ipso august 2021    reclama youtube lumeasatuluitv

Supa mirilor

Acest fel de supă este un obicei tradițional de nuntă din zona de nord-vest a țării și se prepară de bucătăresele care se ocupă și de meniul de nuntă. Dacă se alege varianta cu melcișori (paste preparate în casă), atunci acestea se pregătesc cu o săptămână înaintea nunții pentru a avea timp să se usuce.

Ingrediente

  • 1 pui de dimensiune medie (1,5 kg);
  • 3-4 morcovi;
  • 2 rădăcini de pătrunjel;
  • 1 țelină;
  • 3 ardei grași (roșu, verde, galben);
  • 2 cepe;
  • 1 legătură de pătrunjel;
  • 2-3 foi de dafin;
  • sare, piper (boabe).

Cum o preparăm

Puiul se spală și se curăță, se părlește (dacă este cazul), se tranșează și se pune la fiert într-o oală cu apă clocotită în care s-a pus sare. După ce dă în primul clocot, se scoate, se aruncă apa, se spală puiul și se pune din nou la fiert în apă curată în care s-au adăugat foile de dafin, piperul și sarea. Când începe să fiarbă, se adună spuma formată deasupra pentru ca supa să rămână clară. Când nu se mai formează spumă deasupra, se adaugă și legumele tăiate, în ordinea fierberii: rădăcinoasele și apoi, când acestea sunt aproape fierte, se pun și ardeii.

Când carnea și legumele s-au fiert se strecoară supa și se toarnă într-un alt vas. Dacă se dorește adăugarea de melcișori, acum este momentul fierberii lor în supa strecurată. Dacă se preferă varianta fără paste adăugate (mai puține calorii...), atunci supa este gata. Se presară pătrunjelul tocat mărunt și se servește. La servire se pot adăuga și câteva bucăți din legumele și carnea fierte.

Simona Nicole-David