Social 17 Octombrie 2020, 19:33

Adolescența văzută de un... adolescent

Scris de

Este frumoasă, dar deloc uşoară perioada adolescentină. Avem parte de dezamăgiri, emoţii, gânduri care uneori ne împing la acţiuni întreprinse dintr-un impuls specific vârstei. Sunt fapte care, pentru un adult, având experienţa mai multor ani de viaţă, par poate uşor de depăşit.

Este vârsta la care apar momente în care dorinţa de izolare ajunge să fie pe locul întâi, momente care alternează cu cele în care îţi doreşti să evoluezi, să întreprinzi cât mai multe, să-ţi dovedeşti eficienţa, în fine, să pari cineva. Cu alte cuvinte, să primezi.

În această perioadă este important autocontrolul, puterea de a nu te lăsa copleşit de insuccese, fie ele şi de natură sentimentală, de tot ce te-ar putea doborî psihic. Trebuie să visezi, să vrei mereu mai mult.

Suntem în etapa în care ne formăm pentru viaţa de după această perioadă, ne decidem viitorul sau măcar drumul pe care trebuie să-l parcurgem până să ne conturăm o profesie.

Este vârsta la care ne descoperim prima pasiune, prima iubire, poate primii adevăraţi prieteni, tineri care te înconjoară cu prietenia lor, dar şi dintre cei care la prima „cădere“ emoţională te părăsesc.

Este vârsta schimbărilor, a definirii propriei personalităţi, dar mai ales a întregirii caracterului care ne va fi de bun augur pe tot parcursul vieţii.

Este vârsta la care o simplă decizie, luată prematur – fără a ţine seama de împrejurări, capacitatea reală de evaluare, sfaturile celor de bună credinţă – poate avea consecinţe greu de imaginat.

Este vârsta la care ne putem redescoperi, reinventa, la care descoperim noi oameni, noi idei, noi iubiri şi toate acestea poate şi datorită lucrurilor, faptelor săvârşite ce ne-au încercat şi ne-au trezit la realitate.

Este perioada în care ni se dau teste, ni se „predau“ lecţii de viaţă. Depinde cât de bine ştim să le învăţăm.

Dar, oricât de „grea“ sau controversată este această vârstă, adolescenţa rămâne totuşi cea mai frumoasă perioadă a vieţii, o perioadă în care învăţăm să ne conturăm şi să ne consolidăm educaţia din primii şapte ani de-acasă, din următorii de la şcoală şi în care, cum spuneam, învăţăm să ne croim un drum în viaţă.

Este o perioadă de care, cu siguranţă, ne vom aduce cu plăcere aminte peste ani. S-o trăim frumos!

Andrei OPREA-BANU


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti