Bednar SWIFTERDISC octombrie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 18 Oct 2021

În căutarea drumului

Oamenii se pot îndoi de ceea ce spui, dar vor crede ceea ce faci. – Lewis Cass

Se analizează adesea, la diverse niveluri, multitudinea de posibilități pe care le au la dispoziție decidenții pentru a ajuta noua generație să-și aleagă corect viitorul.

Personal, când mă gândesc la viitor, am în vedere profesia, mediul în care urmează să o practic, dar și prietenii, rudele apropiate și, evident, familia. Ei bine, familia, dar mai cu seamă o școală bună, cu dascăli dedicați, ne pot influența pozitiv în ceea ce privește drumul pe care urmează să-l parcurgem în viață, comportamentul în mediile în care vom pătrunde.

O școală bună ne dezvoltă diverse aptitudini și abilități fără de care poate că nu am putea duce la bun sfârșit diversele cerințe ale societății în care urmează să ne desfășurăm...

Activitățile la clasă, atunci când vizualizezi și asculți de pe băncile școlii spusele profesorului, apoi când îți imaginezi cum ar arăta un anumit lucru făcut de tine și mai ales atunci când chiar îl construiești cu propriile mâini în mediul de practică, când simți, atingi fiecare componentă dintr-un întreg ansamblu și realizezi cu adevărat eforturile ce stau la baza creării acestuia pentru a-l face util, cu siguranță este momentul care îți oferă o satisfacție greu de expus în câteva cuvinte.

Am tot menționat sintagma „școală bună“. Prin asta am vrut să mă refer în primul rând și de această dată la liceele tehnologice și profesionale, două structuri de învățământ ce-i sperie pe mulți dintre tinerii ce vor să-și găsească o pasiune sau un scop încă din clasele gimnaziale.

Mă întreb ce îi sperie sau mai corect, de ce îi sperie?

Cred că, în timp, s-a creat o falsă imagine față de aceste structuri, asupra celor care ajung în aceste școli, poate pentru că urmează să muncească de la o vârstă fragedă sau poate pentru că nu vor avea cele mai ușoare și agreabile locuri de muncă.

Majoritatea tinerilor visează la activități comode, munci ușoare și... bănoase. Nu realizează că cea mai mare satisfacție o ai doar atunci când te vezi capabil să creezi, să oferi ceva sustenabil, să aduci plus-valoare, indiferent de activitatea desfășurată. Doar așa ne putem susține și prospera. Avem nevoie de oameni cu experiență, care muncesc zi de zi, care caută soluții, au idei, sunt creativi, care văd chiar și potențialul celor care nu prezintă la un moment dat încredere, iar aceștia se formează inclusiv și, aș zice, mai ales în școli profesionale și licee tehnologice. Pentru asta este nevoie de școală bună, dascăli dedicați și de o societate responsabilă față de tânăra generație. O societate care nu te lasă singur în căutarea drumului în viață.

Andrei Oprea-Banu