Rețete culese din mănăstirile grecești și cretane: LITIA
- Scris de Simona David
- Publicat în Social
Începând din acest număr, vom publica rețete inspirate din bucatele preparate în mănăstirile grecești și cretane. Arta culinară grecească se bazează pe ingrediente puține și pe un procedeu simplu de preparare. Chiar dacă se folosesc puține elemente, gustul este versatil și desăvârșit, amintind de Orient. Este o dietă mediteraneană simplă și sănătoasă, despre care oamenii de știință spun că reprezintă și un regim alimentar echilibrat. Datorită preparatelor bazate pe carbohidrați, uleiuri de măsline și de pește, legume și fructe proaspete, dar sărac în proteine, regimul mediteranean ajută la reducerea riscului anumitor tipuri de cancer și al afecțiunilor cardiace.
Altfel spus, aceste preparate delicioase înseamnă și sănătate, și o viață de calitate.
Vom începe cu o pâine specială, cu o simbolistică puternică: Litia.
Ingrediente:
- 2 kilograme de făină din grâu dur
- 1 kilogram de făină albă (tip 000 nule)
- 600 grame de zahăr
- 90 grame de drojdie proaspătă
- ½ pahar de lichior de mastic
- 2 linguri rase de anason
- 1 pahar ulei de măsline
- sare (după gust)
- În rețetă mai găsim și coajă rasă de portocală, însă este recomandată coaja portocalelor bio, netratate.
Mod de preparare:
Într-un lighean se pun: făina, sarea, anasonul, zahărul și se amestecă bine cu mâinile. Se face o adâncitură în mijloc și se adaugă uleiul de măsline, lichiorul de mastic și drojdia. Aceasta se dizolvă, în prealabil, în apă caldă. Este foarte important ca apa să fie caldă, nu fierbinte. Dacă temperatura apei este prea ridicată, opărim drojdia și astfel litia nu va crește.
Se mai adaugă puțină apă caldă pentru a se obține un aluat potrivit – nu trebuie să fie nici prea moale, dar nici prea tare. Se acoperă ligheanul cu un prosop de bucătărie și se pune într-un loc cald, ferit de curenți de aer rece. În momentul în care observăm că aluatul și-a dublat volumul, este momentul porționării și așezării în tăvi. Dacă vrem ca pâinile să fie toate la fel, de aceeași mărime și formă, putem cântări aluatul.
Apoi se acoperă aluatul și se lasă la dospit. Și în acest caz este foarte important ca tăvile cu aluat să stea în loc cald, ferit de curenți de aer rece.
După ce au crescut, pâinile se înțeapă cu o scobitoare și se pun la cuptorul preîncălzit, la temperatură potrivită, pentru o oră. În funcție de tipul cuptorului, coacerea poate dura mai mult. Dacă focul este prea iute și încep să se rumenească prea tare, se pot acoperi cu hârtie de copt (hârtie pergament). Sau, pentru a nu deschide cuptorul în timpul coacerii, se poate pune încă de la început – înainte de a se introduce aluatul în cuptor – o tavă cu apă chiar sub tăvile pe care vom coace pâinea.
Simona Nicole David
Articole înrudite
- Fursecuri „din alea bune“
- Un deliciu simpatic: Prăjitura Cartof
- Vărzări plăcinte tradiționale umplute cu varză călită
- Rețete culinare de la mănăstirile grecești și cretane. Ghiveci de legume pentru iarnă
- Mâncare de gutui cu carne, o reţetă delicioasă de toamnă
- Rețete culinare de la mănăstirile grecești și cretane. Mâncare de spanac
- Reţetă veche din Banat - mâncare de brozbe
- E printre cele mai vechi rețete din lume. Tocănița… antimahmureală
- Supă de ardei roșu cu smântână
- Laptele de bou, o rețetă a moților dată uitării?
Articole recente - Simona David
- Ajaccio, orașul în care s-a născut Napoleon Bonaparte
- Parteneriat Public Privat între LAPAR și ASAS
- Termenul de aplicare pentru schema de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor a fost prelungit cu 6 luni
- BASF își asumă obiective ce susțin creșterea agriculturii durabile în Europa
- Cămara inteligentă și combaterea risipei alimentare
- Rețete culinare de la mănăstirile grecești și cretane. Ghiveci de legume pentru iarnă
- O nouă conducere la AIPROM
- Medicii veterinari de liberă practică își vor primi drepturile bănești
- Adrian Oros: Avem nevoie de peste un miliard de lei pentru despăgubirea fermierilor pentru culturile de primăvară
- Comisia Europeană a lansat un portal gratuit pentru companiile mici și mijlocii