Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Cele trei Guyane - colțul magic al Americii de Sud (IV)

Cele trei Guyane - colțul magic al Americii de Sud (IV)
Distribuie:   

Călătoria în Surinam ne-a prilejuit primul contact cu pădurile tropicale şi natura din America de Sud, iar experienţele trăite au fost adevărate lecţii de ecologie despre care încerc să vă povestesc pentru a vă convinge încă o dată să fiți alături de mine.

Parcul Natural Peperpot, plantația devenită junglă

Parcul Natural, deschis în anul 2009, cu o biodiversitate impresionantă şi aflat la doar 5 km de Paramaribo, gestionează bogăția naturală apărută după închiderea vechii plantații de cafea și cacao, Peperpot din Commewijne. Suprafața parcului este de aproximativ 820 de ha şi include un ecosistem unic cu o mare varietate de animale și plante.

Pădurea secundară din parcul natural, care a apărut după ce pădurea primară a fost tăiată anterior pentru înființarea plantației, este bogată în floră și faună asemănătoare cu jungla din interiorul îndepărtat al Surinamului. O parte a zonei a devenit accesibilă publicului, fiind amenajată ca un parc natural care se dezvoltă continuu cu sprijinul Fondului Mondial pentru Natură (WWF) și a altor parteneri. Scopul acestora este protejarea biodiversității naturale și conservarea părților din fosta plantație ca patrimoniu cultural. În plus, plantația are o istorie lungă redată foarte frumos în muzeul din cadrul Centrului de cercetări deschis aici în octombrie 2015.

Delfinul roz și caimanul negru

Într-o inedită plimbare cu barca pe râul Surinam am avut ocazia să întâlnim o specie de delfin de apă dulce care se numește „Profosu“. Delfinii din Surinam au partea ventrală (burta) roz și sunt foarte curioși și prietenoși, fiind considerați cei mai inteligenți dintre cele cinci specii de delfini de râu existente. Ca o curiozitate despre această specie am aflat că are creierul cu 40% mai mare decât al omului. Ne-am bucurat de compania lor, le-am admirat spectacolul de sărituri, stropitul, joaca și am încercat să-i fotografiem.

Caimanul negru este și el o atracție specială pentru turiștii care ajung în jungla surinameză. Îmi amintesc că după ce am servit cina am fost invitați să ne urcăm în canoe și, într-o liniște deplină, cu un reflector puternic „în dotare“ am început să căutam, în apropiere de malul râului, licăriri roșiatice, mai precis ochii caimanilor intrați în apă să se hrănească. Cei mai norocoși au reușit să-i fotografieze, iar pentru noi toți, să fim pentru vreo 2 ore în noapte într-o canoe a fost o adevărată aventură de care îmi amintesc cu plăcere.

Prin pădurea tropicală

În Surinam am avut parte de o drumeție în junglă însoțiți de ghizi pentru care pădurea tropicală nu avea secrete.Traseul era deja stabilit, dar trebuie să recunosc că a fost cea mai originală deplasare pentru că am aflat lucruri despre care citisem în adolescență prin cărțile de aventuri pe care le consideram atunci ficțiune.

Mai întâi ne-a fost prezentat un anumit tip de copac cu tulpina lată, care suna a gol. Cu o bucată de lemn mai tare dacă băteai de trei ori concomitent în acel trunchi de copac, sunetul se propaga la câțiva kilometri distanță, iar semnalul reprezenta un SOS pentru familie care însemna că ceri ajutor dacă te-ai rătăcit prin pădure.

Pe traseu ghizii au crestat diverse trunchiuri de copac și chiar ne-au dat să gustăm din seva acestora. Am experimentat leacuri naturiste din junglă. Unul era bun pentru anemie, altul pentru dureri de stomac, iar altul pentru rinichi, sau pur și simplu era un antidot pentru orice tip de otravă sau venin. Trebuie să fii cu adevărat experimentat ca să cunoști toate aceste curiozități ale naturii.

Am aflat și cum se confecționează o armă de vânătoare dintr-un tip de lemn sub formă de tub drept, gol pe dinăuntru, folosit pe post de țeavă, iar „muniția“... țepii foarte ascuțiți de la o altă plantă. Tot în jungla respectivă am văzut mușuroaie de termite uriașe în care, dacă călcai, riscai să te afunzi cu totul, apoi maimuțe, păsări, paianjeni și furnici uriașe.

Am un singur regret, acela că timpul alocat pentru a vedea toate aceste curiozități ale naturii a fost prea scurt, dar experiențele trăite au fost intense și memorabile. Sper că și de această dată v-am stârnit curiozitatea să călătoriți, măcar și imaginar, alături de mine. Așadar, țineți aproape, dragii mei cititori, pentru că urmează un nou episod.

Teofilia Banu

GALERIE FOTO

padure tropicala, America de Sud, Surinam, delfin roz, caiman negru

Alte articole: