Romania

O sinteză utilă, semnată de Ion Bold: Școala de economie agrară și rurală

O sinteză utilă, semnată de Ion Bold: Școala de economie agrară și rurală
Distribuie:  

Cea mai recentă carte semnată de Ion Bold, Școala de economie agrară și rurală – Eseu asupra evoluției, apărută la Editura ASE, este o sinteză nu doar utilă și valoroasă pentru specialiști, cercetători, studenți, marele public, dar și un omagiu adus celor mai de seamă economiști agrari din epoca contemporană: Oprea Parpală, Sergiu Hartia, Florin Gâlcă, Marin Popescu, Angelo Miculescu.

O astfel de carte este utilă și pentru a evidenția că la noi, la români, a existat o agricultură tradițională, așa cum a existat și o școală de gândire economică agrară și rurală. Împărțită în patru mari capitole, această sinteză cuprinde atât aspecte din istoria Școlii de economie agrară și rurală, cât și confluențe istorice definitorii ale economiei agrare și economiei rurale. În cele peste 220 de pagini, cititorii vor descoperi o înțelegere multiplă a variatelor înfățișări ale gândirii economice agrare de astăzi, cu perspective către trecut și cu ferestre deschise către viitor, economia agrară și rurală fiind organic integrată în progresul general al societății românești.

Cum s-a conturat gândirea economică agrară

De altfel, „apariția Școlii de economie agrară și rurală s-a datorat evoluției agriculturii, în contextul libertăților economice și politice, a transformării vieții social-economice, generate și de pătrunderea culturii occidentale în Principate, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când au pătruns și cunoștințele economice, în special prin tinerii boieri aflați la învățătură în acea epocă, în străinătate“, scrie Ion Bold în Prolog. Potrivit autorului, „asimilând idei de largă circulație și dorind a le face aplicabile, pe baza experienței altor popoare, la specificul și condițiile poporului român, s-a conturat gândirea economică agrară, ceea ce putem considera Școala de economie agrară și rurală“.


„Școala de economie agrară și rurală, apărută în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, s-a afirmat ca un curent economic și social-cultural pentru rezolvarea problemelor agrare, exprimate prin idei, teze, concepte, înscriindu-se printr-o evoluție continuă în galeria școlilor cultural-științifice: istorică, juridică, filosofică, economică, sociologică, geografică etc., cu care coexistă în armonie și interdependență. Evoluția sintetizată a Școlii de economie agrară și rurală nu este o contemplare a realităților, ci un mod de afirmare a valorilor conceptuale, deschideri în variate și legitime direcții ale unei tradiții culturale și economice.“


„Dezvoltarea Școlii de economie agrară și rurală se manifestă, pentru început, în epoca romantismului, care lărgește câmpul valorilor morale, realizează și ridică acțiuni considerate până atunci decăzute în concordanță cu clasicismul – acela al ideii de progres.“


Simona Nicole David

economie agrara, rural, economie

Alte articole: