Pâinici cu rozmarin, busuioc și nuci
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Social
Una dintre rețetele vechi, întâlnite des la mănăstirile grecești și cretane, este cea a pâinicilor cu ierburi aromatice – rozmarin, busuioc – și nuci sau muguri de pin. Firește, în funcție de preferințele fiecăruia, în loc de rozmarin și busuioc se pot adăuga orice alte astfel de plante. O variantă ar fi crearea unui amestec de ierburi aromatice diferite pentru obținerea unui gust mult mai interesant.
Ingrediente:
- 1 kilogram de făină* (putem combina făină albă cu făină integrală de grâu, de secară etc.);
- 3 lingurițe de rozmarin uscat;
- 3 lingurițe de busuioc uscat;
- 5 lingurițe de miere încălzită;
- 1 ceașcă de nuci măcinate sau de semințe de pin;
- 90 grame de drojdie de bere;
- o jumătate de ceașcă de untdelemn;
- 250 ml de apă caldă;
- sare (după gustul fiecăruia).
Mod de preparare
Făina se pune într-un lighean, apoi se adaugă sarea, rozmarinul, busuiocul, nucile sau semințele de pin, untdelemnul și mierea. În mijloc se face o adâncitură în care se va pune drojdia ce a fost dizolvată în apă caldă înainte. Se frământă câteva minute, se presară cu făină și se lasă puțin la odihnit aluatul acoperit cu un ștergar curat de bucătărie. După jumătate de oră, se ia din nou la frământat și se formează pâinișoare de un centimetru grosime. Acestea se așază într-o tavă unsă cu untdelemn sau cu hârtie de copt și se mai lasă puțin la crescut, la căldură.
După ce au mai crescut, se înțeapă cu furculița sau cu o scobitoare și apoi se ung cu puțin untdelemn. Pâinicile se introduc în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius și se lasă la copt pentru 20-30 de minute. Se scot, se ung cu puțină apă rece și se acoperă cu un ștergar curat de bucătărie.
Se pot consuma calde sau se pot lăsa pentru a doua zi. O variantă interesantă este adăugarea unui vin roșu demisec. Peste pâinea abia scoasă din cuptor se presară zahăr deasupra. Mixul de arome va fi absolut încântător: vin, nuci, ierburi aromatice, dulceața mierii și a zahărului: un deliciu!
După cum vedeți, aceste pâinici se fac foarte ușor și sunt deosebit de gustoase. Dacă v-am convins să vă încercați măiestria în bucătărie, vă dorim spor la treabă și poftă bună!
*Se poate adăuga inclusiv făină de năut; aceasta va merge perfect cu făina de grâu și va da o textură mai omogenă pâinicilor. În plus, făina de năut este și bogată în proteine și va fi mult mai sățioasă.
Simona-Nicole David
Articole înrudite
-
Cultura gastronomică a borșului ucrainean
in Magazin -
Știați că… despre nuci
in Magazin -
Proiectul EcoLegDry, soluții pentru obținerea unor produse inovative sănătoase
-
Sfaturi practice pentru înființarea unei grădini biointensive (II)
-
Plante care atrag iubirea și prosperitatea
in Horticultura -
Papanași moldovenești
in Social -
De ce să consumăm urzici primăvara
in Social -
Rețete de la Corabia, județul Olt: Știucă umplută
in Social -
Ciocolata de casă, desertul copilăriei
in Social -
Rețete de la Corabia: Crochete din pește de Dunăre
in Social
Articole recente - Lumea Satului
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție
- 2023 - an crucial pentru crescătorii de bovine de lapte
- NUTREȚURI COMBINATE PENTRU MIEI ȘI IEZI
- FACTORUL RUSSEN
- Ferma mică mixtă de familie, șansa zootehniei
- PREȚUL IGNORANȚEI
- A fost confirmat un focar secundar de gripă aviară pe platforma zootehnică din Codlea, județul Brașov
- De ce să alegem mierea bio pentru consum
- Castelul Károlyi din Carei, „Peleșul Transilvaniei“