Lumea satului 750x100

update 19 Oct 2020

SALVIA salvează vieți

Încă din Evul Mediu se spune despre această plantă că are un puternic efect de menţinere a tinereţii datorită capacităţii de păstrare nealterată a facultăţilor intelectuale şi emoţionale până la vârste înaintate. Salvia acţionează asupra receptorilor unor hormoni importanţi în menţinerea vitalităţii organismului uman şi inhibă formarea unor enzime care blochează procese extrem de importante de la nivelul creierului, precum memorarea, asocierea şi sinteza. Bogată în vitamine, considerată sacră în Antichitate şi cu efecte de protecţie magică, salvia este un excelent remediu în numeroase boli, nu doar un condiment apetisant din bucătărie.

Salvia (Salvia officinalis) este o plantă erbacee din familia Lamiaceae, originară din sudul Europei şi din zona Mediteraneană, care creşte cultivată în grădini însorite. Având o mare sensibilitate la îngheţurile din timpul iernii, ea necesită îngrijiri speciale şi, ca atare, nu creşte spontan, ci doar cultivată.

În scop medicinal, de la salvie se folosesc frunzele şi părţile aeriene înflorite, care sunt foarte bogate în uleiuri volatile, având un gust puternic aromatic şi astringent. Frunzele de salvie conţin un ulei volatil şi taninuri, principii amare, un complex de vitamine, printre acestea vitaminele A, B şi C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc şi sodiu, glicozide, polifenoli şi răşini. Salvia se remarcă prin numeroasele proprietăţi benefice, având de secole atât utilizări culinare, cât şi medicinale. Şi în medicina tradiţională românească salvia are numeroase întrebuinţări. Preparatele din salvie precum infuzia, decoctul, vinul, pulberea, tinctura, oţetul şi uleiul esenţial au efecte antimicrobiene, antiinflamatoare, antiseptice şi depurative, contribuind şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Se cunoaşte despre salvie că poate preveni şi trata boli ale sistemului nervos.

Infuzia de salvie învinge răceala şi gripa

Pe plan intern, ceaiul de salvie tratează faringitele, bronşitele, dischinezia biliară, iar pe plan extern este un remediu excelent împotriva aftelor, gingivitelor, stomatitelor, abceselor dentare, dacă se fac spălături. Infuzia de salvie este foarte eficientă în combaterea balonării abdominale. Cu pulberea de salvie se pot trata colitele, enterocolitele, colitele de fermentaţie, indigestia şi balonarea.

Infuzia din frunze de salvie uscate poate scădea febra şi stimula sistemul nervos dacă e consumată constant. De asemenea, se poate face o cură cu infuzie de salvie pentru a învinge răceala şi gripa. Decoctul de salvie calmează tusea, desfundă nasul şi ameliorează durerile de gât. Bronşitele, rinitele, răceala şi gripa pot fi tratate cu ajutorul salviei datorită proprietăţilor sale antivirale şi de reducere a secreţiilor în exces din căile respiratorii. Ceaiul de salvie combate formarea cheagurilor de sânge, fiind util în prevenirea şi tratamentul infarctului miocardic şi al durerilor generale coronariene. Un beneficiu al plantei este şi cel de detoxifiant excelent pentru organism. Ceaiul de salvie, băut mai des, fortifică întregul organism şi are un efect foarte favorabil în combaterea paraziţilor. Preparatele din frunze de salvie sunt utilizate pentru combaterea transpiraţiei excesive provocate de distoniile neurovegetative şi pentru a reduce bufeurile însoțite de transpirație din perioada menopauzei. Salvia reglează activitatea tiroidei, stimulează pofta de mâncare, calmează durerile de cap şi de stomac, dar şi dureri la nivelul articulațiilor.

Un excelent remediu pentru păr

Prin proprietăți antibacteriene, antifungice și efectele calmante, tratează cu succes bolile de piele. Rănile, eczemele, micozele, iritațiile și arsurile se tratează prin spălări zilnice cu decoct de salvie. Pentru a scăpa de acnee se pot aplica comprese îmbibate într-o infuzie. Salvia poate fi folosită pentru tratarea rănilor ce se vindecă greu, prin aplicarea de cataplasme din frunze proaspete, zdrobite. Uleiul de salvie este și un excelent remediu pentru păr – combate căderea părului, reduce procesul de albire şi nuanțează culoarea părului.

Această plantă nu este indicată epilepticilor, mamelor care alăptează, femeilor însărcinate, persoanelor sensibile la stomac. De asemenea, uleiul volatil de salvie nu se administrează copiilor sub 10 ani, iar diabeticii trebuie să țină glicemia sub atentă supraveghere dacă încep o cură cu salvie.

Ruxandra HĂBEANU