Supă ardelenească de mazăre
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Social
Ușor de preparat, gustoasă și sănătoasă, supa de mazăre se poate pregăti în orice anotimp, dar recomandat ar fi la începutul verii, atunci când este mazărea proaspătă. Firește că se poate folosi și mazăre congelată sau din conservă, dar nu este la fel ca cea fragedă. Se pot adăuga crutoane, dacă alegem să o transformăm în supă-cremă, și puțină smântână. De asemenea, se poate face și piure din mazăre, o alternativă excelentă la piureul de cartofi pentru cei care țin diete sau pur și simplu vor să reducă amidonul din alimentație.
Ingredientele necesare
- 300 grame de mazăre proaspătă sau congelată;
- 2 cepe medii;
- 2 morcovi;
- 2 rădăcini de pătrunjel;
- 2 păstârnaci;
- 1,5 litri supă de legume;
- 100 ml de smântână;
- pătrunjel, mentă – câteva fire pentru decor;
- o lingură de ulei;
- un praf de sare;
Mod de preparare
Ceapa, morcovii, pătrunjelul rădăcină și păstârnacul se pun cu puțin ulei și apă la înăbușit (este mai sănătos decât dacă se călesc doar în ulei); se adaugă apoi mazărea, supa de legume și se lasă la fiert. Dacă alegem varianta supei-creme, o vom pasa după fierbere și vom adăuga smântâna și pătrunjelul ori menta pentru decor. Se poate lăsa și nepasată, gustul este la fel de bun.
Pentru piure se reduce cantitatea de lichid (doar 500 de ml de supă de legume) și se adaugă puțin unt atunci când pasăm mazărea după fierbere.
Originară din Asia Mică și Centrală, mazărea face parte din alimentația noastră de mai bine de 5.000 de ani și este folosită chiar și ca remediu natural pentru conținutul său bogat în fibre, proteine, vitamine, antioxidanți și flavonoide. Cu un profil nutritiv impresionant, mazărea are puține calorii. Astfel, la 170 de grame de mazăre, avem doar 62 de calorii. Aproximativ 70% dintre aceste calorii provin din carbohidrați, iar restul din proteine și o cantitate mică de grăsimi. Conține și o cantitate importantă de fibre, multe minerale și vitamine, de aceea este atât de important să o consumăm atunci când este „sezonul“ său.
Simona-Nicole David
Articole înrudite
-
Cultura gastronomică a borșului ucrainean
in Magazin -
Soiuri de mazăre de toamnă create la INCDA-Fundulea
in Agrotehnica -
Papanași moldovenești
in Social -
De ce să consumăm urzici primăvara
in Social -
Rețete de la Corabia, județul Olt: Știucă umplută
in Social -
Ciocolata de casă, desertul copilăriei
in Social -
Rețete de la Corabia: Plăcintă de pește de Dunăre
in Social -
Rețete de pește de la Corabia: Crap de Dunăre la cuptor
in Social -
Rețete de la Corabia: Chifteluțe din pește de Dunăre
in Social -
Secretele storceagului
in Social
Articole recente - Lumea Satului
- Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene
- Clubul Fermierilor Români susține poziția Ministrului Agriculturii la Consiliul AGRI-FISH din Bruxelles privind măsurile necesare imediate de compensarea a pierderilor fermierilor est-europeni ca urmare a importurilor de cereale și oleaginoase din Uc
- RALF 7: Cei mai buni fermieri europeni vin la București, pe 25 și 26 mai
- Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer®, performanță și stabilitate demonstrate
- Cine ar trebui să susțină financiar construirea unui brand național de țară al vinului?
- Pactul verde (II)
- Planul Național Strategic, pe înțelesul tuturor fermierilor
- ZURGĂLĂII DE LA BRUXELLES
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție