Social 07 Septembrie 2021, 15:19

IA românească a întâlnit chimonoul japonez într-un spectacol inedit

Scris de

Sursă de inspirație pentru mari creatori de modă ai lumii, pictori, fotografi și chiar arhitecți, ia românească este identitatea noastră culturală. Portul popular românesc, iubit de personalități regale și vedete, poate că este prea puțin promovat și de aceea ne bucurăm ori de câte ori se organizează câte un eveniment ce are simbolurile sale în prim-plan.

Unul dintre cele mai frumoase omagii aduse iei românești a fost expoziția „Chimonoul întâlnește ia“, chiar în luna în care o aniversăm an de an, expoziție închisă cu un spectacol plin de simboluri puternice, pe muzică live interpretată de Jezebel, în prezența ambasadorului Japoniei în România, ES Hiroshi Ueda.

Organizat de Centrul Cultural Expo Arte și ARCUB, show-ul face parte din seria de evenimente „Fashion Moments“ 2021, ce poartă semnătura designerului și criticului de modă Alin Gălățescu. Spectacolul „Chimonoul japonez vs ia românească“ a fost un „demers spectacular și inedit, un exercițiu stilistic în premieră, ce demonstrează că aceste simboluri estetice sunt atemporale și pot oricând să facă parte din cele mai importante abordări. Au fost create personaje emblematice, unice, originale, prin accentul indus de fiecare cultură estetică, rezultând look-uri specifice universurilor plastice puse cu succes în dialog, dar perfect integrate viziunii secolului al

XXI-lea“, a spus Alin Gălățescu, directorul artistic al spectacolului. Alături i-au fost aproape designeri talentați, creațiile acestora impresionând publicul care și-a arătat preferințele prin ropote de aplauze. Printre cei care au semnat minunatele creații au fost: Aleha Toncea, Alexandra Calafeteanu, Atelier Bolero – Anca Balaș și Ketty Nicolescu, IE Clothing – Emilia Tudoran și Iulia Ghenea, Laura Caraman, Mihai Manciu, Mitiliane Couture – Andreea Simona, Raluca Soare – Parapli Soley. Accesoriile au fost realizate de Atelier Danessa, acestea reușind să pună în valoare creațiile designerilor fără a le știrbi din personalitate.


Spectatorii au putut admira o abordare unică a temelor de stilism în care cele două elemente tradționale vestimentare – ia românească și chimonoul japonez – au fost integrate în ținute moderne, ce întăresc caracterul atemporal al acestora.

Simbolistica iei tradiționale românești este profundă, găsim țesute elemente ce ne amintesc de soare, stele, pământ, flori, divinitate, natură, bine, rău și lupta dintre cele două forțe... Simbolurile de pe ia românească ne vorbesc despre iubire, respect, horă, familie, valori, viață, moarte, precum și despre trecerea în lumea de dincolo, lumea veșnică. Ia românească ne vorbește prin semnele țesute și despre trecut și viitor, despre anotimpuri, despre valori...


Simona Nicole DAVID


Media

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mai multe din această categorie: « Gânduri de peste Prut Puterea exemplului... »
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti