Kuhn GMx aprilie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 17 May 2021

Coliva tradiţională

Coliva tradiţională este preparatul simbol prezent la toate ceremoniile religioase închinate celor plecați dintre noi. Coliva reprezintă trupul celui dispărut deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, ingredient din care se fac pâinea și coliva. Dar pentru mulţi alţii este un deliciu de post care se prepară cu mare uşurinţă. Şi pentru că în toate sâmbetele de până în sâmbăta Paştelui „se poartă colivele“, cum se spune în zona de unde vin eu, m-am gândit să structurez pas cu pas rețeta pentru coliva tradițională, ingrediente necesare și mod de preparare, poate vă sunt de folos.

Ingrediente

  • 500 g de arpacaş;
  • 350 g de zahăr;
  • 350 g de nucă;
  • 6 pliculeţe zahăr vanilat;
  • 5 linguriţe coajă de lămâie;
  • 100 g de stafide;
  • 1 pachet zahăr pudră pentru ornat;

Mod de preparare:

  • Pentru început, se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert. Pentru a face rețeta de colivă tradițională ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş.
  • Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă sau „înfloreşte“.
  • Între timp, se alege nuca și se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină.
  • În arpacașul care este la foc mic se adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.
  • Când arpacașul pentru coliva tradițională este fiert, se dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit pus deasupra, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Arpacașul bine fiert se lasă peste noapte.
  • Dimineaţa începe prepararea propriu-zisă a rețetei de colivă. Acum se amestecă arpacașul cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide, și orice alte ingrediente îți mai sunt pe plac.
  • După ce ai încorporat bine toate ingredientele, coliva tradițională se pune într-o farfurie lată și se ornează. Deasupra se poate presăra cacao, nucă de cocos și se pot așeza bomboane și nucă.

Beatrice Alexandra MODIGA