp continuitate în susţinerea economiei şi, implicit, a fondului de pensii.

Omenirea, încă de la început, a fost într-o continuă expansiune din punct de vedere demografic, numai că de ceva vreme parcă a fost dereglat cursul firesc al lucrurilor. Nu este greu de înţeles că, pentru a menţine măcar nivelul numeric al populaţiei o familie ar trebui să dea naştere la cel puţin doi copii. Aşa doar ne-am putea număra printre ţările cu o rată a natalităţii cel puţin uşor în creștere, cu efecte pozitive, cum spuneam, asupra stării economiei pe termen lung.

Gândind din altă perspectivă, scăderea numărului de nou-născuți duce la scăderea populației și, implicit, la îmbătrânirea acesteia. Iată de ce trebuie să gândim în perspectivă, astfel încât să fie lăsată în urmă o generație sănătoasă, care să poată asigura continuitate nu doar a vieţii însăşi. Altfel, vom fi tot mai puţini.

Andrei OPREA –BANU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti