Indiferent de anotimp, varza călită este un preparat pe placul tuturor. Până și mofturoșii familiei vor mai cere o porție atunci când o gătești. Numai când te gândești la mirosul de varză călită, gustul dulce-acrișor pare să îți inunde papilele gustative. Dacă și pe tine te-a făcut să zâmbești gândul la o farfurie de varză călită cu afumătură, atunci știi ce vei pregăti pentru următoarea masă.
Timp de pregătire: 4 ore
Număr de porții: 6
Ingrediente:
- 4 kg de varză murată;
- 1 ½ kg de afumătură;
- 3-4 linguri ulei de floarea-soarelui;
- 1 ceapă;
- 1 morcov;
- 1 ardei gras roșu;
- 1 cană de bulion de casă;
- boia de ardei dulce/iute;
- sare și piper după gust;
- 1 linguriță de cimbru uscat.
Mod de preparare:
Pune uleiul la încins într-o cratiță, apoi călește ceapa mărunțită, până când aceasta devine ușor transparentă și începe să se rumenească pe margini. Completează cu morcovul și ardeiul gras, amestecând viguros cu lingura de lemn. Când legumele s-au înmuiat, este momentul să adaugi și afumătura tăiată bucăți. Imediat ce afumătura se rumenește și devine ușor crocantă, adaugă bulionul, învârtind din lingura de lemn, pentru a omogeniza. Apoi lasă bulionul să înceapă să fiarbă. Între timp, ia varza pe care e bine să o lași la desărat într-o oală cu apă rece, scurge-o bine și tai-o de dimensiune medie pentru a-și păstra savoarea. Când dă în clocot, poți pune deasupra varza acră. Adaugă o ceașcă de apă fierbinte peste varză și amestecă cu spor, ajutându-te de lingura de lemn. Dă focul mic și pune un capac, apoi lasă totul să fiarbă preț de câteva ore, până când varza devine foarte moale. Ai grijă să amesteci din când în când, pentru a nu se prinde de oală; dacă scade prea repede în timpul gătirii, mai poți completa cu apă caldă.
Când este aproape gata, adaugă sare, piper, boia și cimbru uscat după gust și amestecă bine.
Între timp, pregătește o mămăligă vârtoasă, ca la mama acasă. Bucură-te de o masă copioasă și gustoasă împreună cu toţi cei dragi din familie, care sigur nu vor refuza un ospăț românesc tradiţional!
Poftă bună!
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole recente - Lumea Satului
- Fertilizanți 100% organici care „se bat“ cu seceta
- Afacerea unui tânăr horticultor din Neamț. Cheltuielile de producție au explodat, dar florile zâmbesc în continuare
- Îngrășământ din lâna de oaie, o idee de milioane
- Ionuț Matei: „O familie trăiește decent de pe urma unei microferme cu 20 de vaci de lapte“
- Impactul secetei asupra creșterii rumegătoarelor
- A fost aprobată Hotărârea pentru completarea HG nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027
- Fermierii români și moldoveni își îmbunătățesc cunoștințele despre produsele biologice
- Corteva Agriscience aniversează un an de la achiziția Symborg și Stoller
- Proiectul european VAX4ASF. Noi Tehnologii pentru pesta Porcină Africană (PPA)
- Bivolii din Câmpia Română - studiu de zoogeografie