Rețete culinare de la mănăstirile grecești și cretane. Mâncare de spanac
- Scris de Simona David
- Publicat în Social
În numărul trecut am început o serie de rețete inspirate din preparatele culinare realizate în mănăstirile grecești și cretane și, după rețeta pentru Litie, vă propunem un preparat pe bază de spanac.
Gustos și foarte sănătos, spanacul are un conținut important de fier, acesta fiind foarte important pentru organism deoarece face parte din compoziția hemului din hemoglobină și mioglobină, cu rol în transportul oxigenului. Sursă bogată de minerale, vitamine și fitonutrienți, cel mai bun mod de a consuma spanacul este crud, fie sub formă de salată ori de smoothie, dar se poate prelucra și termic, fiind preparat în ciorbe și alte mâncăruri.
Datorită conținutului mare de fier, spanacul este o alegere bună mai ales în perioadele de Post deoarece fortifică organismul. Poate nu degeaba natura ni-l dăruiește primăvara, chiar înainte de începerea Postului Sfintelor Paști.
Pentru mâncarea de spanac se folosesc puține ingrediente. Cât despre modul de preparare, acesta este unul foarte simplu.
Ingrediente:
- 1 kilogram de spanac proaspăt, spălat și curățat;
- 2-3 cepe mari;
- 100 grame de sos roșii (sau bulion, pastă de tomate);
- 2 linguri untdelemn sau unt*;
- 2 foi de dafin;
- 1 linguriță de busuioc;
- Sare, piper – după gust;
- Suc de lămâie;
- 2-3 căței de usturoi tocat mărunt.
Mod de preparare
Ceapa se toacă mărunt și se pune într-un vas cu uleiul și cu puțină apă caldă. Se lasă pe foc domol și se acoperă cu un capac. Când ceapa este gata, se adaugă frunzele de spanac (spălat și scurs de apă), foile de dafin, busuiocul, sarea și piperul. Se amestecă din când în când pentru a nu se prinde de vas. Separat, bulionul sau pasta de roșii se subțiază cu puțină apă rece și se adaugă peste spanac. În cazul în care am ales să folosim suc de roșii, acesta se poate pune direct peste spanac.
Când este totul gata, se ia de pe foc și se adaugă usturoiul și sucul de lămâie (după preferințe, se poate folosi sucul de la o lămâie sau două).
Mâncarea de spanac se poate consuma imediat sau se poate lăsa la răcit. Orice variantă alegem, spanacul rămâne la fel de bun.
În funcție de preferințe, putem completa spanacul cu orez fiert sau cu paste făinoase. Pentru un aport mai redus de calorii, se poate alege orezul brun sau pastele integrale. Iar pentru pasionații de gătit, pastele pot fi realizate în casă. Rețeta este simplă, iar gustul pastelor făcute în casă este absolut minunat. Promitem să vă prezentăm câteva rețete de paste în numerele viitoare. Până atunci, noi vă dorim Poftă bună!
* În cazul în care ținem post, putem prepara spanacul și fără unt sau untdelemn. Ceapa se poate înăbuși în puțină apă caldă în care se adaugă spanacul și restul ingredientelor.
Simona Nicole David
Articole înrudite
- Varză călită cu afumătură
- Fursecuri „din alea bune“
- Un deliciu simpatic: Prăjitura Cartof
- Vărzări plăcinte tradiționale umplute cu varză călită
- Rețete culinare de la mănăstirile grecești și cretane. Ghiveci de legume pentru iarnă
- Mâncare de gutui cu carne, o reţetă delicioasă de toamnă
- Rețete culese din mănăstirile grecești și cretane: LITIA
- Reţetă veche din Banat - mâncare de brozbe
- E printre cele mai vechi rețete din lume. Tocănița… antimahmureală
- Supă de ardei roșu cu smântână
Articole recente - Simona David
- Ajaccio, orașul în care s-a născut Napoleon Bonaparte
- Parteneriat Public Privat între LAPAR și ASAS
- Termenul de aplicare pentru schema de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor a fost prelungit cu 6 luni
- BASF își asumă obiective ce susțin creșterea agriculturii durabile în Europa
- Cămara inteligentă și combaterea risipei alimentare
- Rețete culinare de la mănăstirile grecești și cretane. Ghiveci de legume pentru iarnă
- O nouă conducere la AIPROM
- Medicii veterinari de liberă practică își vor primi drepturile bănești
- Adrian Oros: Avem nevoie de peste un miliard de lei pentru despăgubirea fermierilor pentru culturile de primăvară
- Comisia Europeană a lansat un portal gratuit pentru companiile mici și mijlocii